Ministrul Carmen Dan a anunțat, astăzi, într-o videoconferință cu prefecții și reprezentanții structurilor din cadrul Ministerului Administrației și Internelor că prioritatea tuturor, în perioada sezonului rece, trebuie să fie gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență și a celor medicale. Ministrul a informat că există deja în jur de 1.000 de ambulanțe și 8 aeronave SMURD care vor putea fi puse la dispoziția celor care vor avea nevoie, la nivel național și se vor adăuga alte peste 2.700 de ambulanțe.
“Chiar dacă vremea este frumoasă, nu vreau să uităm că iarna bate la ușă”, a fost mesajul cu care ministrul și-a început discursul de la videoconferință și a continuat prin a transmite numărul exact al utilajelor care vor interveni în această iarnă, în cazul în care vremea o va impune.
“La nivelul întregii țări, avem pregătite 36 de șenilate și, la nevoie, în baza parteneriatului încheiat între Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, numărul acestora poate fi suplimentat cu încă șapte. În curând, parcul auto pe zona de ambulanțe se va înnoi (…) cu aproximativ 2.200 de ambulanțe, care vor fi destinate serviciilor publice din ambulanță, și aproximativ 500 de ambulanțe care vor deservi SMURD”, a precizat nimistrul Carmen Dan.
Ministrul de Interne a solicitat direcțiilor de sănătate publică de la nivel județean să-și actualizeze listele cu persoanele care necesită dializă și cu femeile însărcinate.
“Pentru acest lucru trebuie să fim pregătiți și să avem capacitate de mobilizare rapidă, să putem aloca resurse ori de câte ori este nevoie, astfel încât să putem reacționa prompt ori de câte ori cetățenii au nevoie. Mai solicit autorităților locale să se îngrijească ca acele spații cu destinație de adăpost să fie corespunzătoare și dotate cu tot ce trebuie pentru a putea fi folosite dacă se impune”, a punctat Dan.
Totodată, ministrul le-a cerut prefecților să întocmească situații despre stocurile de materiale antiderapante și contractele pentru deszăpezire și utilaje pentru sezonul de iarnă 2017 — 2018 și a atenționat nu că vor fi acceptate scuze pentru pregătirea necorespunzătoare.
“Până la intrarea în funcțiune a sistemului RO-alert, adresez rugămintea către autoritățile locale să transmită și să acorde maximă atenție avertizărilor meteo și să folosească de asemenea toate mijloacele de a transmite către populație mesajele care vin de la Autoritatea Națională de Meteorologie. Fac un apel și către autoritățile locale care nu au reușit să-și constituie până acum depozitele pentru materialul antiderapant și să încheie contracte de deszăpezire pentru a rezolva această problemă. Vorbim de siguranța oamenilor. Consider că nimeni nu va putea spune că este luat prin surprindere de fenomenele meteo pe care le prognozăm în această iarnă și nici că nu am avut la dispoziție timp suficient pentru a ne pregăti”, a precizat Dan.
Ministrul de Interne i-a cerut, de asemenea, șefului Poliției Române să ia măsuri de restricționare temporară, atunci când se impune, a sectoarelor de drum care pot pune în pericol participanții la trafic.
“În acest an s-a făcut cea mai bună treabă”
La rândul său, noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, a ținut să informeze că, în acest an, s-a făcut cea mai bună treabă la minister, astfel încât toate structurile din cadrul ministerului de resort sunt pregătite pentru sezonul rece.
“S-a reușit ca în acest an să se facă cea mai bună treabă. Sunt încheiate contractele pentru deszăpezire, conform agendei. Sunt încheiate 54 de contracte, alte două fiind în contestație la Curtea de Apel. Avem 471 de utilaje proprii CNAIR și 2.267 din închiriere, alte 815 putând fi închiriate la cerere. Urmărim ca pe fiecare utilaj să existe un om”, a transmis ministrul Transporturilor în cadrul întâlnirii cu prefecții și a ținut să explice că anul acesta Ministerul Transporturilor este “mult mai bine pregătit”.
Iarnă grea
Florinela Georgescu, directorul ANM, a ținut să explice că iarna va fi una cu temperature extreme, mai ales după jumătatea lunii ianuarie și în luna februarie. Atunci, temperature va scădea și până la minus 30 de grade.
“În ianuarie, luna în care nopțile sunt cele mai reci, putem avea temperaturi sub minus 30 de grade”, spune meteorologul Florinela Georgescu. De asemenea, Georgescu a anunțat și cătemperaturi extreme de scăzute s-au putea înregistra și în luna decembrie.
Constanța e pregătită!
Chestionat de ministrul Carmen Dan pe tema pregătirilor pentru iarna 2017-2018, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, a declarat că autoritățile județene sunt pregătite pentru sezonul rece.
“La cererea dvs. și la solicitările date de domnul secretar de stat Dan Chirică, astăzi alături de noi, vă informez că privind evaluarea contractelor pentru deszăpezire și a stocurilor pentru iarnă suntem în grafic. La Constanța, suntem o echipă, alături de mine este și președintele Consiliului Județean Constanța care ne oferă tot sprijinul. De asemenea, vă mai informez că săptămâna viitoare avem în grafic un control asupra tuturor stocurilor și a utilajelor de deszăpezire”, i-a transmis prefectul Albu ministrului MAI.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta