În cursul zilei de ieri, 24 februarie, inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai și inspectorul școlar general adjunct, prof. Loredana Manolache, au primit delegația Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Constanța (CJE), condusă de Olivia-Elizabeta Golub, președintele acestui organism.
Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta câteva dintre aspectele care îi preocupă în acest moment pe reprezentanții elevilor constănțeni, precum și stabilirea unei agende comune de lucru în vederea optimizării procesului educațional la nivelul județului nostru.
Olivia-Elizabeta Golub, președintele CJE a realizat o scurtă trecere în revistă a unor situații aduse la cunoștința acestui organism reprezentativ al elevilor de către președinții consiliilor școlare și de către elevi, în general.
În acest context, au fost discutate subiecte ca: stocul insuficient de materiale dezinfectante în unele unități de învățământ sau, după caz, utilizarea acestora în exces, întârzierea plății burselor pe raza anumitor UAT-uri, precum și situații de cuantum diferențiat al acestora, decontul incomplet al transportului elevilor, aplicarea incoerentă a fișei de feedback semestrial în care elevii notează activitatea profesorilor, necesitatea desfășurării susținute a activităților de prevenire a bullyingului și importanța rolului consilierului școlar și a medicului școlar într-o unitate de învățământ.
Reprezentanții elevilor au făcut apel la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța cu privire la realizarea demersurilor oficiale necesare către instituțiile partenere, astfel încât aspectele menționate să fie soluționate cu responsabilitate și eficiență.
Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai a asigurat membrii delegației că se va implica în mod direct în rezolvarea/amelioararea situațiilor precizate, implicare posibilă în limita atribuțiilor instituționale. Așadar, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va lua legătura cu reprezentații consiliilor locale pentru reglarea procesului de acordare a burselor școlare și de asigurare a decontării transportului, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, în perioada imediat următoare, se va transmite un apel către managerii școlari în vederea sprijinirii aplicării fișei de feedback și a intensificării acțiunilor de prevenire a violenței în mediul școlar, precum și a bullyingului.
Pe parcursul discuțiilor, inspectorul școlar general a propus elevilor prezenți la întâlnire stabilirea unei agende comune de acțiune, cu feedback oferit în cadrul unor ședințe lunare de lucru. De asemenea, a solicitat sprijinul Consiliului Județean al Elevilor în promovarea cu prioritate a învățământului profesional dual, mijloc viabil de asigurare a unui traseu educațional menit să integreze absolvenții pe piața muncii.
”Având în vedere faptul că acest organism este structura reprezentativă a elevilor de la nivelul județului Constanța important este ca, în cadrul unei colaborări consistente, atât Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cât și Consiliul Județean al Elevilor Constanța să contribuie la valorificarea unui sistem educațional de calitate, incluziv, pliat pe nevoile elevului, în calitatea sa de beneficiar direct al educației. În acest sens, adoptarea unui plan comun de acțiune, cu domenii prioritare, reprezintă viziunea de succes în democratizarea școlii, în democratizarea educației constănțene.”, a afirmat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.