Americanii iau atitudine față de Guvernul de la București. Sunt îngrijorați de proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă la o distanță de doar câțiva zeci de kilometri de baza americană de la Mihail Kogălniceanu. Și nu oricum, ci de o companie chineză de stat.
În cadrul unei dezbateri din subcomisia pentru energie a Congresului SUA, Perry a fost întrebat de congressmanul de Illinois Adam Kinzinger dacă e îngrijorat de faptul că România construieşte cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanţă de baza militară Mihail Kogalniceanu, în condiţiile în care companii americane ar fi fost respinse de Guvernul de la Bucureşti. Perry a răspuns afirmativ, notează jurnaliștii de la G4media.ro.
Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele două noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanță de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”.
Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare:
“Sunt îngrijorat că aliații noștri români ia serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. Perry a răspuns ”Da”.
Declarația a fost postată pe site-ul G4media.ro și poate fi urmărită și analizată aici .
Întrebat cum se poate asigura o licitaţie corectă şi transparentă pentru reactoarele de la Cernavodă, Perry a răspuns:
“Ne vom deplasa în acea parte de lume în prima săptămână din iunie. Recent m-am întors de la Bruxelles, unde m-am întâlnit cu viceprim-ministrul României. Suntem într-un parteneriat activ cu aliaţii noştri europeni cu privire la câteva proiecte nucleare. Este foarte important pentru viitorul SUA să colaborăm cu ei, să fim parteneri.”
Reamintim că Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în care Ministerul Energiei e acționar majoritar) și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.
Administrația Trump a avertizat în repetate rânduri în legătură cu influența politică și economică în creștere a Chinei în Europa.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta