Judecătoria Hârșova a admis, ieri, cererile formulate de secretarul general al UAT Hârșova cu privire la validarea mandatelor de consilieri locali pentru supleanții Georgeta Mocanu și Cornel Bulancea, ambii de la PSD. Cei doi îi vor înlocui în cadrul Consiliului Local Hârșova pe Adrian Pelivan și Ionel Dia, care și-au depus demisiile, primul în luna ianuarie, iar al doilea în luna martie 2022.
Deși, în spiritul legii, demisionarii trebuiau să fie înlocuiți cu celeritate pentru a se respecta voința electoratului, la Hârșova această procedură a fost întârziată cu lunile, din cauza primarului și a consilierilor locali din echipa sa.
După cum am relatat într-un articol recent, vezi AICI, o serie de împrejurări atestă că cele două posturi de consilieri obținute de PSD au fost blocate deliberat, printr-o serie de artificii juridice. În esență, referatele de constatare a încetării, înainte de termen, prin demisie, a mandatelor lui Pelivan și Dia nu au fost înscrise pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local Hârșova.
Primarul Viorel Ionescu nu a dorit să aibă inițiativa vacantării. Iar consilierii din echipa sa s-au abținut în mod repetat la toate solicitările consilierilor PSD de suplimentare a ordinii de zi cu proiectele de vacantare. Abținerile operează în fapt ca voturi împotrivă. Așa se face că, prin aceste manevre, posturile nu au fost declarate vacante, deși erau eliberate de facto prin demisie.
În acest blocaj, secretarul general al UAT Hârșova a trimis Prefecturii un referat, fără semnătura primarului Ionescu, solicitând emiterea ordinelor de prefect pentru constatarea încetării mandatelor lui Pelivan și Dia și a vacantării celor două locuri din Consiliul Local. Legea stabilește că, în situația tergiversării procedurii la nivel local, situația trebuie rezolvată de prefecți. Însă prefectul județului Constanța a trimis îndărăt documentația în original, solicitând dovezi că s-a epuizat procedura administrativă la nivelul Consiliului Local Hârșova.
În aceste condiții, consilierii locali PSD au convocat o ședință extraordinară pentru adoptarea hotărârilor locale de vacantare a posturilor, iar secretarul general al UAT a atașat la documentație referatele de constatare întocmite după demisia lui Pelivan și Dia. Deși toată procedura legală era îndeplinită, consilierii din echipa primarului au boicotat ședința. Însă gestul lor a dus exact la ipoteza legală, că prefectul este obligat să intervină în situația în care nu se adoptă o hotărâre de vacantare, după înscrierea proiectului pe ordinea de zi. În acest sens, secretarul general al UAT Hârșova a transmis Instituției Prefectului un nou referat, ceea ce a condus în cele din urmă la emiterea ordinelor de vacantare. Tergiversarea înlocuirii lui Pelivan a durat cinci luni și jumătate, ceea ce este total contrar spiritului legii. De asemenea, înlocuirea lui Dia a fost tergiversată, chiar dacă acesta devenise între timp consilier județean, situația fiind de largă notorietate.
În tot acest timp, formațiunea rivală primarului din Hârșova a fost privată de un drept câștigat prin alegerile locale, anume acela de a înlocui consilierii demisionari cu alți doi membri, din lista de supleanți. Situația i-a convenit de minune primarului Ionescu. Acesta beneficiază de sprijinul unei echipe formate din 10 consilieri locali. În condițiile legale de funcționare, cu un consiliu format din 17 persoane, echipa primarului deținea o majoritate simplă. Cu cele 10 voturi, puteau fi trecute toate proiectele uzuale. Însă nu și proiectele referitoare la patrimoniu/imobiliare! Hotărârile de acest tip nu pot fi adoptate decât de o majoritate calificată, formată din două treimi din consilierii în funcție. Or blocarea celor două posturi ale PSD a adus echipa primarului în postura de a deține majoritatea calificată, pentru că 10 consilieri din 15 înseamnă fix două treimi. Mai departe, această majoritate calificată a adoptat o serie de hotărâri cu caracter imobiliar. Este și cazul vânzării unei proprietăți de pe strada Ana Ipătescu, aprobată în perioada de blocaj descrisă mai sus. Proprietatea este formată din teren care măsoară în acte 800 de metri pătrați și construcție demolabilă. Prețul de pornire a fost stabilit la 8000 de euro.
Ca o coincidență interesantă, chiar ieri, în timp ce Judecătoria Hârșova îi valida pe Georgeta Mocanu și Cornel Bulancea, a avut loc o primă etapă a licitației.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta