Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Comoara de preț de la Negureni. Vânătorii plătesc și 1500 de euro pentru un muflon

Published

on

La Negureni, în apropierea orașului Băneasa, există o rezervație de mufloni, unde trăiesc circa 60 de oi sălbatice. Muflonul în România a pătruns după cel de-al doilea Război Mondial, în anul 1966, când statul român a cumpărat un lot de 27 exemplare din Austria. La acest nucleu s-au adăugat alţi 6 mufloni, oferiţi de grădinile zoologice din ţară. Cei 33 de mufloni au fost eliberaţi în pădurile Negureni şi Mihai Eminescu, din sudul judeţului Constanţa, precum şi în apropierea oraşului Cernavodă. Ulterior, pe măsură ce au început să se înmulţească, au fost introduşi în terenuri de vânătoare din jurul Bucureştiului, precum şi în judeţele Alba, Argeş şi Vâlcea. Haosul care a lovit fauna României după Revoluţia din decembrie 1989 a afectat foarte mult şi populaţiile de mufloni, braconajul fiind principalul pericol la adresa speciei. În prezent, se pare că mai trăiesc mufloni doar în judeţul Constanţa. Cu toate acestea, specia încă se vânează. Și începe să redevină din ce în ce mai căutată. Cum spuneam, la Negureni sunt în prezent 60 de animale și se pare că, încet-încet numărul lor crește. Șeful Ocolului silvic Băneasa, Adrian Vintilă, ne-a declarat că de aceste animale se ocupă pădurarul de vânătoare, care le pune – mai mult pe perioada iernii, când iarba și lăstarii sunt inexistenți – hrană în teren, adică porumb, lucernă, orz, ovăz. ”Vă dați seama că ele sunt animale sălbatice și se descurcă singure cu alimentele. Sunt foarte bine adaptate. Dar pentru perioada de iarnă, când verdeața este acoperită cu zăpadă, le ajută acest pădurar. Dacă este nevoie, este și el ajutat de zilieri.” – ne-a declarat Adrian Vintilă. Vânătorile la Negureni sunt destul de rare, una sau două pe an, deoarece vânătorii nu vin decât dacă au ce mufloni să vâneze. “În ultima vreme au fost câte una, două vânători pe an. Este în funcție de sporul lor natural. Interesul foarte mare al vânătorilor, care plătesc și 1500 de euro pentru un muflon vânat, este ca coarnele animalului să fie cât mai mari” – a spus Adrian Vintilă. Ultima vânătoare a avut loc la Negureni în luna noiembrie a anului 2015 și, deocamdată nu se știe când se va mai organiza o vânătoare, Din păcate, la aceste vânători nu vine nici un străin. “Dacă se va ajunge la un număr mai mare de mufloni, este posibil ca numărul vânătorilor să crească și să avem parte și de vânători străini. Avem chiar și unde să îi cazăm. Există o cabană de vânătoare, un fost canton silvic,  unde pot sta și patru persoane”, ne-a declarat Adrian Vintilă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions