Conecteaza-te cu noi

Administratie

Constanța. Intră în vigoare regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice. Sunt prevăzute AMENZI usturătoare

Published

on

Primarul Constanței, Vergil Chițac le va propune consilierilor locali, la finele acestei săptămâni, aprobarea Regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul publice din municipiu. În regulament sunt prevăzute obligațiile operatorilor, dar și cele ale utilizatorilor. În regulament sunt prevăzute amenzi între 200 și 400 de lei pentru utilizatori, dar și amenzi între 400 și 800 de lei.

Iată principalele prevederi:

„Art. 6 (1) Amplasarea sau staționarera trotinetelor electrice de către operatori şi utilizatori se efectuează astfel încât să nu afecteze fluenţa şi siguranta circulaţiei, să nu pună în pericol viața și integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietăţii publice or private.

(2) Se interzice amplasarea/staționarea trotinetelor electrice de către operatori sau utilizatori:

a) pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2,5 m;

b) în perimetrul staţiilor de transport în comun, pe toată lungimea staţiei şi 10 m înainte şi după stație;

c) pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor;

d) în zona staţiilor de taxi, pe toată lungimea stației;

e) în dreptul trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii şi 25 m înainte şi după trecerea de pietoni;

f) în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;

g) pe spaţiile verzi;

h) în intersecţii şi la mai puțin de 25 m de intersecții;

i) pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane;

J) pe şantierele în lucru de pe domeniul public;

k) pe plaje;

l) în toate zonele şi spaţiile în care s-ar periclita siguranţa şi desfăşurarea fluentă a traficului rutier şi/sau pietonal;

m) pe carosabil;

n) în dreptul căilor de acces auto la proprietăți.

Art. 7 Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice este permisă pe trotuarele cu lățimea de minim 2,5 m, situaţie în care dispunerea trotinetelor va fi pe diagonală cu bordura (în spic) sau perpendicular pe bordură pentru situaţiile în care trotuarele au lățimea de minim 4 m, în poziţie verticală, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor şi stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceştia există, cu condiţia ocupării a maxim 0,5 m din lățimea trotuarului.

Art. 8 Circulaţia trotinetelor electrice este interzisă astfel:

  1. în zonele exclusiv pietonale, de promenadă și parcuri, cu excepția zonelor special delimitate şi semnalizate, stabilite de Comisia de Circulaţie. Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice se poate face doar în locații adiacente acestor zone, astfel încât să nu împiedice libera circulație a pietonilor  sau accesul la obiectivele din zonă; b) în zonele de acces în universităţi, şcoli, licee, grădinițe, pieţe agroalimenatare,  complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentaţie publică şi târguri sezoniere. Amplasarea/stationarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone astfel încât să nu obtureze accesul şi să îngreuneze circulaţia.

CAPITOLUL IV obligațiile utilizatorilor

Art. 19 Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar casca de protecție este obligatorie pentru conducătorul CU vârstă sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Art. 20 Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Art. 21 Se Interzice circulația trotinetelor electrice pe autostrăzi şi pe drumurile publice pe care se poate circula cu o viteză mai mare de 50 kn/h.

Art, 22 Trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumurile publice în grup, trebuie Conduse numai pe un singur rând.

Art. 23 In timpul circulației pe drumurile publice, conducători de trotinete electrice Sunt obligați să aibă asupra lor actul de Identitate.

Art. 24 Dacă pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete semnalizată ca atare, conducătorii trotinetelor electrice sunt obligați să circule numai pe această pistă.

Art. 25 În timpul utilizării în zone aglomerate, viteza va f adaptată la limita evitării oricărui pericol.

Art. 26 Se interzice conducătorilor de trotinete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația , Accesul interzis bicicletelor;

b) să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe trotuare sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor şi trotinetelor electrice;

c) să circule în timp ce se află sub influența alcoolul, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestor;

d) să se tină de un alt vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins sau tras de o altă persoană aflată într-un vehicul;

e) să transporte o altă persoană;

f) sa transporte sau să tragă orice fel de obiecte care prin volumul ori greutatea lor ar putea stânjeni sau periclita conducerea trotinetei electrice ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

g) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare;

h) să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe trotineta electrică;

i) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de o intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga sau se află într-un sens giratoriu.“

Iată regulamentul complet:

Download (PDF, 725KB)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions