Cunoscut pentru evenimentele de marcă dedicate sărbătorilor, tradițiilor și celor mai importante evenimente din calendarul activităților culturale organizate pentru constănțeni, Centrul Cultural „Teodor Burada” marchează și anul acesta una dintre cele mai importante sărbători remarcabile, Ziua Mondială a Artei.
Ziua mondială a artei este marcată anual, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei artei la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale, iar cu prilejul acestei zile, toată săptămâna este dedicată artei, instituțiile de cultură marcând această zi prin diverse manifestări. Astfel, în data de 15 aprilie, ora 19:00, publicul este așteptat la concertul „ANELISSE – Fetița cu voce de aur”. Pentru că Centrul Cultural „Teodor Burada” susține tinerele talente, oganizatorii vă invită la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde Anelisse va urca pe scenă alături de soprana Elena Georgian și pianista /vocalista Elena Gatcin interpretând piese care i-au adus succes atât pe plan național cât și internațional.
Recitalurile vor fi întregite de momente de înaltă clasă, oferite de dublu Campionii Naționali ai României la Dans Sportiv Eric & Ingrid Dragotă. Lasă-te surprins de vocea de înger a fetiței care la 6 ani a început să uimească lumea muzicală, la 7 ani a scos primul album, la 8 ani a cucerit Sanremo, iar acum se pregătește să cucerească America. Anelisse, cunoscută ca „fetița cu voce de aur” a României, este o soprană de coloratură, cu un repertoriu extrem de dificil și impresionant pentru vârsta ei. Considerată de către specialiști un fenomen vocal, interpretează cu ușurință în 5 limbi, piese de o mare dificultate, peste care imprimă emoția unică și inocentă a unui suflet de copil. Evenimentul este organizat de Asociația „Evianne Artă și Muzică” în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Miercuri, 16 aprilie, constănțenii (și nu numai) sunt așteptați la Centrul „Jean Constantin”, unde, începând cu ora 15.00, clasa de actorie a doamnei profesor Ana-Maria Ștefan, prezintă spectacolul „Joaca de-a actorii”. Spectacolul va avea două părți și va propune piesa de teatru „Suflet de copil între bine și rău” de Mirela Șova, un dialog între sufletul unui copil și mai multe personaje alegorice care reprezintă trăsături pozitive și negative, cu ajutorul cărora sufletul de copil reușește să înțeleagă diferența dintre bine și rău și Păcatele – partea a doua, ce propune scenete scrise de Alina Cristea. Acestea prezintă o parte din păcatele capitale care izvorăsc nemijlocit din firea omenească, slăbită de păcatul strămoșesc.
Cursanții vor interpreta așadar situații de viață, într-o formă deopotrivă tristă și comică. Elementele surpriză vor fi constituite de momente comice interpretate de cursanții anului II de studiu. Subiectele momentelor artistice sunt în acord cu perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, un timp în care ne curățăm sufletul, o perioada întărită de rugăciune și fapte bune în care, parcă încercăm mai mult ca oricând, să nu cădem în ispita păcatelor capitale. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Începând cu ora 17:30, vine rândul cursanților claselor de pictură și grafică să celebreze această zi aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Potrivit lui, “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.
„Dialoguri vizuale” este titlul expoziției ce face parte din proiectul cu același nume, ce se desfășoară până la finalul anului 2025 și care oferă cursanților oportunitatea de a-și prezenta creațiile și pentru a iniția un dialog vizual cu publicul larg, fapt ce contribuie la consolidarea sentimentului de mândrie față de talentul lor.
Profesori coordonatori: Ana-Maria Ceară, Laura Macri, Florentin Sîrbu Marian, Sabina Voinea – Maurer. Accesul este gratuit, iar expoziția rămâne deschisă publicului până pe data de 27 aprilie la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în spațiul expozițional.
“Pe 15 aprilie ne întâlnim pentru a sărbători Ziua Artei, expoziția ”Dialoguri Vizuale” fiind un tribut adus creativității, imaginației și expresivității. Această zi specială, care coincide cu ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci, ne reamintește de rolul pe care îl joacă arta în modelarea nu numai a culturii noastre, ci și a generațiilor viitoare. Arta vizuală, în special, ocupă un loc unic în educație: hrănește creativitatea, îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și încurajează gândirea critică. Prin desen, pictură, ceramică, foto/video sau design vestimentar, elevii învață să observe lumea mai îndeaproape, să-și exprime gândurile și emoțiile și să comunice în moduri care depășesc barierele lingvistice. Arta oferă un spațiu sigur pentru explorare și auto-descoperire, permițând elevilor să își asume riscuri, să facă greșeli și să se dezvolte. Indiferent dacă lucrează independent sau colaborează la proiecte de grup, ei dezvoltă empatie, răbdare și apreciere pentru diverse perspective. În această Zi a Artei, să recunoaștem puterea transformatoare a artei vizuale în educație. Să continuăm să inspirăm, să sprijinim și să investim în oportunități artistice pentru elevii de pretutindeni – pentru că atunci când cultivăm creativitatea, dăm puterea următoarei generații să-și imagineze și să construiască o lume mai bună“, a declarat Ana-Maria Ceară, prof. Arte Vizuale.
Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura, teatrul şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia. De aceea, tot în această zi a fost programată și proiecția filmului „Before Sunset”, parte a seriei RetroCINEMA- un proiect care aduce în atenția publicului filme vechi premiate la Oscar. Filmul va rula începând cu ora 18.00.
Detalii eveniment:
- Data: 16 aprilie 2025
- Ora: 18:00
- Locația: Centrul Jean Constantin (B-dul Ferdinand nr.56)
- Bilet: Tarif unic/bilet: 15 lei.
Ziua Mondiala a Artei a fost propusă la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei ce recunoaşte contribuţia artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.