Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură nu a fost singura decizie pe care a luat-o ieri Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Tot în ședința de ieri a CSM, cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa au fost sancţionaţi de Secţia pentru judecători a CSM la cererea Inspecției Judiciare. Este vorba despre judecătorii Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, judecători în cadrul Secției Penale de la Curtea de Apel Constanţa.
Judecătorul Ciprian Coadă a fost sancționat cu „suspendarea din funcție pentru o perioadă de 4 luni” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ”, se arată în Hotârârea CSM.
Pe de altă parte, judecătoarele Valentina Boboc și Georgiana Anghel-Tudor au fost sancționate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal, iar judecătoarea Suciu Iulia – Cezara a fost sancționată cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de un an. Aceeași sancțiune a fost dispusă și pentru judecătorul Ungureanu Marius Virgil.
Deciziile publicate de CSM luni, 13 decembrie, pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cei cinci judecători au fost trimiși in judecată disciplinară de Inspecția Judiciară pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – “nerespectarea in mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. Concret, așa cum Lumea Justiției a scris, dosarul disciplinar a vizat contestarea de către cei cinci magistrați a unor hotărâri ale Colegiului de conducere al Curții de Apel Constanta privind formarea completelor de judecată.
Coadă, „cunoștință mai veche“ a CSM
Nu e prima dată când magistrații din Constanța sunt cercetați disciplinar de CSM. Spre exemplu, judecătorul Ciprian Coadă, care este un fel de Cristi Dănileț de Constanța, a mai fost cercetat disciplinar în urmă cu patru ani.
Coadă a fost suspendat timp de 3 luni din magistratură și trimis în comisia de disciplină a CSM-ului în martie 2017, pentru afirmații făcute în spațiul public prin intermediul unui editorial publicat pe site-ul Juridice.ro, sub titlul ”Ordinea de zi: în căutarea prestigiului pierdut”. Textul începea cu motto-ul ”Viața noastră unde e? Viața noastră ce-ați făcut cu ea?” și continua apoi, în tehnica piramidei răsturnate, direct cu o concluzie amară, care rezuma întreaga intenție a autorului:
”Aşadar, am fost cu toţii contemporanii unei decizii istorice, prin care Curtea Constituţională, în rezolvarea unui presupus conflict de natură constituţională între puterile statului, a statuat că Ministerul Public nu are competenţa legală de a desfăşura activităţi de cercetare penală privind legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de către legiuitor, ca şi când acţiunile procurorilor nu ar fi fost exercitate în baza unor competenţe proprii, atribuite prin lege, iar în activitatea de legiferare totul ar fi permis, oricând şi oricum.”
Situația la care se referea Ciprian Coadă era aceea în care ancheta începută de DNA împotriva autorilor Ordonanței 13 pentru modificarea legilor justiției a fost blocată la Curtea Constituțională, pe ideea conflictului dintre puterile statului.
Ciprian Coadă este judecătorul care „l-a încărcat“ cu ani grei de pușcărie pe Sorin Strutinski. Dosarul în care Sorin Strutisnky a fost condamnat în 6 iulie 2020, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, surprinde astfel de afaceri cu ”paraîndărăt”. Vorbim de 8 fapte penale de trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată sau instigare la spălare de bani, toate în formă continuată. Denunțul penal împotriva lui Strutinsky a fost depus de reprezentanții societății Argos. Strutinsky a fost interceptat telefonic, iar la un moment dat a avut parte de o percheziție domiciliară. Pe surse, la ultima acțiune polițiștii judiciari ar fi găsit în posesia acestuia un carnețel în care erau menționate toate comisioanele pe care le încasa. Fiind vorba de mulți bani, individul nu putea memora toate sumele în discuție. Dacă ar fi fost mai exersat în memorare, treaba procurorilor ar fi fost mult mai grea.
În acest dosar penal, Strutinsky a fost arestat preventiv în anul 2015. La scurt timp, a fost eliberat din arest, însă a fost trimis în judecată. În 2017 a fost condamnat pe fond la 7 ani și 4 luni de închisoare. În calea de atac, dosarul a fost repartizat judecătorilor Ciprian Coadă și Adriana Ispas de la Curtea de Apel Constanța. Întrucât cei doi au făcut opinie separată, s-a format un complet de divergență, cu aportul unei doamne magistrat transferate de la București. Completul de divergență a decis în majoritate să majoreze pedepsele pentru toate cele 8 infracțiuni în discuție. În continuare, Adriana Ispas a făcut opinie separată, nefiind de acord cu majorarea pedepsei.
Partenerul de afaceri al lui Strutinsky, fostul președinte al CJ Constanța Nicușor Constantinescu a fost judecat de Iulia Cezara Suciu. O altă judecătoare care a fost sancționată de CSM, Valentina Boboc, a fost judecătorul în dosarul Beirut.