Primăria municipiului Constanța a lansat un program pentru combaterea abandonului școlar, al analfabetismului funcțional și a promovării lecturii în rândul elevilor, sub numele „Constanța citește“.
Potrivit reprezentanților administrației locale, ”educația este baza pe care clădim viitorul comunității orașului nostru și niciun efort nu este prea mare pentru a construi și consolida o relație bună a elevilor cu procesul de instruire. În curând, clopoțelul va suna în toate școlile, iar Primăria Municipiului Constanța își așteaptă elevii cu proiecte deosebite, prin care să le ofere un an școlar plin de succes.”
Pornind de la dorința de a veni în sprijinul părinților pentru a face față cheltuielilor necesare participării copiilor la școală și ținând cont și de statisticile îngrijorătoare privind abandonul școlar și rata analfabetismului funcțional care au atins cote îngrijorătoare, mai ales pe raza județului Constanța, municipalitatea constănțeană demarează programul „Constanța citește“. Inițiativa își propune să susțină elevii prin acțiuni și proiecte menite să îi motiveze în procesul educației, să le păstreze viu interesul pentru școală și pentru frecventarea cursurilor, să le dezvolte plăcerea pentru citit și studiu.
Potrivit ultimelor statistici publicate de organizaţia „Salvaţi Copiii”, la nivel naţional, rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în mediul rural, de 17,4% în oraşele mici şi în suburbii şi de 6,2% în municipii. În Constanţa, abandonul şcolar este în creştere, mai ales în comunităţile sărace.
Primele acțiuni din programul „Constanța citește“ se vor desfășura în perioada imediat următoare: Rechizite și bibliotecă online gratuite pentru toți preșcolarii și elevii de clasele 0-VIII din Constanța.
”În perioada 6-13 septembrie, Primăria, prin Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, distribuie pachetele-cadou: fiecare copil va primi o cutie frumos personalizată, plină cu toate cele necesare pentru un an școlar încununat de succes: ghiozdan, penar, cărți pentru lecturi școlare și lecturi suplimentare, caiete, ustensile de scris și alte rechizite și produse de papetărie necesare desfășurării activităților creative și instructive de la clasă (de la plastilină, foarfece, hârtie creponată, acuarele pentru cei mici, la seturi geometrice și alte obiecte specifice pentru elevii mai mari).”, precizează reprezentanții Primăriei.
Fiecare pachet pentru elevi conține rechizite precum și selecții de cărți atât bibliografia școlară cât și literatură contemporană, povești ilustrate, cu eroi și personaje îndrăgite de copii.
De asemenea, Primăria Constanța va asigura accesul elevilor la o bibliotecă online cu peste 2.500 de cărți digitale în format audiobook, videobook sau ebook: atlase și enciclopedii National Geographic, Dorling Kindersley, videobookuri Disney, materiale educaționale Macmillan Education, Oxford University Press, Harvard University Press, teste MENSA sau STEM, manuale și auxiliare aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, lecturi școlare, ficțiune, cele mai noi și mai căutate cărți ale momentului, literatură clasică, bestselleruri.
Această bibliotecă le va oferi elevilor o experiență plăcută și modernă de interacțiune cu cărțile și va reprezenta și o adevărată bază de documentare școlară și de îmbogățire a cunoștințelor generale.
Biblioteca online va putea fi accesată prin telefon, tabletă, laptop sau calculator desktop, pe baza unor coduri unice de acces. Acestea vor fi transmise părinților prin intermediul cadrelor didactice responsabile (educatori, învățători și profesori diriginți).
”Așa cum am menționat, aceste acțiuni reprezintă debutul programului „Constanța citește“, care va continua pe tot parcursul anului școlar 2021 – 2022 cu activități menite să îi apropie pe copii de universul școlii, al cărților și al lecturii.
Sperăm ca acest program să vină în sprijinul elevilor și al familiilor din municipiul Constanța și toți împreună – administrație locală, cadre didactice și părinți – să oferim o șansă reală și egală la educație copiilor noștri.”, au precizat reprezentanții administrației locale.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta