Conecteaza-te cu noi

Administratie

Constanța are buget. Liberalii acuză: cheltuielile de dezvoltare sunt de doar 4%

Published

on

Consilierii locali ai PSD, PMP și independentul Andrei Popescu, în total 15, au votat, astăzi, în ședință ordinară, proiecția bugetară pentru acest an propusă de primarul Decebal Făgădău. În schimb, cei 10 consilieri locali ai PNL au votat împotrivă. După cum era de așteptat, ședința de azi a CLM nu a fost scutită de tensiuni între primarul Decebal Făgădău și consilierii PNL. Disputa dintre cele două părți a fost generată amendamentul pe care liberalii au vrut să-l introducă în proiectul de buget. Concret, consilierii PNL au dorit alocare de sume pentru reabilitarea scărilor de acces către plaja Modern, recondiționarea și modernizarea pasajului rutier de la Gară și construirea unei pasarele pietonale peste calea ferată, care să facă legătura între cartierul Faleză Sud și cartierul Km 4 – 5. Totodată, liberalii au mai cerut, în cadrul aceluiași amendament, realocarea unor sume de bani ce sunt destinate cluburilor sportive private și redirecționare pentru construirea unei săli de sport pentru Liceul „Traian“, pentru care s-au făcut demersuri încă din 2017, ridicarea unei săli de sport la Școala generală nr. 37, pentru care în 2019 s-a înaintat către Primărie o petiție semnată de 1.500 de cetățeni, și premierea elevilor olimpici cu suma de 10.000 de lei/elev.

Evident, toate aceste propuneri au fost respinse de aleșii PSD, PMP și independentul Andrei Popescu. Ba, mai mult, amendamentele au fost luate în derâdere de primarul Decebal Făgădău care le-a reproșat liberalilor că nu au venit cu proiecte pe temele propuse de ei până la 1 februarie așa cum spune legea.

„Nu ați venit cu proiecte, ci cu niște hârtii pe care ați trecut niște gânduri, niște solicitări, nu știu cum să le numesc. Dumneavoastră trebuia să luați legătura cu secretarul Primărie și să identificați și sursele de finanțare“, a spus Făgădău.

Primarul orașului și-a continuat tirul împotriva liberalilor, pe care îi acuză că au ceva împotriva cluburilor sportive private dacă cer diminuarea fondurilor pentru acestea și realocarea către săli de sport pentru școli. În discuție a intervenit și consilierul local al PNL Mihaela Andrei, care i-a prezentat primarului o statistică îngrijorătoare în ceea ce privește bugetul orașului din ultimii ani.

„Am făcut o comparație a bugetului din 2020 cu bugetele anterioare și am ajuns la o concluzie. În 2014, cheltuielile de dezvoltare ale municipiului Constanța erau de 30% din bugetul acelui an, în 2015 de 24%, în 2016 de 20%, în 2017 de 14%, în 2018 de 12%, în 2019 de 10%, iar în 2020 cheltuielile de dezvoltare ale orașului sunt de doar 4%. Ați reușit „performanța“ să ajungeți cu aceste cheltuieli de dezvoltare la 4%.“, a punctat Mihaela Andrei.

Vădit iritat de statistica prezentată de consilierul Mihaela Andrei, Făgădău a reacționat și i-a transmis liberalei că ar trebui să includă la dezvoltare și cele 20 milioane de euro incluse în contractul de finanțare pentru reabilitarea bulevardului Lăpușneanu și pe care Făgădău l-a semnat în urmă cu câteva zile. Edilul spune că cele 20 milioane de euro ridică cheltuielile de dezvoltare cu încă 11%. Cu alte cuvinte, primarul Făgădău include la capitolul cheltuieli niște bani pe care nu îi are decât la nivelul de promisiune. Mihaela Andrei a punctat că degeaba se laudă Făgădău cu cele 20 de milioane de euro, pentru că încă nu îi are.

„Astăzi, noi am votat un buget 4% la dezvoltare. Asta este cruda realitate și nu vise și promisiuni“, a subliniat Mihaela Andrei.

După ședința Consiliului Local, primarul Decebal Făgădău și-a continuat tirul împotriva liberalilor și-a lăudat în schimb pe consilierii locali ai PSD, PMP și independentul Andrei Popescu. În ceea ce privește bugetul propriu-zis, Făgădău a spus că e un buget echilibrat și că se mândrește că municipiul Constanța este capitala de județ cu gradul de îndatorare cel mai mic.

După atacurile lui Făgădău, liderul consilierilor PNL, Adriana Arghirescu a postat un mesaj pe Facebook în care îl critică pe primarul Constanței.

„Pentru primarul Decebal Făgădău și consilierii locali PSD și PMP, finanțarea cluburilor sportive private este mai importantă decât sănătatea și educația copiilor noștri. Aceștia au votat în bloc împotriva propunerii consilierilor municipali PNL de alocare din linia bugetară dedicată finanțării cluburilor private a fondurilor pentru construirea de săli de sport la Liceul “Traian” și Școala nr 37. Tot primarul Decebal Făgădău și consilierii locali PSD și PMP au REFUZAT să recunoască meritele copiilor talentați și muncitori ai acestui oraș și s-au opus propunerii consilierilor PNL de premiere a elevilor olimpici cu suma de 10000 lei de elev. Nepăsarea și indolența de care dau dovadă primarul și “anturajul” său de consilieri mai adaugă o piedică în calea dezvoltării Constanței și a oamenilor care trăiesc în acest oraș. Din fericire mai avem foarte puțin până când constănțenii sunt vor merge la urne și vor sancționa această lipsă de respect.“, a notat Arghirescu.

Bugetul, în cifre

Potrivit documentul pe care constănțenii îl pot studia pe pagina de internet a Primăriei, pentru anul 2020 veniturile bugetului local propuse sunt în cuantum de 771.416.000 de Iei, compuse din: 640.400.000 de Iei – venituri proprii, 72.370.000 de Iei – sume  defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, 31.781.000 de Iei – subvenții de la bugetul  de stat și de  la  alte bugete și 26.865.000 de lei – sume primite de la Uniunea Europeană. În schimb, cheltuielile prognozate în buget în acest an sunt în sumă de 887.845.000 de lei.

Repartizarea acestei sume s-a făcut pe următoarele capitole bugetare:

– Cap. 51 Autorități publice și acțiuni externe – 123.366.000 lei – 13,89%

– Cap. 54 Alte servicii publice generale – 419.000 Iei – 0,05 %

– Cap. 55 Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi – 11.800.000 lei – 1,33 %

– Cap. 6l Ordine publică și siguranță națională – 36.856.000 lei – 4,15 %

– Cap. 65 Învățământ – 91.224.000 Iei – 10,27%

– Cap. 66 Sănătate – 14.745.000 lei – 1,66%

– Cap. 67 Cultură, recreere și religie – 65.039.000 lei – 7,33%

– Cap. 68 Asigurări și asistență socială – 146.195.000 lei – 16,47%

– Cap. 70 Servicii și dez. publică, locuințe, mediu și ape – 122.909.000 lei – 13,84 %

– Cap. 74 Protecția mediului – 92.729.000 Iei – 10,45%

– Cap. 80 Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă – 5.981.000 lei – 0,67%

– Cap. 81 Combustibili și energie – 59.738.000 lei – 6,73%

– Cap. 84 Transporturi – 116.844.000 lei – 13,16%

Analizând datele publicate de Primărie, reiese o diferență între venituri și cheltuieli de -116 milioane de lei. Cu alte cuvinte, Făgădău și-a propus să cheltuiască anul acesta mai mult decât încasează. Evident, conducerea administrației condusă de Decebal Făgădău are și o explicație:

„La elaborarea bugetului pe anul 2020 s-a avut în vedere și excedentul anilor precedenți în sumă de 116.429 mii lei (24,7 milioane de euro, n.r.); în conformitate cu normele emise de Direcția Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare  din cadrul Ministerului Finanțelor  Publice, nu se utilizează în faza de programare a bugete lor…Cheltuielile bugetului local se acoperă integral din veniturile bugetului respectiv, inclusiv excedentul anilor precedenți.“

Așa cum nota Ordinea.ro într-un articol anterior, putem spune că actualul primar, viitor candidat pentru un nou mandat pe scaunul de primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a pus la “ciorap” peste 100 de milioane de lei pentru a putea să-i investească în acest an. Adică, taman în anul în care el candidează pentru un al doilea mandat de primar. Pe acest subiect, surse din Consiliul Local au declarat pentru “Ordinea.ro” că cele peste 100 de milioane de lei sunt păstrate de Făgădău, de la an la an, încă din 2017, special pentru 2020.

Făgădău dă bani pentru cuplurile infertile, după modelul lui Firea la București

În proiectul de buget pentru acest an, Făgădău a notat că în 2020 „se continuă programele multianuale, așa cum sunt reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban – coșuri de gunoi și bănci de odihnă în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar. De asemenea, notează Primăria, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistență socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri si persoanelor cu handicap – programul RESPECT, premiile în bani oferite persoane lor care împlinesc vârsta de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârsta de 90 de ani și 100 de ani, rechizite pentru copii și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrică, ajutoare de urgentă. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați. Și în anul 2020 constănțenii vor beneficia de subvenție pentru căldură. Începând cu 2020, cuplurile infertile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului vor primi 10.000 de lei pentru reproducerea umană asistată medical. Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea natalității în rândul populației, pe raza Municipiului Constanța. În anul 2020 dorim să finanțăm acțiuni artistice, culturale, sportive și de  tineret. În vederea dezvoltării activităților de tineret și sport se continuă lucrările de reamenajare și reparații la Stadionul Gheorghe Hagi. În domeniul învățământului se vor continua lucrările de reabilitare și modernizare la unitățile  de  învățământ. Vom  acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni.“, se arată în proiectul de buget.

Proiectele futuriste în an electoral

În afara lucrărilor de asfaltare, Făgădău promite tot felul de proiecte îndrăznețe. Printre altele, în proiectul de buget sunt prevăzute reamenajarea piețe agroalimentare Tic-Tac și Pescăruș, amenajarea patinoar în Gravity Park, implementare sistem de supraveghere video în Campusul Social „Henri Coandă“, reamenajarea pietonală în centrul istoric – etapa 2, acces și mobilitatea pietonală în zona centrală, îmbunătățirea mobilității între Gara CFR și stațiunea Mamaia, îmbunătățirea mobilității între 1 Mai și Șoseaua Mangaliei, realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare (instalarea de camere video), sistem de monitorizare video în Mamaia, reabilitarea termică a mai multor clădiri de utilitate publică, finalizarea registrului spațiilor verzi.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions