Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria cu 19 presedinti de consilii judetene care pentru a semna contractele pentru mai multe echipamente medicale de înaltă tehnologie.
La activitatea de la Guvern a participat și ministrul Sănătății Florian Bodog, care și-a pus semnătura contractelor pentru achiziție a 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 aparate de Rezonanță Magnetică (RMN) și 21 de sisteme informatice PACS. PACS este o tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN.
În lista beneficiarilor se află și județul Constanța. La Spitalul Județean vor ajunge un echipament de rezonanță magnetică și un sistem de arhivare a imainilor medicale. Astfel, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta va primi, anul acesta, echipamente performante de imagistica medicala, constand intr-un aparat de rezonanta magnetica si sistem de arhivare a imaginilor medicale (PACS). Echipamentele vor fi achizitionate de Ministerul Sanatatii, cu finantare din partea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Imbunatatirea Calitatii si Eficientei Sistemului Sanitar – Imprumut nr. 83620-RO.
“În prezenta premierului Mihai Tudose si a ministrului sanatatii Florian Bodog am semnat contractul de achizitionare si livrare a unui echipament de rezonanta magnetica si a unui sistem de arhivare a imaginilor medicale (PACS) catre Spitalul Clinic Judetean „Sf. Apostol Andrei” Constanta. Aceste echipamente vor oferi posibilitatea unei diagnosticari mai rapide si mai precise. De asemenea vor ajuta si la reducerea cheltuielor generate prin achitarea serviciilor de imagistica asigurate in acest moment de un operator privat, iar fondurile economisite vor fi redirectionate spre alte sectii cu deficiente. Valoarea acestor echipamente este inestimabila pentru noi, avand in vedere ca ofera pacientilor posibilitatea de a fi diagnosticati mult mai repede si cu precizie mai mare. Este esential ca Spitalul Judetean Constanta sa detina echipamente medicale performante, mai ales in contextul in care, in timpul sezonului estival, numarul pacientilor creste, avand in vedere ca pe litoral ajung vara chiar si un milion de vizitatori”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, care a reprezentat județul Constanța la eveniment.
Alături de șeful administrației județene s-a aflat și managerul Spitalului Județean, medicul Cătălin Grasa.
Un pas spre normalitate, nu un eveniment extraordinar
La rândul său, premierul a spus că ar vrea ca orice român care se duce la spital să beneficieze de tot ce are dreptul, acest lucru nefiind “o pomană”.
“Este un pas pentru normalitate, nu este un eveniment extraordinar. Aş vrea ca aceste lucruri să nu mai fie evenimente extraordinare şi ca orice român, care se duce la spitalul cel mai apropiat de locul unde locuieşte sau i s-a întâmplat un necaz, să beneficieze de tot ceea ce are dreptul să beneficieze. Nu este o pomană, statul este obligat! Suntem cu toţii obligaţi – şi noi, Guvernul, şi dumneavoastră, reprezentanţii autorităţilor publice locale, preşedinţi de consilii judeţene sau primari – să punem la dispoziţie oamenilor pe care îi reprezentăm tot ceea ce înseamnă protecţia şi ajutorul statului şi în domeniul sănătăţii”, a punctat șeful Executivului.
Contracte de aproape 20 de milioane de euro
Prin acest proiect, peste 30 de spitale din ţară vor fi dotate cu echipamente medicale de imagistică, precum computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară şi sisteme informatice PAC, informează Ministerul Sănătăţii. Valoarea contractelor se ridică la 19,8 milioane de euro.
Florian Bodog, ministrul Sănătății, a spus că semnarea acestor contracte este o altă promisiune îndeplinită, promisiune prevăzută în Programul de Guvernare care prevede câte un Computer Tomograf şi un RMN pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente, fiind, de asemenea, înlocuite şi echipamentele vechi din spitale.
„Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit şi echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziţii de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel naţional, o reţea de imagistică medicală sustenabilă şi interconectată”, a subliniat ministrul Bodog.