Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, cu 261 de voturi pentru, legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni. „Initiativa este a guvernului PSD, de acum doi ani de zile, e o directiva europeana care trebuia implementata, am gasit cea mai buna formula de a fi implementata”, a spus în plenul Camerei Deputaților liderul grupului PSD, Alfred Simonis. Proiectul presupune modificarea codurilor penale.
Proiectul a fost votat cu unanimitate de voturi de toate formațiunile politice. Deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat pentru Ordinea.ro că proiectul este bun, dar a fost ținut la sertar până acum de PSD și scos abia acum pentru a da impresia că acest partid s-a schimbat. El a spus că ani la rând, infractorii cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți, iar acum a venit vremea ca averile dobândite prin furt să fie confiscate, iar banii furați românilor să se întoarcă la buget!
„Parlamentul a adoptat astăzi, cu voturile USR, proiectul prin care este transpusă o directivă europeană din 2014, iar confiscarea extinsă e introdusă în legislația românească. Aceasta se numără pe lista de priorități a USR încă de la intrarea în Parlament, fiind depus și un proiect de lege în acest sens. Singurul motiv pentru care s-a adoptat astăzi a fost că avem Directiva UE, avem infringement și se apropie campania electorală, iar PSD vrea să dea impresia că își schimbă atitudinea față de Justiție, ceea ce este fals. Ei sunt cei care au ținut în sertar patru ani de zile acest proiect și se fac responsabili că, în întreaga perioadă din 2017 și până acum, foarte mulți infractori și-au pus la adăpost averile obținute prin infracțiuni”, declară deputatul USR Stelian Ion.
Ce va presupune confiscarea extinsă a averilor
Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani 5 sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Contestarea măsurii de siguranţă a confiscării 22 speciale ori a confiscării extinse:
Împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestaţie numai în ceea ce priveşte această măsură de siguranţă.
Procurorul poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar inculpatul în termen de 48 de ore de la comunicare.
In cazul persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, termenul de 48 de ore curge de la data la care acestea au aflat despre hotărârea prevăzută de alin.(l).
Contestaţia este suspensivă de executare. Contestaţia se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare, în şedinţă publică, cu participarea procurorului şi cu citarea inculpatului şi a părţilor interesate. Prevederile art.4251 se aplică în mod corespunzător. 24. (5) Contestaţia împotriva hotărârii prevăzute la alin.(l), pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în apel, se soluţionează de completul de 5 judecători.”
Sursa: stiripesurse.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta