Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a anunțat că, astăzi, s-a votat rapid, în plenul Senatului Codul Comunicațiilor cu ajutorul căruia pot începe investițiile legate de tehnologia 5G în țara noastră.
„Obiecțiile USR privind acest proiect au legatură cu un singur articolul care permite lărgirea interceptărilor. Colegul meu, Raoul Trifan, vicepreședintele comisiei IT, a prezentat în plen poziția grupului nostru parlamentar:
Nu este acceptabil ca prevederi care îngrădesc drepturi constituționale să fie trecute pe repede-înainte, fără o dezbatere largă în societate. Articolul 10.2 din Codul Comunicațiilor Electronice a fost din nou modificat într-o formă care repară o parte dintre problemele precedente, dar care nu reușește să stingă temerile societății cu privire la lărgirea spectrului interceptărilor online. USR își dorește modernizarea României prin noi tehnologii, dar nu putem susține articolul 10.2, așa cum a fost el introdus de majoritatea toxică, pe furiș. Acest articol 10.2, care permite interceptarea legală a comunicațiilor, NU exista în forma venită în Parlament.
Parlamentarii majorității, împreună cu Guvernul PSD-PNL-UDMR, au întârziat nepermis acest proiect strategic pentru România și pentru economia noastră şi au introdus în el prevederi care nu există în nicio țară europeană. În democrațiile dezvoltate, prevederile care au legătură cu interceptările comunicațiilor se găsesc în Codul de Procedură Penală, nicidecum în legi sectoriale.“, a declarat Remus Negoi.
Articolul 10.2 din proiectul de act normativ a fost modificat, după ce textul “a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip Whatsapp și Telegram.
“Messenger-ul de la WhatsApp, Facebook şi celelalte platforme de comunicare de mesagerie sunt exceptate de la aceste prevederi, astfel încât doar furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt supuşi condiţiilor complementare care privesc permiterea interceptării legale de către autorităţile naţionale competente, dar cu respectarea Regulamentului de protecţie a datelor personale”, s-a precizat în Parlament.
Senatorul Remus Negoi a declarat că Uniunea a votat „abținere“.