Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Comandament Sezon Estival 2017: Au fost depistate peste 3.000 de kg de produse alimentare improprii consumului uman

Published

on

Sediul DSVSA Constanța a fost, astăzi, gazda ultimei ședințe a Comandamentului Sezon Estival 2017, cadru în care, potrivit unei informări remise redacției, a fost prezentată analiza sintetică a activității personalului tehnic propriu și delegat.

Astfel, în  perioada 19.06.2017 – 10.09.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 2310 unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în: 1039 de restaurante, 46 de pizzerii, 241 de unităţi tip fast-food, 88 de braserii, 167 de unităţi tip bufet, 119  baruri, 3 cafe baruri, 12 snack baruri, 4 unități tip bistro, 2 unități catering, 27 de cantine din tabere școlare, 9 pensiuni, 346 de magazine alimentare, 35 de cofetării/patiserii, 102 laboratoare cofetărie patiserie, 28 de  rulote, 13 unități comercializare produse congelate, 13 tonete,  7 depozite alimentare, 4 supermarketuri, 4 autoutilitare și o carmangerie.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat.

Advertisement
usr

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 319 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 716.920 de lei.

La solicitările IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia, Eforie și Venus unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional cinci restaurante și o unitate tip fast-food, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare 90 de kg produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Totodată, la solicitările CJPC Constanţa  echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unități din stațiunea Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi au retras de la comercializare 1211 kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

În perioada mai sus menționată au fost confiscate şi retrase de la vânzare 3.302 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost emise cinci Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru patru restaurante și o pizzerie, precum şi trei Ordonanţe de interzicere a activităţii pentru două  unități tip fast-food şi un bufet.

Activitatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a personalului tehnic s-a axat, în principal, pe prevenția apariției riscului și a pericolelor privind siguranța alimentară.

Advertisement
usr

Ca urmare a eforturilor depuse de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea și viața publică.

Această întrunire a fost prezidată de Președintele Autorității Naționale Sanitare Vaterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Dr. Geronimo Brănescu, secondat de Directorul Executiv al DSVSA Constanța, Dr. Diana Cristescu. Au fost invitați Președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Horia Țuțuianu și  Subprefectul Instituției Prefectului Județului Constanța, domnul Jeacă Dumitru.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions