Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

Comasarea CERONAV ar pune în pericol certificarea marinarilor. Ce spune sindicatul instituției

Published

on

ceronav

Ca urmare a intențiilor de comasare a Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului  din  Transporturi  Navale – CERONAV cu orice altă structură bugetară, Sindicatul Liber CERONAV, face următoarele precizări:

Salariații instituției cu autofinanțare CERONAV se opun radical comasării cu oricare altă structură organizatorică bugetară, întrucât acest lucru poate genera degradarea imaginii CERONAV, obținută prin multă muncă asiduă, de-a lungul existenței sale. Timp de 47 de ani, CERONAV a evoluat constant, în conformitate cu legislatia națională în domeniu, reglementările internaționale și standardele de instruire stabilite de diversele organisme de acreditare/ recunoaștere, furnizând servicii de instruire de cea mai înaltă calitate și devenind un adevărat centru de excelență în Uniunea Europeană.

Pregătirea personalului navigant se realizeză în baza convenției și codului STCW, a Directivei Europene 2017/2397 privind recunoașterea calificărilor profesionale în sectorul navigației pe ape interioare, precum și a cursurilor model agreate la nivelul Organizației Maritime Internaționale (IMO) de către întreaga comunitate maritimă. De altfel, CERONAV este singurul centru din Europa care furnizează cursuri sub toate cele cinci standarde – STCW, OPITO, NAUTICAL INSTITUTE, GWO și Directiva Europeană 2017/2397. Prin urmare, trecerea la o altă formă de organizare, ar duce la un nou proces de acreditare, lung și anevoios, timp în care cursurile ar fi suspendate. Acest lucru ar duce la scoaterea din piața de pregătire, pe de o parte, a personalului român maritim și fluvial, a lucrătorilor români de pe diferite platforme maritime din industria oil și gaz, sau din domeniul eolian, iar pe de altă parte, și scoaterea României de pe lista țărilor acreditate să desfășoare astfel de cursuri.

CERONAV are o activitate națională unică și specifică, care nu are legătură cu activitatea altor structuri organizatorice bugetare, iar fuziunea cu alte structuri poate provoca dezechilibre economice financiare, care pun în pericol patrimoniul CERONAV, prin pierderea investițiilor în curs și cele viitoare, precum și finanțările programelor cu proiectele europene.

Asocierea cu alte entități bugetare, care nu sunt din sfera de activitate a CERONAV, va crea probleme serioase economice, deficiența economico-financiară a acestora, limitând, sau chiar blocând complet și iremediabil activitatea instituției, precum și activitatea de pregătire a navigatorilor români și străini.

În prezent CERONAV nu primește bani de la bugetul de stat, fiind, așa cum am mai menționat, o instituție finanțată integral din fonduri proprii.

Riscul pierderii locului de muncă pentru cei 163 de angajați ai CERONAV și libera practică în flota maritimă, în urma procesului de comasare, reprezintă un experiment riscant pentru o instituție care este într-o continuă dezvoltare de aproape 50 de ani.

Prin urmare, în cazul în care intențiile procesului de comasare se vor concretiza, salariații sunt hotărâți să demareze acțiuni specifice de protest, inclusiv declanșarea grevei generale!

Sursa: Conducerea Sindicatului Liber CERONAV

Foto: Ilustrativ

 

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions