Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Clinică scumpă cu apucături absurde. Euromaterna i-a interzis unui tată să-și viziteze fiul nou-născut

Published

on

Euromaterna medic Ion Rusa

Circul absurdului la Euromaterna! Clinica privată, cu prețuri extrem de piperate, a interzis unui aparținător dreptul de a-și vizita soția și fiul nou-născut. Incidentul a avut loc pe 8 martie 2023. Situația a fost creată chiar de către medicul Ion Marius Rușa, cel care cumulează funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație și de purtător de cuvânt al societății Euromaterna.

Filmul incidentului: Tatăl a fost informat că, din a doua zi după nașterea copilului, poate uza de dreptul legal de a-și vizita soția și fiul nou-născut doar dacă acceptă internarea în clinică, în calitate de aparținător. I s-a mai adus la cunoștință că trebuie să facă un test de COVID și să achite o suprataxă. Tatăl a acceptat aceste condiții. Însă la clinică a fost chestionat dacă intenționează să rămână până în dimineața zilei următoare. Aspectul are relevanță cu privire la asigurarea hranei pe durata internării.

Bărbatul a fost franc și a declarat că înțelege doar să-și viziteze soția și fiul nou-născut, după care să solicite externarea. În aceste condiții, funcționarii din recepția unității medicale i-au spus că nu se poate. Aceștia au invocat regulamentul clinicii.

Documentul este publicat pe site-ul Euromaterna și prevede că aparținătorii trebuie să respecte aceleași reguli ca și pacienții. Vorbim de câteva elemente sumare, precum: să respecte disciplina, să folosească bunurile clinicii cu grijă, să poarte echipamentul de spital și să nu părăsească incinta medicală în această ținută, să nu fumeze în interior, să nu consume alcool  și să respecte regimul alimentar indicat de medic. În disputa despre refuzul internării a intervenit și medicul Ion Marius Rușa, șeful și purtătorul de cuvânt al clinicii. Rece și lipsit de empatie, acesta i-a comunicat aparținătorului că regulile sunt pentru toată lumea, fără excepție. Însă ce regulă ar fi fost incidentă n-ar fi știut să spună – potrivit relatării aparținătorului. Mai departe, Rușa l-a expediat să consulte regulamentul de pe site și să și-l explice singur.

Advertisement
usr

Culmea, dacă părintele copilului ar fi mințit că acceptă să rămână în clinică până a doua zi dimineața, ar fi fost internat ca aparținător. Iar dacă peste o oră ar fi cerut externarea, Rușa și ai lui nu ar fi avut cum să-l țină captiv, decât cu încălcarea legii penale.

Negăsind prevederi exprese care să justifice refuzul internării sale și până la urmă refuzul vizitării soției și copilului,  tatăl a depus două solicitări la recepția unității medicale. În prima a cerut să i se indice în clar prevederea din regulamentul clinicii care a condus la refuzul internării sale. În a doua, a reliefat că dreptul la vizită este constitutiv dreptului pacientului de a beneficia de sprijinul familiei. Vorbim de un drept elementar și universal, garantat ca atare de Legea 46/2003 privind drepturile pacientului.

Ce spune clinica: Într-un punct de vedere transmis redacției, Euromaterna susține că ”spitalul și-a rezervat dreptul de a restricționa accesul vizitatorilor în contextul numărului crescut de viroze respiratorii, infecții datorate virusului gripal sau COVID – 19.”. În punctul de vedere se mai afirmă că procedura uzuală, afișată ca atare în holul unității medicale, este aceea de a se permite o singură vizită, după cezariană – situație de care tatăl copilului a beneficiat în prima zi. Din a doua zi de postoperator, pacienta are dreptul la însoțitor. Acesta poate sta în rezervă cu pacienta.

”Opțiunea de a sta cu pacienta trebuie precizată la recepție pentru a putea întocmi Foaie de însoțitor. Însoțitorul va sta în rezervă cu pacienta PÂNĂ LA EXTERNARE, pentru a veni în sprijinul emoțional al acesteia”.

În cazul despre care discutăm, tatăl copilului ar fi trebuit să se interneze obligatoriu și să petreacă două nopți în incinta clinicii, pentru a beneficia de dreptul la vizită.

Ce spune legea: Dreptul la vizită în unitățile medicale a fost restricționat doar în perioada pandemiei de COVID 19. Din 2021, după ridicarea stării de alertă, se aplică regula generală din Legea 46/2003, anume că pacienții au dreptul de a beneficia de sprijinul familiei, în sensul de a putea fi vizitați în timpul internării.

Advertisement
usr

Fără legătură cu cazul de față, aceeași lege afirmă și dreptul pacientului de a beneficia de vizita unui preot, dacă solicită acest lucru. După regulile lui Rușa, și preotul ar trebui să se interneze, să înopteze în clinică și să respecte cu strictețe regimul alimentar impus de medici. Să nu fie primit, dacă nu mănâncă tot din farfurie!

În unitățile sanitare din sistemul public, programul de vizită este reglementat prin ordin al Ministrului Sănătății. Ultimul act de acest tip este din decembrie 2022 (Ordinul 3.670) și obligă toate clinicile de stat să permită vizitarea pacienților de către familie într-un program de 4 ore de luni până vineri și de șase ore în week-end. Clinicile private își stabilesc regulamente proprii, însă nu există nicio justificare obiectivă de a ocoli legea, pe o procedură absurdă prin care se urmărește în mod vădit încălcarea drepturilor.

Date despre afacerea medicală: Euromaterna SA este o companie înființată în anul 2006. Potrivit RISCO.RO, afacerea este controlată de medicii Ion Marius Rușa (50%), Dan Mugurel Raica (35%) și Florian Danteș (15%). Sediul social, acolo unde funcționează și clinica, se află pe strada Ștefăniță Vodă, într-o zonă în care, pe vremuri, se aflau pistele de atletism ale Constanței. Firma a avut 134 de angajați în 2021. În același an a avut o cifră de afaceri de 40.773.912 de lei, cu un profit net de 4.897.723 de lei.

Ion Marius Rușa mai este asociat în alte trei firme: Euromaterna Imobiliare SRL (cu doi salariați și o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei în 2021), Euromaterna Group Investment SRL și RIG Agemed SRL.

Dan Mugurel Raica mai este asociat în Asclepios Imobiliare SRL, Euromaterna Imobiliare SRL, Euromaterna Group Investment SRL, TAR-DECIROM SRL,  Asclepios SRL,  Asclepios Medicalhealth SRL și Asclepios Cardio SRL.

Advertisement
usr

Florian Danteș mai este asociat în Euromaterna Imobiliare SRL, Euromaterna Group Investment SRL, Embrio-Clinic SRL, Pneumo Center Danteș SRL și Pneumo Clinic Danteș SRL.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions