Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Politica

Chițac: „Gigacaloria continuă să se ieftinească la Constanța! Astăzi am semnat pentru încă o finanțare de 50 de milioane de euro“

Published

on

chitac contract termoficare

Primarul Constanței, liberalul Vergil Chițac, candidat pentru un nou mandat în fruntea administrației publice locale, a semnat, astăzi, la Ministerul Energiei, alături de ministrul Sebastian Burduja, un contract pentru încă o finanțare de 50 de milioane de euro fonduri europene.

„Contractul de finanțare pe care l-am semnat astăzi înseamnă finanțarea etapei a VI-a a proiectului de reabilitare a rețelelor termice de transport și distribuție a agentului termic. Acesta presupune schimbarea conductelor și modernizarea a peste 70 de km de rețea primară și secundară pentru 37 de puncte termice, dar și achiziția și montarea a 1.244 contoare inteligente destinate măsurării energiei termice.

La Constanța, de mai bine de 50 de ani, nu s-a investit nimic în sistemul de termoficare. Vreau să înțelegeți că vechile conducte erau atât de deteriorate, încât în unele găuri putea intra un om fără a se atinge de marginile conductei. Ca să înțelegeți mai bine dimensiunea dezastrului, în fiecare oră se pierdeau în pânza freatică între 250 și 450 tone de apă fierbinte, pe care constănțenii erau nevoiți să o plătească pentru că CET-ul o completa zilnic în rețea. Toate aceste pierderi se plăteau către furnizorul de apă RAJA. În plus se pierdea și energie pentru că apa era încălzită.

Dacă nu investeam în rețeaua de termoficare, în anul 2023 sistemul de termoficare ar fi intrat în colaps. Pierderile erau atât de mari, încât rețeaua nu mai putea fi reîncărcată cu apă de adaos. Aveam varianta ca orașul sa rămână fără apă caldă și căldură și nu vorbim numai de consumatorii casnici, ci și de spitale, instituții de învățământ și alte imobile de utilitate publică. De aceea, am fost nevoiți să  spargem în tot orașul pentru a schimba: rețea de transport, rețea de distribuție și, în ultimă fază, să construim un nou CET. Acesta a fost motivul pentru care am prioritizat investițiile la rețeaua termică și am reușit, în numai trei ani și jumătate, să reabilităm peste 60% din rețeaua de conducte.

Reabilitarea și modernizarea sistemului  termic are acum 6 etape care sunt în diverse stadii. Am pornit lucrările pentru 3 etape, dintre care una este finalizată, două sunt în stadii foarte avansate, iar pentru restul de 3 am depus documentațiile pentru finanțare ori am semnat deja contractele pentru lucrări.“, spune Vergil Chițac.

chitac burduja

 

Candidatul PNL pentru Primăria Constanța afirmă că, în prima etapă, care a și fost finalizată în luna decembrie a anului trecut, au fost reabilitați și modernizați peste 21 km traseu de conducte și breteaua de legătură dintre cele două magistrale. De asemenea, au fost înlocuite vanele, căminele și dispozitivele de contorizare a agentului termic primar de la intrarea în punctele termice.

Etapa a II-a este realizată în procent de 72% și presupune înlocuirea a 12,7 km traseu de rețea termică primară, 25,4 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată, spune sursa citată.

„La etapa a III-a suntem mai avansați, în sensul că am realizat toate lucrările care presupun reabilitarea a 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,025 km traseu de conducte secundare aferente unui număr de 11 puncte termice, precum și reabilitarea de vane, cămine, înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar și secundar, precum și montarea unei bucle de echilibrare hidraulică.  În momentul de față, mai avem doar de efectuat anumite remedieri.

Etapa a IV-a presupune reabilitarea unor rețele termice secundare, aferente a 12 puncte termice în lungime de aprox. 23 km. Pentru acest proiect în luna ianuarie am semnat contractul și am dat ordinul de începere a lucrărilor. Pentru etapa a V-a, am depus cererea de finanțare, iar pentru cea de-a VI-a, după cum spuneam, astăzi am semnat contractul de finanțare. 

Vom continua până când la Constanța vor fi înlocuite toate conductele. Știm că este un proces de durată, care produce disconfort mai întâi pentru că este nevoie să se lucreze în subteran, însă satisfacția și beneficiile pe care le aduc după ce ele vor fi gata merită. 

Din cauza pierderilor, anul trecut gigacaloria ajunsese să coste la Constanța 1910 lei. Datorită înlocuirii conductelor și a reducerii pierderilor, prețul gigacaloriei a scăzut de la 1910 la 1284, fapt care a permis scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 la 350 de lei.

De asemenea, volumul de apă plătit către SC RAJA SA de Termocentrale Constanța a scăzut cu peste 60% în primele 3 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, dacă în primele 3 luni ale anului trecut consumul de apă al Termocentrale Constanța a fost de 305.274 mc, în aceeași perioadă a acestui an s-au consumat doar 114.422 mc. Altfel spus, contravaloarea a 190.852 de mc de apă înseamnă economie la bugetul local, bani care până acum erau aruncați pe apa sâmbetei, ajungând în pânza de apă freatică. Acesta este volumul de apă care s-a pierdut anul trecut în doar 3 luni prin găurile conductelor vechi.

Pe măsură ce scade pierderea de energie termică pe rețeaua de transport, scad și consumurile specifice după cum urmează: scade necesarul de gaze pentru încălzirea apei introduse în sistem. De asemenea, scade și numărul intervențiilor în rețea, care înseamnă săpături în carosabil și costuri pentru reparații. Evident că în acest fel, scade valoarea subvenției unitare și valoarea pierderii induse, permițând municipalității să orienteze sumele astfel economisite către alte mari proiecte.

Sunt conștient că există un oarecare scepticism față de sistemul centralizat de încălzire și apă caldă care, din cauza lipsei investițiilor, a ajuns să ofere servicii proaste și scumpe dar situația se va schimba când va fi gata noua Centrala Termo-electrică (CET) la care lucrăm deja. Suntem la faza de întocmire a proiectului tehnic și odată cu schimbarea rețelei termice a orașului cu țevi preizolate vom avea doar avantaje pentru constănțeni. Avariile, implicit sistările de apă caldă și căldură, s-au împuținat, iar noua Centrală Termo-electrică va furniza apă caldă 24 de ore din 24, fără opriri pentru revizii, așa cum se întâmplă acum.

În ciuda disconfortului de moment, acest mega proiect este cea mai importantă investiție din Constanța din ultimele decenii de pe urma căreia vom beneficia mulți ani de acum încolo.“, a mai subliniat Vergil Chițac.

Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal www.ordinea.ro

Cod Mandatar Financiar 21240015

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions