Şedinţa ordinară de Consiliu Local de la Năvodari, desfăşurată ieri seara la Casa Căsătoriilor, se anunţa, prin prisma convocatorului, una destul de interesantă. Aleşii au fost chemaţi să decidă vânzarea unor terenuri, schimbarea de destinaţie a unor clădiri sau încheierea unor contracte de superficie (un fel de concesiune asupra terenurilor din domeniul privat al localităţii). În plus, mai era pe listă o rectificare de buget care taie banii de la sănătate pentru a-i aloca la adunarea gunoaielor şi o majorare de capital social la întreprinderea publică Termica Năvodari, rămasă, aşa cum constata auditorul independent al acesteia, cu un minus de peste un milion de lei, la capitolul „capitaluri proprii”. Culmea, ultimul responsabil al „găurii” de la Termica, fostul director Liviu Marian Stan, ajuns acum consilier local din partea PSD, figura în convocator drept iniţiator al proiectului de hotărâre. Cu toate acestea, primarul Chelaru a lămurit că numele lui Stan a fost menţionat din greşeală în convocator, iniţiatorul fiind de fapt consilierul Radu Pândici – care a aprobat cu un gest al capului că aşa ar fi.
Liviu Stan a cheltuit banii Termica pe protocoale şi publicităţi
Întreaga şedinţă a durat 35 de minute. În linii mari, preşedintele de şedinţă, PSD-istul Moruzi, a citit numerele din proiectul ordinii de zi, iar consilierii au ridicat promt degetele spre aprobare. Pe ici pe colo, a mai fost câte o abţinere a liberalului Penu (care a şi părăsit sala, la un moment dat, în semn de protest faţă de înlocuirea sa, nejustificată, din comisia juridică) sau câteva lămuriri cerute de şeful grupului PNL, Ştefan Gălbău. Monotonia şedinţei a fost spartă de limbajul colorat al primarului Forin Chelaru, care s-a apucat să vorbească de amărâţii care cer terenuri în superficie. La un moment dat, Chelaru s-a luat la harţă cu jurnalistul Dorian Hapurnea, de la Constanţa.Ro. „Auzi, prietene, de ce mă filmezi?” – s-a răstit Chelaru, pe un ton mai degrabă întâlnit la piaţă decât într-o instituţie publică. Iar jurnalistul i-a răspuns: „Îmi fac meseria şi, din câte ştiu, este o şedinţă publică.”. De asemenea, consilierul Liviu Marian Stan a găsit ocazia să-şi regleze conturile cu redactorul Ordinea.Ro (semnatarul articolului de faţă), în momentul votului pentru majorarea capitalului social la Termica Năvodari SRL. „Hai, pozează-mă când ridic mâna! Să-mi chem şi copiii, că ţie aşa îţi place să pui poze cu copiii mei pe net. Tu n-ai copii acasă?” – a fluierat consilierul bătând cu degetul în obraz.
În realitate, Ordinea.Ro a publicat, la începutul acestui an, o serie de articole referitoare la indiciile de gestiune frauduloasă existente în mandatul de administrator al lui Stan la Termica Năvodari. Am prezentat atunci documente oficiale care atestau că acest Stan a achiziţionat din banii Termica Năvodari SRL sejururi în Delta Dunării, telefoane mobile Iphone 5, un autoturism Dacia Duster, cantităţi impresionante de combustibili şi reclame fără scop practic la postul de televiziune al familiei fostului primar Nicolae Matei, naşul copilului său, copil care poartă numele Stan Matei Nicolae. De altfel, fotografia de familie a lui Stan publicată de noi avea exact rolul de a arăta că şi-a botezat copilul (Stan Matei Nicolae) cu numele binefăcătorului său, cel care îl numise în conducerea Termica. Chipul copilului a fost cenzurat cu o bandă neagră, întrucât nu am intenţionat o ingerinţă în viaţa privată a fostului director de la Termica.
Să mai spunem că, în iulie 2016, primarul Chelaru le-a cerut consilierilor locali să voteze raportul întocmit, cu rezerve, de auditorul independent Ioanei Dobriţa cu privire la situaţia Termica. Auditorul independent a certificat că administratorii întreprinderii publice au angajat cheltuieli care au depăşit bugetul de venituri şi cheltuieli, fără a-i prezenta un document de aprobare în acest sens. De asemenea, auditorul a constatat că „s-au efectuat cheltuieli majore de protocol şi publicitate”.
În ansamblu, societatea a realizat o pierdere contabilă, în 2015, de 1.549.057 de lei, acumulând datorii neachitate mai vechi de un an în valoare de 445.578 de lei, impozite şi taxe neachitate bugetului de stat de 102.405 lei. Acest dezastru financiar a cauzat o scădere dramatică a capitalului social, care, pentru prima oară în istoria Termica, a ajuns la o valoare negativă, de – 1.038.283 de lei. În loc să formuleze o plângere penală împotriva administratorului care a prăpădit banii publici pe protocoale depăşind bugetul cu de la sine aprobare, Chelaru a susţinut proiectul de hotărâre iniţiat chiar de Liviu Stan (aşa cum scria în convocator) sau de Radu Pândici (cum a precizat primarul în şedinţă), prin care se acoperă gaura cu o majorare de capital, din banii oraşului. Dată fiind miza şedinţei, ne este mai uşor să înţelegem ieşirile nervoase ale lui Chelaru şi Stan. Nervozitatea celor doi este alimentată şi de faptul că un audit al Curţii de Conturi vizează tocmai aspectele semnalate.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta