C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A vă readuce în atenţie proiectul Danube STREAM, care a parcurs paşi importanţi după 2 ani de implementare.
Proiectul se apropie de sfârșit și una din misiunile importante, aceea de intensificare a colaborării cu instituţiile responsabile de protecţia mediului din zona riverană Dunării, a mai făcut un pas în acest sens.
Săptămâna trecută a avut loc la Viena a-5-a ședință a Consiliului de Administrație al proiectului, ce a fost precedată de o ședință comună a Danube STREAM și a echipei proiectului DANUBEparksCONNECTED, în cadrul căreia s-au discutat aspecte legate de o viitoare cooperare.
În acest scop, până la finalizarea celor două proiecte, între cele două consorții se va semna un Memorandum de înțelegere privind cooperarea între cele două sectoare de activitate și managementul căii navigabile și managementul parcurilor naționale de-a lungul Dunării.
Scopul final al acestei colaborări este de a obține în același timp un statut bun de navigație pe deoparte, concomitent cu un statut ecologic bun și o stare de conservare favorabilă a habitatului natural al Dunării pe de altă parte, în acord cu directivele europene în vigoare pentru cele două sectoare.
Aceste inițiative de cooperare vor lua diferite forme, cum ar fi:
- Schimbul de bune practici observate în bazinul fluviului Dunărea, ilustrând modul în care se aplică managementul integrat al căilor navigabile în diferitele țări riverane Dunării. Aceste bune practici sunt identificate și dezvoltate într-un dialog permanent între părți.
- Explorarea posibilităților pentru viitoarele proiecte comune, având în vedere oportunitățile din perioada de finanțare europeană 2014-2020 și 2021-2027.
Proiectul Danube STREAM este implementat în colaborare cu 8 parteneri din 7 ţări. Astfel, 7 din cele 8 țări vor acționa ca parteneri de proiect (Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria), în timp ce Germania, va fi implicată ca partener strategic asociat (ASP).
Durata de implementare a proiectului este de 33 luni (ianuarie 2017 – septembrie 2019) şi are un buget aprobat de 2,2 milioane euro, cu o cofinanţare de 85% din partea Uniunii Europene, prin Programul Transnațional Dunărea 2014-2020.