Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat, astăzi, în ședință extraordinară, constituirea ca parte civilă cu suma de 1.728.000 lei, în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei nr. 4472/04.12.2023 transmisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, și în care este cercetat, printre alții, primarul Vergil Chițac.
Voturile au venit de la toți consilierii locali, USR, PSD și PNL, care au votat „pentru“.
Primarul Chițac a lipsit de la această ședință, în condițiile în care el a participat la toate ședințele CLM de până acum.
În cadrul ședinței, liderul consilierilor locali ai USR, Florin Cocargeanu, a pus tunurile pe primarul Chițac și a spus că acesta nu are nici cel mai mic respect față de cetățeni și consilierii locali. El a punctat faptul că votul este unul firesc, iar aleșii USR au procedat la fel ca și în cazul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău. Cocargeanu a taxat absența de la ședința CLM a primarului și a punctat faptul că acest gest ține doar de caracterul fiecărei persoane. Liderul USR a spus că primarul Chițac refuză constant să pună pe ordinea de zi proiectele USR, fie cele de dezvoltare a orașului, fie pentru ținerea ședințelor de Consiliu Local în format fizic. Cocargeanu a mai spus că nu înțelege de ce primarul a ținut în sertar o adresă a DNA și care era destinată strict Consiliului Local și nu primarului. E vorba de adresa prin care procurorii întrebau CLM Constanța dacă se constituie parte civilă în dosarul penal al primarului.
Tot în cadrul ședinței, consilierii PNL au formulat un amendament care completează hotărârea și care cuprinde faptul că, dacă pe parcursul cercetării sau la final se constată modificări ale prejudiciului, atunci hotărârea CLM va fi adaptată în consecință.
Amintim că, primarul Constanței, Vergil Chițac este urmarit penal pentru abuz în serviciu. Interesant este că, la atât la intrarea, cât și ieșirea din sediul DNA, primarul Constanței a părut a fi un om jovial, care nu ere nici cea mai mică emoție.
Iată comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
CHIȚAC VERGIL, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
VINTILĂ ALIN, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
TALPEȘ ANDREI, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– șantaj.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.
Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.
Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.“
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta