Administratie
Claudiu Palaz, fost prefect al Constanței, despre cum a ajuns Cazinoul “monument în paragină”
Published
5 ani agoon
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, lider al PMP Constanța și fost prefect al județului, Claudiu Iorga Palaz, a postat pe blogul personal istoria promisiunilor pe care le-a suportat clădirea simbol a României, un monument de însemnătate majoră pentru viitorul țării, Cazinoul din Constanța.
Redăm textul integral, concluziile vă aparțin:
CUM A AJUNS CAZINOUL UN MONUMENT ÎN PARAGINĂ
In anul 2000, Primaria Constanta, reprezentata de primarul Radu Mazare si directorul Babus Constantin, preia Cazinoul de la S.C. Litoral SA. Un an mai tarziu, potrivit Hotararii 385/02.10.2001 adoptate de Consiliul Local Municipal Constanta, Cazinoul trece din administrarea SC Confort Urban SRL in administrarea Municipiului Constanta. Prin aceeasi hotarare, consilierii locali decid aprobarea concesionarii prin licitatie publica a acestui imobil. In ianuarie 2006 Primaria Constanta demareaza procedura de concesionare a Cazinoului din Constanta prin licitatie internationala.
In anul 2007, in urma negocierii directe, Municipiul Constanta si Consiliul Local incheie cu S.C. Queen Investment INC SRL un contract de concesiune privind Cazinoul pentru o perioada de 49 de ani. In mai 2010, firma israeliana comunica autoritatii publice locale faptul ca nu-si poate achita obligatiile constractuale, dar primarul Mazare nu reactioneaza decat peste un an, cand initiaza proiectul de hotarare prin care se constata incetarea constractului de concesiune nr. 133098/2007 incepand cu data de 13.01.2011, data la care S.C. Queen Investment INC SRL urma sa achite conform obligatiilor contractuale redeventa in valoare de 144.595,23 EURO, suma la care se adauga majorari de intarziere in cuantum de 0, 25% pentru fiecare zi de intarziere si sa restituie bunul concesionat in aceeasi stare de functionare, asa cum a fost preluat, conform art. 10 din contract.
La 16 mai 2011, Consiliul Local Constanta aproba, la cererea S.C.Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fara a-i imputa starea avansata de degradare a cladirii, desi, prin contract, concesionarul avea obligatia de a intretine cladirea si de a investi in primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro (cca 142 de miliarde de lei vechi), deci aproximativ 660.000 euro pe an
(cca 28 de miliarde lei vechi), iar primaria avea obligatia de a urmari lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrarilor in vederea luarii tuturor masurilor necesare pentru a nu se aduce prejudicii de imagine Cazinoului. In aceeasi zi, primarul Radu Mazare anunta la un post de televiziune, referindu-se la Cazinoul din Constanta: ”scot aceasta fata batrana si urata la mezat”.
MAI 2011 – UN NOU INCEPUT AL CAZINOULUI DIN CONSTANTA
19 mai 2011 – Prefectul judetului Constanta, Claudiu-Iorga Palaz, ii transmite primarului Constantei o scrisoare deschisa prin care il previne ca va bloca orice hotarare prin care acesta va incerca sa scoata la vanzare Cazinoul si initiaza o campanie de salvare a monumentului.
Iunie 2011 – Pe site-ul Institutiei Prefectului, mii de constanteni voteaza impotriva vanzarii Cazinoului.
7 iulie 2011 – In cadrul unei conferinte de presa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz anunta ca a facut un apel scris catre toti consilierii locali prin care le solicita sa nu voteze hotararea de vanzare a Cazinoului, dupa care merge la Primarie cu o adresa similara, pentru a o inmana personal primarului, context in care daruieste angajatilor Primariei insigne aurite reprezentand Cazinoul, ca semn de pretuire a acestei cladiri – emblema a Constantei.
8 iulie 2011 – Ca urmare a presiunii publice declansate odata cu demararea campaniei initiate de prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Consiliul Local Municipal Constanta hotaraste amanarea proiectului privind vanzarea Cazinoului, iar primarul Mazare anunta ca soarta cladirii va fi decisa in urma unei consultari publice.
21 iulie 2011 – Primaria Constanta se adreseaza Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National cu apelul de a gasi solutii pentru reabilitarea Cazinoului, aflat ”intr-o stare avansata de degradare ce reclama o interventie cat mai urgenta pentru stoparea uzurii fizice”.
23 iulie 2011 – In cadrul unei emisiuni in direct organizate de Radio Romania Actualitati, cu participarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz si a viceprimarului Decebal Fagadau, prefectul propune trecerea Cazinoului in administrarea temporara a autoritatii centrale pentru restaurare si isi exprima sprijinul pentru urgentarea solutionarii acestei probleme.
29 iulie 2011 – La dezbaterea ”Reabilitarea si Administrarea Cazinoului din Constanta”, prefectul Claudiu-Iorga Palaz si primarul Radu Mazare se confrunta pe tema Cazinoului, primarul declarand in final ca este dispus sa vanda cladirea monument ”pentru un leu” Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sau Ministerului Culturii si Patrimonului National.
In replica, prefectul se opune instrainarii si propune darea Cazinoului fara plata in administrarea unuia dintre aceste ministere, in scopul reabilitarii, cu mentiunea ca acesta sa fie redat Constantei odata cu incheierea lucrarilor.
In aceeasi zi, Primaria Constantei revine cu adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerului Culturii si Patrimoniului National, manifestandu-si disponibilitatea transmiterii in proprietatea acestora a ”bunului imobil format din teren in suprafata de 3.108 mp si a cladirii cunoscute sub denumirea Cazino Constanta, situat in Constanta, imobil ce apartine domeniului privat al Municipiului Constanta, in schimbul contravalorii de 1 Leu”.
Claudiu-Iorga Palaz, Prefectul judetului Constanta
Cine si de ce a permis ca o cladire – monument istoric sa zaca in mizerie si decadenta? Aceeasi administratie care, facand abstractie de faptul ca monumentul e realmente un depozitar al culturii constantene, n-a facut niciun efort pentru a obtine finantare europena in scopul conservarii cladirii. Cazinoul e un spatiu incarcat de memorie, o valoare urbana si arhitectonica, o marturie a orasului de altadata. Aceste motive au stat la baza pledoariei mele pentru identificarea unei solutii de salvare a Cazinoului, alta decat cinica intentie a administratiei locale de a vinde cladirea. Atitudine care m-a contrariat, Cazinoul fiind al constantenilor, nu un obiectiv pentru specula imobiliara.
Fara Cazino, Constanta si-ar fi putut pierde o parte din identitate. Dupa consolidare si restaurare, acesta va fi redat municipalitatii, respectiv constantenilor, redevenind astfel ceea ce am putea numi un colt cultural si istoric. Cazinoul face parte din cultura locala, poarta amprenta Constantei si trebuie pus in valoare ca factor de identitate si originalitate. In final, revin cu intrebarea: de ce sa ne fi vandut o parte din identitate, atata vreme cat putem s-o cultivam?
7 august 2011 – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi da acceptul pentru implicarea financiara in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii, cu precizarea ca aceasta ”trebuie sa ramana in proprietatea constantenilor, prin Consiliul Local Constanta”, nefiind de acord cu propunerea primariei de a o prelua in proprietatea ministerului si mai ales cu evaluarea de 1 leu a imobilului.
24 august 2011 – Consiliul Local Municipal Constanta aproba Hotararea nr. 217 privind transmiterea imobilului apartinand domeniului privat al Municipiului Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar in aceeasi zi prefectul Claudiu-Iorga Palaz da aviz de legalitate acestei hotarari.
31 august 2011 – Guvernul Romaniei aproba, prin Hotararea de Guvern nr. 872/2011, preluarea imobilului-teren si constructie Cazino Constanta in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
14 septembrie 2011 – Guvernul Romaniei emite Ordonanta de Urgenta nr. 76/2011 privind aprobarea realizarii obiectivului de investitie ”Consolidare si restaurare Cazino Constanta” de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Compania Nationala de investitii.
5 octombrie 2011 – Se semneaza protocolul de predare-primire a Cazinoului intre Municipiul Constanta si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu scopul executarii lucrarilor de consolidare si restaurare. Conform Art. 3 din Protocol, MDRT se obliga sa asigure respectarea prevederilor legale specifice domeniului monumentelor istorice, precum si a regimului de monument istoric, iar Primaria sa asigure suprafetele necesare pentru depozitare si pentru organizarea santierului, precum si a racordurilor pentru utilitati pe toata durata realizarii lucrarilor.
15 octombrie 2011 – Prefectul Claudiu-Iorga Palaz deschide portile Cazinoului pentru publicul larg, astfel incat vizitatorii sa aiba ocazia, pana la demararea lucrarilor de reabilitare si restaurare, de a constata starea avansata de degradare in care administratia Mazare a adus acest monument, perla a arhitecturii si simbol al Constantei.
Comentarii pe Facebook
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!