În cursul zilei de azi, la sediul central al D.I.I.C.O.T., din Bucureşti, a avut loc o declarație de presă privind acțiunea efectuată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea, având ca rezultat capturarea unei cantități impresionante de cocaină.
Este vorba despre ceva mai mult de o tonă de cocaină – 1040 kg – cu o puritate de 90%, care a fost capturată de autoritățile române, drogurile fiind găsite, sâmbătă, pe plaja din Sfântu Gheorghe.
Mai multe persoane au fost reținute în acest caz.
Drogurile au fost prezentate astăzi de procurorul-șef al structurii, Felix Bănilă, care a precizat că, miercuri seara, pe data de 20 martie, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-o dubiță înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet de 1 kg de cocaină. Analiza fizico-chimică a arătat că puritatea cocainei era de aproximativ 90%.
Concret, polițiștii de la combaterea criminalității organizate din Tulcea au fost sesizați de polițiștii Postului de Poliție Sarichioi cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22 martie a.c., în apropierea localității Zebil, județul Tulcea, se aflau staționate două autotrenuri înmatriculate în alt stat și un autofurgon înmatriculat în România.
Din cercetări a rezultat că un grup de persoane (printre care și conducătorii auto ai autovehiculelor menționate) ar fi realizat o operațiune de descărcare/încărcare a unor pachete. Însă, pe fondul neglijenței în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă.
Polițiștii din localitatea Sarichioi au constatat că pachetul conținea o substanță albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic.
Ulterior, vineri dimineața, în zona localității Sf. Gheorghe, a fost găsită o barcă răsturnată și în ea, ca și pe mal, se aflau mai multe pachete învelite în baloane de cauciuc, similare atât ca logo, cât și ca mod de ambalare și conținut cu pachetul găsit în seara zilei de 20 martie.
Potrivit autorităților, răsturnarea ambarcațiunii a fost un lucru accidental dar captura a fost rodul unei ample investigații.
Aceleași surse au precizat că, pe piața drogurilor, această cantitate urma să fie triplată prin combinarea cu mai multe substanțe. Valoarea de piață a acestor droguri este de 300 de milioane de euro.
Este important de precizat că drogurile proveneau din America de Sud și fuseseră transportate în România pe cale maritimă.
Ambarcațiunea era înmatriculată în România și prezenta un orificiu din cauza căruia a luat apă și s-a răsturnat.
Este cea mai mare captură de acest tip de pe teritoriul României, iar polițiștii spun că este doar o parte din operațiunea de trafic de droguri, una monitorizată specific de câteva luni. În cadrul acestei operațiunii au fost implicați peste 45 de polițiști.
Doi cetățeni sârbi au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.
Unul dintre inculpaţii în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.
În prezent se desfășoară activități de urmărire penală, inclusiv în cooperare cu autoritățile judiciare din Serbia, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în traficul internațional de droguri ce formează obiectul acestui dosar.
”Acțiunea a beneficiat de sprijinul IGPF, scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Tulcea și Constanta.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, precizează Biroul de presă al DIICOT.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta