Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța, a depus în cursul zilei de ieri un memoriu (înregistrat sub nr. 96941/26.09.2018) către Autoritatea Navală Română prin care solicită acesteia să facă lumină și să clarifice statutul juridic al unei clădiri înstrăinate de către ANR către un privat (J.J. Marine), conform contractului autentificat sub nr. 2188/08.03.2005, fără a menționa dacă această clădire se află în domeniul public sau privat al statului.
Potrivit unui comunicat de presă remis ziarului Ordinea.ro, vicepreședintele CJC a oferit mai multe detalii referitoare la acest subiect. Iată ce a declarat:
”Modalitatea de înstrăinare și documentele care au stat la baza acestei operațiuni nu au fost depuse către Primăria Constanța pentru a fi, în mod transparent, consultate de către consilierii locali.
Clădirea ce face obiectul dezbaterilor, care a fost vândută de către ANR, este situată pe malul mării, zona Faleză Nord (Pescărie) și este în suprafață de 765 mp (nefinalizată). Vânzarea acestei clădiri a făcut și obiectul unei anchete jurnalistice, trăgând în acest mod un semnal de alarmă asupra dobândirii dreptului de proprietate de către un terț.
Cele două păcate ale procurorului șef
Structura nefinalizată ocupă un teren de 1718 mp (!!!), teren pentru care s-a plătit o chirie modică de către proprietarii succesivi ai acesteia (inclusiv de către Albu Ilie, socrul Procurorului general al Curții de Apel Constanța, Ștefan Gigi Valentin), în cuantum de 3300 USD/an, adică 275 USD/lună, adică 0,65 lei pe metrul pătrat lunar.
În ședința din data de 27.09.2018, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local, la punctul 35 se află proiectul de hotărâre privind vânzarea prin negociere directă, fără a se menționa prețul, a suprafeței de 1718 mp către actualul deținător.
Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Primăriei Constanța (prin adresa nr. 162061/26.08.2018) să amâne proiectul de hotărâre privind vânzarea prin negociere directă până la clarificarea statutului juridic, de către ANR, al clădirii menționate mai sus. Considerăm că acest proiect poate fi reluat după clarificarea, în mod transparent, a statutului clădirii vândute de către ANR.
“Conform HG 827/28.03.2001, această construcție trebuia inventariată în domeniul public al statului.
Există “suspiciunea rezonabilă” că acest activ să fi fost înstrăinat în mod nelegal. În aceste condiții, clădirea, în urma unor demersuri ale Primăriei Constanța, conform contractului de concesiune amintit, poate fi preluată în patrimoniul Primăriei Constanța și transformată într-un bun de care să beneficieze toți constănțenii (azil de bătrâni, creșă pentru copii sau birouri).
Este adevărat că este tentantă poziția acesteia, pe malul mării, în zona Faleză Nord, și tot adevărat este că această clădire i-a avut ca și deținători intermediari pe socrii Procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Ștefan Gigi Valentin, și după aceea vândută actualei firme de care domnul procuror nu este străin, dar asta nu înseamnă ca administrația locală să stea drepți și să protejeze posibile ilegalități ale unor grupări cu „gulere albe” care au luat locul grupării Mazăre-Constantinescu.
Voi continua demersurile mele pentru a face lumină în acest caz și voi formula plângeri penale împotriva vinovaților, indiferent de cei care se află în spatele acestor combinații administrative”, a declarat Claudiu Palaz.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta