Consilierii locali din Constanța au aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe de îndată, suplimentarea cu încă 4.397.794,99 lei, fără TVA ( 5.233.374 de lei cu TVA) a cofinanțării de la bugetul local a proiectului „Construire stadion Gheorghe Hagi”. „Suplimentarea a fost generată de taxele Casei Sociale a Constructorilor, Inspectoratului de Stat în Construcții, Ordinului Arhitecților din România, precum și cota Companiei Naționale de Investiții.“, informează Primăria.
„Am văzut discuții și opinii dacă se va face sau nu se va face stadionul. Vreau să reiau puțin istoria. CNI, în decursul anului trecut, a organizat o licitație de proiectare şi execuție, după ce a fost aprobată hotărârea de Guvern. La această licitație s-au prezentat două consorții, deci am avut doi ofertanți. A fost declarat un câștigător. Câștigătorul însă a făcut o ofertă la momentul acela cu 14,52% mai mult decât prețul ce a rezultat din studiul de fezabilitate. Nu se putea semna contractul şi nu putea fi acordat contractul decât dacă diferența aceasta, care însemna 48 de milioane, o suportam noi din bugetul orașului Constanța. Vă aduceți aminte că am convocat o ședință de îndată și toți consilierii au fost de acord ca diferența asta să o suportăm noi. Am emis o hotărâre de Consiliu Local, hotărârea de Consiliu Local a mers la CNI, în baza ei s-a putut anunța câștigătorul. Al doilea ofertant, din păcate, dar asta e legislația, a mers la CNSC, a contestat la Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor, a câștigat, iar primul, cel care a fost declarat câștigător, a mers în instanță. Lucrurile au trenat . Compania Națională de Investiții s-a constituit parte în favoarea celui care a fost anunțat câștigător. Instanța nu a dat dreptate CNSC-ului şi s-a revenit la situația inițială, respectiv firma anunțată câștigătoare prima dată este în momentul de față posesoarea acestui contract. Numai că, în momentul în care trebuia semnat contractul, intrasem pe finalul anului şi eram sub incidența unor ordonanțe de urgență prin care statul român era nevoit să reducă cheltuielile, pentru a ne încadra în deficitul bugetar pe care l-am comunicat Uniunii Europene. Am spus atunci și am făcut și public lucrul ăsta că acest contract va fi semnat la începutul anului 2024. Suntem în situația aceasta în sensul în care CNI ne-a mai trimis o documentație prin care spune că trebuie să suplimentăm contribuția noastră cu încă 5 milioane de lei, 5,121 milioane cu TVA, însemnând diferite taxe la ISC, la Ordinul Arhitecților. Dacă vom aproba, vom trimite din nou hotărârea noastră de Consiliu Local la CNI, cu această hotărâre de Consiliu Local, să știe toată lumea, CNI va trebui să meargă în Guvern cu memorandum şi de-abia după ce memorandumul va fi aprobat de Guvern se va semna contractul. E limpede că intenția CNI-ului asta este, pentru că nu ne-ar fi trimis altfel actele. Trebuie să ştie toată lumea că în perioada următoare, dacă aprobăm, în Guvernul României, inițiator fiind Ministerul Dezvoltării, prin CNI, vom avea un memorandum prin care se va aproba semnarea acestui contract de proiectare şi execuție şi vor demara proiectarea şi ulterior execuția lucrărilor la stadionul „Gheorghe Hagi“”, a declarat Chițac în ședință.
Reamintim faptul că proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții și are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind și cofinanțat de la bugetul local. După aprobare, suplimentarea cofinanțării, contribuția municipiului Constanța ajunge la 62.452.525 de lei cu TVA. În vara anului trecut, Consiliul Local Constanța a adoptat un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 57.219.151,28 de lei, cu TVA, pentru construirea stadionului „Gheorghe Hagi”.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta