Conecteaza-te cu noi

Administratie

Chițac cere 50 de lei/persoană/an pentru a construi un parc în 5 – 10 ani: „Chiar este așa mult pentru a ne însănătoși orașul?“

Published

on

Primarul Constanței, Vergil Chițac, cere 50 de lei/persoană/an pentru a construi un parc de 50 de hectare în următorii 5-10 ani. „Chiar este prea mult să contribuim fiecare dintre noi cu câte 50 de lei pe an pentru a ne însănătoși orașul?“, întreabă Chițac.

„Construim parcuri noi în Constanța

Orașul nostru a pierdut câteva sute de hectare de spațiu verde în ultimii 20 de ani. Este o realitate dură, cauzată, în principal, de retrocedările ilegale începute încă din primul mandat al lui Radu Mazăre. Ne-am umplut de betoane ridicate haotic, iar orașul aerisit și înverzit, construit de bunicii și părinții noștri, a rămas doar în fotografii. Moștenirea ce trebuia păstrată pentru generațiile viitoare nu mai există.

În acest moment ne aflăm în fața unei alegeri: fie ne resemnăm, lăsăm lucrurile așa cum sunt și continuăm să suferim din această cauză, fie punem osul la treabă și începem să lucrăm concret pentru parcurile Constanței. Inutil să vă spun că pentru mine și echipa din Primărie nu există decât a doua variantă. Astfel, am început să găsim soluții pentru a face ceea ce alți au distrus.

Ce vedeți în planșele de mai jos reprezintă un extras din studiul de prefezabilitate aprobat de Consiliul Local în luna septembrie. Vorbim de un proiect vast, care va genera peste 50 de hectare de parc în următorii 5-10 ani. Până acum, nu există nicio altă investiție similară derulată în orașul nostru. De aceea, îmi permit să vă întreb: oare chiar este prea mult să contribuim fiecare dintre noi cu câte 50 de lei pe an pentru a ne însănătoși orașul? Proiectarea, exproprierea, amenajarea și dotarea parcurilor costă. Și vă asigur că nu sunt deloc bani puțini. Estimăm valoarea investițiilor la aproximativ 250 euro/mp, aceasta înglobând  echipamentele, dotările, parcările aferente și așa mai departe. De asemenea, vor exista costurile de exploatare și de întreținere, dar acestea urmează a fi estimate după finalizarea studiilor de fezabilitate. În toate cazurile, acestea pot fi acoperite, dacă va fi cazul, inclusiv prin concesionarea serviciilor de operare a parcurilor.

În acest moment, avem în vedere crearea de noi spații verzi în tot orașul, plus două mari parcuri ce vor fi construite în zona DN 3C – Tomis Plus (cu o suprafață de 50 de hectare) și în zona Bd. Tomis spre Ovidiu, pe malul lacului (cu o suprafață de 20 de hectare).

Întrucât parcurile se vor adresa întregului municipiu, dar și localităților învecinate, în cadrul acestora vor fi asigurate obiective de interes pentru o paletă cât mai largă de viitori vizitatori. Vor fi dotate cu echipamente de petrecere a timpului liber, de relaxare și cu infrastructura necesară practicării sportului în aer liber. Concret, vorbim de piste de biciclete, stadion cu pistă de atletism, terenuri de tenis de câmp, zonă tenis de masă, perete pentru cățărări, zonă de fitness în aer liber, terenuri pentru padel/squash, locuri de joacă, terenuri multi-sport (baschet, fotbal, handbal, volei), mese pentru șah și așa mai departe. Bineînțeles, pe modelul marilor parcuri din occident, vor fi amenajate zone pentru hamace, cinema în aer liber, poieni pentru evenimente în aer liber și un lac artificial. Acestora li se adaugă zone de parc clasic (alei, bănci, gradene, pergole ș.a.), parcaje pentru biciclete, un food court și altele.

Dotările/funcțiunile enumerate mai sus nu sunt limitative, acestea putând fi optimizate prin studiile ulterioare, iar costurile de investiție despre care vorbeam sunt estimate prin raportare la obiective de investiții similare/indicatori tehnico-economici.

Constănțeni, este momentul să lăsăm în urmă retorica lui „nu se poate” și să ne apucăm de treabă. După cum v-am spus mai sus, resemnarea nu reprezintă o opțiune pentru Primăria Constanța. Acesta este primul demers de amploare din ultimii 20 de ani pentru construirea de noi parcuri și spații verzi. Vă asigur că vor urma și altele și că orașul nostru încet, încet se va pune pe picioare. Trebuie doar să ne dorim acest lucru.“, este mesajul primarului postat pe Facebook.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions