Conecteaza-te cu noi

Actual

Constanța: Asociația Elevilor cere includerea în bugetul local a sumelor necesare pazei școlilor

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită autorităților locale din județul Constanța să includă în bugetul local pe anul 2020 sumele necesare asigurării pazei și protecției unităților de învățământ.

Când vorbim de un sistem de învățământ calitativ, ne referim, în mod incontestabil, și la siguranța pe care copiii o resimt atunci când se află la școală. Fenomenul bullying devine din ce în ce mai răspândit și numărul cazurilor de violență în unitățile de învățământ crește de la o zi la alta. În unele situații, elevii refuză să mai meargă la școala din cauza fricii pe care o resimt cât timp sunt acolo, în locul în care ar trebui să fie pregătiți pentru viață.

Anual, sau chiar semestrial, părinții scot din buzunar sume, nu tocmai nesemnificative, în vederea asigurării pazei unității de învățământ în care învață copiii lor. Aceste colectări informale sunt efectul direct al subfinanțării educației pe plan local, părinții fiind cei nevoiți să acopere această gaură lăsată de autoritățile care, deși în discursurile politice spun că educația reprezintă pentru ei o prioritate, nu iau măsurile necesare și nu-și respectă obligațiile legale.

”Conform legislației în vigoare, asigurarea pazei unităților de învățământ este o obligație ce le survine decidenților locali. Potrivit Legii nr. 333/2003, consiliile locale au obligația de a asigura protecția bunurilor aflate în domeniul public al unității administrativ-teritoriale, iar în aceasta categorie intră și clădirile unităților de învățământ.”, precizează Biroul de presă al Asociației Elevilor din Constanța.

Deși legea enunță, în mod clar, cine trebuie să se asigure de faptul că elevii învață într-un spațiu sigur, care nu le imprimă o senzație de frică, fiind păziți și protejați, conform studiului realizat de către AEC- “Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța”, în anul școlar 2018-2019, doar 38 de UAT-uri din 70 din județul Constanța își duc la îndeplinire această obligație legală.

Astfel, Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Local al Municipiului Constanța și celorlalte autorități locale din județ, în contextul dezinteresului continuu manifestat față de importanța rolului pe care îl au, să ia măsuri concrete în vederea respectării prevederilor legale și implicit a creșterii nivelului de siguranță în unitățile de învățământ, prin introducerea în bugetul de anul acesta a sumelor necesare asigurării pazei umane.

”Ne dorim ca educația să devină cu adevărat o prioritate și respectarea legii să nu mai fie opțională.”, a precizat Biroul de presă al AEC.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions