Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Chițac & Ovanesian se laudă că au câștigat un proces inițiat de Făgădău

Published

on

Felicia Ovanesian și apoi Vergil Chițac s-au lăudat astăzi, pe rând, cu o hotărâre judecătorească definitivă obținută de Municipiul Constanța într-un proces inițiat în anul 2018 de fostul primar Decebal Făgădău. Cei doi au cules laurii victoriei fără să precizeze că aportul lor a fost spre zero. Și spunem aceasta deoarece contestația împotriva executării silite începute de Polaris M Holding în anul 2018 a fost depusă de administrația Făgădău. Și tot administrația Făgădău a declarat apel, în iunie 2019, după ce pierduse pe fond procesul la Judecătoria Constanța.

Nimic fără sloganul ”Aveți încredere”

”Și se făcu… dreptate” – a scris Felicia Ovanesian pe contul ei de Facebook, atașând un screen-shot de pe minuta soluției judecătorești publicată pe portalul instanțelor de judecată. La câteva ore distanță, a ieșit și primarul Vergil Chițac pe Facebook pentru a anunța ”o mare victorie pentru constănțeni”. ”Justiția a decis definitiv că nu mai datorăm aproape 6 milioane de euro firmei de salubritate. Acum vom proceda la recuperarea sumei deja plătite, puțin peste 5 milioane de euro, bani care vor reveni în bugetul local și pe care îi vom folosi în beneficiul comunității.” – a mai scris Chițac. Mesajul se încheie cu formula ”Aveți încredere”, pe care Chițac o folosește în fiecare comunicare de-a sa, cu aceeași obstinație cu care călugării medievali își încheiau scrisorile cu ”Nihil sine Deo”, iar comuniștii, mai recent, cu ”Sus Patria” sau ”Trăiască poporul muncitor”.

Istoria unui litigiu de zece ani

Advertisement
usr

În ciuda îndemnului la încredere al lui Chițac, victoria municipalității în procesul cu Polaris M Holding ridică niște semne de întrebare și o stare de incertitudine pe care le-ar putea risipi doar președinta completului de judecată, Claudia Ionela Bojin, în momentul în care va motiva soluția dată.

Litigiul dintre Polaris M Holding și Municipiul Constanța durează de zece ani. În anul 2012, Polaris a obținut o hotărâre definitivă, prin care municipalitatea constănțeană a fost obligată să ajusteze tariful local de salubrizare. Vorbim de un drept legal, de care beneficiază toate firmele de salubrizare din România, în raport de evoluția inflației, a salariului minim pe economie, a prețului motorinei etc. Cu toate acestea, primarul de atunci, Radu Mazăre, a refuzat să pună în aplicarea hotărârea judecătorească.

Penalități de 91 de milioane de euro, stabilite de Tribunalul Iași

În consecință, Polaris a solicitat penalități de întârziere pentru neîndeplinirea obligației stabilite în sarcina Mun. Constanța prin hotărâre definitivă, într-un proces care, prin strămutare, a ajuns la Iași. În acest proces, pe baza expertizelor administrate, s-a stabilit că ajustarea de tarif cuvenită Polaris pentru perioada 2011-2017 ajungea la 14 milioane de euro. Raportat la această sumă, instanța ieșeană a obligat Municipiul Constanța să achite penalități de întârziere de 413.187.664,48 de lei. Vorbim de o sumă uriașă, echivalând cu peste 91 de milioane de euro.

Tranzacția eșuată. Penalitățile, reduse la 6 milioane de euro

Advertisement
usr

Soluția judecătorilor ieșeni, pronunțată pe 25 aprilie 2017, a creat rumoare la Constanța. La un moment dat, s-a pus problema încheierii unei tranzacții extrajudiciare între Municipiul Constanța și compania Polaris M Holding. Firma de salubrizare se arăta dispusă să renunțe la penalitățile de 91 de milioane de euro, în condițiile în care municipalitatea accepta să achite ajustările de 14 milioane de euro. În toiul discuțiile despre această tranzacție extrajudiciară, administratorul Polaris M Holding, Eduard Martin, a fost arestat preventiv la cererea procurorilor DNA. În acest context, tranzacția extrajudiciară propusă nu a mai fost aprobată de Consiliul Local. Ulterior, municipalitatea a atacat hotărârea Tribunalului Iași cu apel. Pe 21 mai 2018, Curtea de Apel Iași a admis în parte apelul și a diminuat valoarea penalităților la 28.857.120 de lei, ceea ce înseamnă peste 6 milioane de euro.

Ce a dispus Tribunalul Constanța

Acest titlu a fost pus în executare de Polaris M Holding împotriva Municipiului Constanța. Executarea silită a fost încuviințată de Judecătoria Constanța pe 13 septembrie 2018. Pe 9 octombrie 2018, administrația Făgădău a depus contestație la executarea silită. Acțiunea a fost respinsă pe fond de Judecătoria Constanța, pe 20 martie 2019. Făgădău a declarat apel, pe 11 iunie 2019. Soluția în dosar a fost dispusă pe 12 martie 2021 de Tribunalul Constanța. Instanța a dispus înlăturarea penalităților stabilite prin hotărâre definitivă de Curtea de Apel Iași, a anulat încheierea de încuviințare a executării silite dispuse de Judecătoria Constanța și a anulat actele de executare silită și executarea silită în sine.

Aspectele complicate și graba edililor de a se lăuda cu procesul lui Făgădău

Încă nu sunt cunoscute motivele pentru care Tribunalul local a anulat penalitățile stabilite prin hotărâre definitivă de o Curte de Apel. În mod cert, la momentul de față, Polaris nu beneficiază nici de ajustarea tarifului, nici de penalități pentru neacordarea ajustării, în ciuda celor două hotărâri definitive. Or această situație ridică de principiu niște semne de întrebare în privința securității raporturilor juridice. Iar acestea nu pot fi risipite decât de motivarea pe care o va da instanța locală.

Advertisement
usr

Poate că primarul Chițac și fosta avocată Ovanesian, cea care conduce de facto Primăria, ar fi trebuit să ne spună în postările lor câte ceva și despre aceste aspecte mai complicate ale problemei. Însă cei doi au fost interesați doar să culeagă laurii victoriei de pe urma procesului inițiat de Făgădău.  

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions