În luna decembrie a anului trecut, consilierul local al USR-PLUS Mihai Ochiuleț, membru al Adunării Generale a Acționarilor, a avut o surpriză imensă în timpul unei vizite la baza CT BUS. În timp ce încerca să se familiarizeze cu întreaga bază materială a societăţii, împreună cu Teodor Popa, consilier local al PNL, la un moment dat a observat un depozit cu uşile larg deschise și care era al Primăriei Constanţa. Ochiuleț spune că a găsim un munte de acte aruncate la întâmplare, în nişte condiții improrii. A răsfoit din curiozitate câteva, iar majoritatea erau acte originale – titluri de proprietate, rapoarte de evaluare, schițe cadastrale, contracte etc.
Subiectul a fost abordat de primarul Vergil Chițac, care a dezvăluit pe Facebook ce s-au întâmplat cu documentele care erau trimise la „topit“.
„Oare a încercat cineva să șteargă urmele celor 20 de ani de administrație roșie? Priviți ce scrie în raportul referitor la situația documentelor Primăriei aruncate într-un depozit al companiei de transport de către fosta administrație: “Având in vedere importanta și implicațiile ce decurg din documentele elaborate de Direcția patrimoniu și cadastru, această lipsă de control și evidență a actelor emise, coroborat cu perioadele scurte de păstrare, pot prejudicia grav interesele UAT Constanța prin distrugerea unor informații cu privire la dreptul de folosință, dreptul de administrare sau chiar dreptul de deplina proprietate asupra bunurilor aflate în domeniul public și privat al UAT Constanța.”
Dacă colegii mei, consilierii locali Mihai Ochiuleț și Teodor Popa, nu găseau din pură întâmplare documentele din imagine, adică peste 119.909 dosare, 1049 bibliorafturi, 1016 volume, 65 pachete și 124 cutii, azi ele ar fi fost irevocabil și definitiv pierdute prin topire.
Cea mai mare parte din documente proveneau de la Direcția Patrimoniu și Cadastru din cadrul primăriei. Ați ghicit, aveau legătură cu terenuri… Din 823 bibliorafturi provenite de la această direcție, cu privire la 746 s-au dispus măsuri de reintroducere în fondul arhivistic activ. Altfel spus, aceste documente nu îndeplineau condițiile legale de casare, unele dintre ele trebuind chiar să fie păstrate permanent.“, a declarat Chițac.
Citește și:
Mii de documente oficiale din Primăria Constanța, pregătite pentru “topit”. Un consilier USR cere explicații
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta