Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Politica

Coaliția PSD-PNL pregătește un set de facilități fiscale pentru angajații din IT, agricultură și construcții – surse

Published

on

facilitati fiscale taxe si impozite

Încep discuțiile în Coaliție pe menținerea sau nu a facilităților fiscale în IT, agricultură și construcții. PSD și PNL încep de mâine discuțiile aplicate privind facilitățile din IT, agricultură și construcții. Ministrul Finanțelor ar trebui să vină cu o listă de propuneri și cu studii de impact pentru fiecare așa cum a solicitat premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private.

În nod normal nici unul din cele două partide nu și-ar dori eliminarea acestor facilități care s-au dovedit benefice în economia reală în ultimii ani. Problema e însă că există câteva puncte în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care România s-a obligat la câteva corecții în această zonă a facilităților.

O altă mare problemă e rămânerea în deficitul bugetar stabilit cu Comisia Europeană.

În acest sens ministrul Marcel Boloș a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

”Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie.”, a spus ministrul liberal al Finanțelor citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

La ultima întâlnire a Coaliției, susțin surse participante la discuții pentru STIRIPESURSE.RO, ministrul Boloș a venit cu diverse propuneri de eliminare/păstrare parțială de facilități la categoriile enumerate mai sus, dar premierul Marcel Ciolacu a cerut timp și studiu de impact pe fiecare măsură propusă.

Ministerul Finanțelor trebuie să o vină cu o listă de măsuri pentru a rămâne în ținta de deficit asumată de România.

De menționat că în PNRR țara noastră s-a obligat la eliminarea facilităților fiscale până în 2026, în timp ce rapoartele Băncii Mondiale, consultate de STIRIPESURSE.RO, spun clar și imperativ că facilitățile ar trebui eliminate rapid.

O idee acceptată deja de ambele partide la guvernare e aceea ca toată lumea să plătească asigurările de sănătate.

De menționat că cei din zona IT plătesc deja CASS-ul (sănătatea) și prin urmare este foarte posibil să le fie impusă plata acesteia și în zona agriculturii și a construcțiilor.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions