Published
3 ani agoon
Informația că Primăria Constanța va plăti un milion de euro pentru beculețele de Crăciun și Revelion a scandalizat intens opinia publică. Despre această ispravă s-a aflat abia în contextul în care Primăria Constanței s-a plâns Guvernului că nu are bani de termoficare. Iar premierului Cîțu i s-a făcut milă și a pompat niște bani spre orașul de la malul mării, ca să nu înghețe locuitorii de frig. În realitate, Primăria avea bani, ca dovadă că a aranjat să plătească cel mai mare preț din țară pentru iluminatul festiv. Această afacere nu este doar păguboasă, ci și interesată, după cum vom demonstra mai jos. Astfel, contractul a fost atribuit singurului ofertant, în contextul în care acesta are legături cu o asociație care a sponsorizat la greu Primăria sub regimul Chițac.
Anunțul de participare pentru achiziția ornamentelor de Crăciun, prin licitație deschisă, a fost publicat de Primăria Constanța în SICAP pe 8 august 2021 (vezi AICI). Autoritatea contractantă punea la bătaie trei loturi distincte, pentru iluminatul festiv pe marile bulevarde (lotul 1), în Piața Ovidiu (lotul 2) și în Țara Piticilor (lotul 3). Achiziția era estimată la valoarea de 5.433.469,49 de lei plus TVA. Ofertele de participare trebuiau depuse până pe 13 septembrie. Entitățile interesate de licitație puteau solicita clarificări cu maxim 20 de zile înaintea deschiderii ofertelor. Practic, doar 13 zile rămâneau pentru firmele care n-ar fi înțeles prevederile caietului de sarcini.
În mod cert, licitația s-a desfășurat pe 13 septembrie. În fișa procedurii de pe SICAP nu au fost completate datele la care s-au depus ofertele, s-au făcut evaluările și deliberarea. Apar în schimb date despre solicitarea unor clarificări în privința caietului de sarcini. În cele din urmă, la licitație s-a înscris un singur participant (o asociere de firme), care a și fost declarat câștigător, pe 14 septembrie 2021. Pe vremuri, licitațiile deschise cu un singur participant se anulau și se repetau. Însă legislația actuală, adoptată pe vremea PSDragnea, spune – în mod halucinant – că se asigură competitivitatea și cu un singur participant.
În aceste condiții, contractul pentru cele 3 loturi de iluminat festiv a fost atribuit către asocierea de firme RC Energo Instal SRL Buzău (lider al asocierii) și Luxten Lighting Company SA București. Acest consorțiu va încasa 4.995.676,15 lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproximativ un milion de euro. Aici puteți vedea anunțul de atribuire.
Despre Luxten a auzit cam toată lumea, măcar din scandalul că această firmă a avut-o angajată pe fiica fostului președinte Traian Băsescu. De notorietate este și faptul că Luxten câștigă mai toate licitațiile pe zona de iluminat ale Constanței, din vremea lui Mazăre și Făgădău. Singurul lucru care s-a schimbat în administrația actuală condusă de Chițac este acela că Luxten a devenit asociat secund, lucrând acum sub o firmă din Buzău.
RC Energo Instal SRL este deținută, în procent de 100%, de către o altă persoană juridică, pe numele ei Romcarbon SA Buzău. Așadar, profitul din lucrările de la Constanța va fi încasat, în fapt, de Romcarbon, o firmă care produce acum, conform clasificării CAEN, plăci, tuburi, folii și profile din material plastic. Practic, firma buzoiană este unul din marii producători naționali de polimeri și ambalaje din plastic.
La rândul ei, Romcarbon este controlată de două companii offshore, una din Cipru (Joyful River LTD), alta din Insulele Cayman (Romanian Investment Fund), care dețin împreună 35% din acțiuni. Alte 33 de procente din Romcarbon sunt controlate de Living Plastic Industry SRL, o firmă românească înființată de MORNING DEW LIMITED, un alt offshore cipriot, reprezentat de Liang-Neng Huang, din Taiwan. De altfel, taiwanezul este și administratorul Romcarbon.
Taiwanezul Liang-Neng Huang apare în multe firme românești, ca reprezentant al unor companii offshore din Cipru. Una dintre acestea, relevantă pentru combinația de la Constanța, este Greentech SA Buzău, unde taiwanezul reprezintă Romgreen Universal LTD Cipru.
Unul din administratorii Greentech (angajatul taiwanezului de la Romcarbon) este Constantin Damov, președinte executiv la Partidul Verde al lui Florin Călinescu.
De un an, de când primar al Constanței a ajuns Chițac, Damov vine des la Constanța. Iar la vizitele sale se trage în poze cu Vergil Chițac.
Damov face aceste vizite în calitate de președinte al Asociației pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan – ROTA. La Constanța, ROTA a sponsorizat intens Primăria lui Chițac. Vorbim de măști și materiale necesare în criza COVID, dar și de scutere electrice medicale, care au fost puse la dispoziția municipalității. Chițac s-a lăudat cu bunurile primite și s-a pozat cu Damov. Însă nu a suflat nimic despre faptul că Damov este omul grupului Romcarbon.
ROTA a sponsorizat cu scutere electrice medicale și Primăria Buzăului. Iar la postarea pe Facebook de la momentul acelei binefaceri, asociația condusă de Damov a precizat că bunurile au fost plătite de Romcarbon și aduse în România cu sprijinul reprezentanței Taipeiului la Bratislava.
În comunicatul de la Constanța, nu apare nicio referire la Romcarbon, ceea ce s-ar explica prin faptul că, în timp ce primea sponsorizări din zona Romcarbon, primarul pregătea licitația fulger prin care a atribuit contractul de un milion de euro către gașca Romcarbon.
”Colaborarea mea cu reprezentanții ROTA datează din mandatul de senator, când făceam parte din grupul parlamentar de prietenie cu Taiwan. Mulțumesc Asociației ROTA, alături de care putem să oferim bucuria independenței de mișcare unor oameni pentru care acest lucru era o povară.” – a declarat Vergil Chițac la momentul primirii beneficiilor.
Așadar, Chițac e un prieten vechi al Taiwanului. Iar colaborarea sa cu taiwanezii a ajuns la punctul în care primarul a ajuns să le atribuie acestora, în modalitățile mai sus prezentate, cel mai mare contract de iluminat festiv din România. Pe toate le aveam, doar luminițele de un million de euro ne lipseau!
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.