Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Conferință Internațională Religie-Cunoaștere-Societate, la Universitatea ”Ovidius”.

Published

on

La Universitatea ”Ovidius” din Constanța s-au desfășurat lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Religie-Cunoaștere-Societate, sub titlul “Concepții despre libertatate în lumea Post-adevăr” abordate din perspective religioase și filosofice.

Organizatorul Conferinței și al Cercului de Istoria și Filosofia Religiilor “Mircea Eliade” din cadrul Facultății de Teologie din Universitatea Ovidius Constanța, Diac. Lect dr. Ioan Dura consideră că era necesară o abordare a concepției de post-adevăr într-un cadru internațional, deoarce termenul, deși introdus din 2016 în Oxford Dictionary nu a fost abordat în mediile academice românești:

“Post-adevărul evidențiază o criză a discernamantului față de ceea ce este fals/adevărat utilizând emoția socială pentru ca susținătorul unui adevăr parțial sau chiar a unei minciuni să fie susținut de mase care, fie nu au acces la informații, fie se lasă conduși de emoția socială. Este și un eșec al filosofilor faptul că am ajuns să vorbim despre post-adevăr. A crede ceva înseamnă, în opinia fiecăruia, că acel ceva este adevărat. Cunoașterea, de asemenea, este strâns legată de noțiunea de adevăr. Exprimăm opinii despre adevar și aici este marea capcană − atunci când credem că opiniile noastre trebuie emise drept adevăruri imuabile care ar trebui respectate de către toată lumea”.

Printre participanți s-a aflat și John Farina, profesor asociat de studii religioase la Universitatea George Mason SUA, care a vorbit despre reforma socială în contextul politicii globale evidențiind faptul că națiunile sunt chemate să salveze umanitatea în modul organic-social pentru nu ajunge la dezordine, iar acestă refacere nu poate fi făcută în absența legăturii cu Dumnezeu.

Advertisement
usr

Radu Carp profesor dr. la Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București a abordat o temă extrem de actuală privind secularizarea din Europa în baza cercetărilor efectuate sub egida Pew Research Center, dar și despre recenta contribuție a lui Olivier Roy la ideea tot mai vehiculată a auto-secularizarii creștinimsului. De asemenea Profesorul Michal Valco din Slovacia a abordat ideea de Libertate și Adevăr prin prisma cunoașterii iubirii agapice.

La conferință au fost prezentate o parte însemnată din cele 38 de comunicări științifice ce vor face obiectul unui volum dedicat acestei ediții la care au participat cadre universitare sau cercetători din 14 state state: SUA (John Farina, Brian Biehanski, Alexander Chirila), România (Radu Carp, Nicu Gavriluță, Cristina Gavriluță, Monica Merutiu, diac. Ioan Dura, pr Florin Spanache, Liliana Naclad, George Bondor, Raluca Varlan-Bondor, Florina Hariga, Enache Tușa, Bogdan Duca, pr Adrian Vasile, pr. Gheorghe Istodor, Alexandru Arion), India (Remi Rajani, Drakshayani Manduva), Pakistan (Abdul Rashid, Aftab Aalam), Regatul Unit (Olga Sevastyanova, Matthew Norris), Italia, Grecia(Andreas Antoniou), Franța (pr. Răzvan Ionescu), Vietnam (Do Thi Kim Hoa), Slovacia (Michal Vaco, Katarina Valcova, Pavol Dankac), Liban (Jerome Daher, Doumit Salameh), Rusia (Philipp Togirov, Andrey Orekhov, Olga Chistyakova), Portugalia (Mendo Henriques), Philippine (Jove Jim S Aguas), Spania, (David Băltărețu).

Temele abordate au fost centrate pe ideea de Libertate, Adevăr, Cunoaștere, Revelație în actualitate prezentate din perspectivă teologică și filosofică. Concluzia centrală a întâlnirii a fost că doar o relație, atât personală, cât și în ansamblu națiunilor, cu Dumnezeu, poate duce către schimbări pozitive la nivel global. Au fost și câteva abordări ale post–adevărului în contextual schimbărilor accelerate în ultimul deceniu de revoluția tehnologică. (Nicu Gavriluță Univ. Iași– “Mai poate fi liber un transumanist?” și Liliana Naclad Univ. Constanța “Libertate și responsabilitate într-o lume virtuală (perspective religioase și filosofice în epoca post-truth).

Directorul Conferinței, Diac. Lect. Dr. Ioan Dura consideră că această ediție aduce un plus valoare vieții academice tomitane dovedind că „prin componenta de cercetare a Universității Ovidius din Constanța ne aflăm în rândul centrelor universitare internaționale, iar cercetarea interdisciplinară și interreligioasă duce la înțelegerea mai profundă a societății actuale, fără a ne abate de la verticalitatea oferită de creștinimsmul autentic.”

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions