Advertisement
Politica

Ciolacu vrea să recupereze decalajele pe care România le înregistrează în implementarea PNRR: „Anii 2025 și 2026 sunt definitorii”

Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu echipa de viceprim-miniștri și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, va avea până la sfârșitul acestei luni discuții cu fiecare dintre miniștrii și reprezentanții entităților care gestionează proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în scopul unei analize detaliate a stadiului de implementare a țintelor și jaloanelor aferente. Ulterior, coordonatorii de reforme și investiții își vor asuma în ședință de guvern, prin memorandum, un calendar privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor asumate.
Anunțul a fost făcut de șeful Executivului în cadrul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, desfășurată la Palatul Victoria cu participarea Directorului General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), Céline Gauer, și a altor reprezentanți ai Comisiei Europene.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea finanțărilor europene din PNRR, în perspectiva unei renegocieri cu Comisia Europeană a țintelor și jaloanelor asumate, care să permită o prioritizare mai eficientă a proiectelor și reformelor implementate, ”pornind de la informații realiste, nu optimiste”.

”Dezvoltarea României depinde și de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocați de la bugetul Uniunii Europene și să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR. Iar anii 2025 și 2026 sunt definitorii pentru atingerea acestor obiective, dacă dorim și să putem adera în 2026, așa cum ne-am propus, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La rândul său, Directorul General SG RECOVER, doamna Céline Gauer, a susținut că este nevoie de o schimbare de abordare în cele 18 luni pe care România le mai are la dispoziție, astfel încât să se asigure că poate atrage fondurile ce i-au fost alocate prin PNRR de la bugetul Uniunii Europene. Oficialul european și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini partea română în aceste demersuri, amintind însă că deși au fost înregistrat progrese, există ținte și jaloane încă nerealizate, și a dat asigurări că stadiul implementării va fi evaluat obiectiv și transparent la nivelul Comisiei Europene.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Tatian Iorga

Recent Posts

Primul Decret semnat de președintele interimar al României, Ilie Bolojan: Un fost ministru revine la Cotroceni

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat primul său decret prezidențial și a numit-o în funcția… Read More

37 de minute ago

Primarul Vergil Chițac, despre Ilie Bolojan: „Este un om de o onestitate feroce, căruia nu-i plac compromisurile“

Primarul Constanței, Vergil Chițac, vine cu o caracterizare a președintelui interimar al României, Ilie Bolojan,… Read More

o oră ago

Constanța! Nu v-ați achitat taxele și impozitele la bugetul local, nu primiți „RESPECT“ de la Primăria Constanța

Primăria Constanța le transmite cetățenilor să nu uite că beneficiază de programul RESPECT doar persoanele… Read More

4 ore ago

Locuitorii din cartierele Coiciu și Inel II din Constanța, în continuare fără apă potabilă

Din cauza complexității lucrărilor și a necesității de a efectua verificări suplimentare pentru siguranța și… Read More

5 ore ago

Studentul de la Universitatea Ovidius care și-a incendiat profesorul a fost eliberat din arest

Astăzi, 12 februarie, Andrei O. - studentul Universității Ovidius care anul trecut și-a incendiat profesorul … Read More

5 ore ago