Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Administratie

Constanța. Taxa pentru locurile de parcare rezidențiale va crește cu 31 de lei în 2024

Published

on

Primăria Constanţa a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului în anul 2024. În cadrul proiectului, este prevăzută și taxa pentru rezervarea locului de parcare.

Persoane juridice care dețin autoturisme trebuie să plătească 1.146 de lei/an (1.007 lei în acest an), iar persoanele care dețin autoutilitare cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 tone și gabarit care se încadrează în dimensiunile standard ale locului de parcare destinat autoturismelor trebuie să achite 2.293 de lei. Și în acest caz, se înregistrează o ușoară majorare a taxei, în acest an taxa fiind de 2.015 de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre, persoane fizice vor trebui să achite, în 2024, pentru parcarea autoturismelor în locuri rezidențiale, 255 de lei, în creștere cu 31 de lei.

taxa parcare

„TAXA REZERVARE LOC PARCARE

(1) Prezenta taxă este instituită ca taxă locală, în temeiul prevederilor art. 486 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și are în vedere utilizarea spațiilor cu destinația de parcare, situate pe domeniul public al municipiului Constanța.

(2) Beneficiar al autorizației de rezervare loc parcare poate fi persoana fizică sau juridică cu domiciliul/reședința, sediul/punct de lucru, care deține în proprietate sau cu orice titlu un drept de folosință asupra unui imobil aflat pe raza municipiului Constanța și are în proprietate sau deține cu titlu valabil un autovehicul cu masa totală maximă autorizată de până la 2,4 tone (contract de leasing, contract de închiriere, contract de comodat etc);

(3) Condițiile de acordare, perioada de acces, precum și documentele necesare pentru obținerea autorizației de rezervare loc parcare, sunt prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare al parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.

Taxa este anuală și se achită până la data de 31 martie.

(6) Pentru neplata la termenul scadent, se datorează după acest termen majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență, potrivit dispozițiilor legale în vigoare în materie fiscală.

(7) În cazul contribuabililor care solicită obținerea unei autorizații pentru rezervare loc parcare, taxa se achită integral, odată cu depunerea documentației aferente, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța. Posesorii autorizațiilor de rezervare loc parcare anulate în urma lucrărilor de sistematizare, de utilitate publică, vor datora contravaloarea taxei până în momentul anulării acesteia, conform prevederilor regulamentului în vigoare, urmând a se restitui proporțional cu perioada din autorizație rămasă neutilizată.

(8) Neachitarea taxei până la 31 martie, conduce la anularea rezervării, dacă sunt depuse cereri pentru parcarea respectivă, și redistribuirea locului de parcare, cu aplicarea prevederilor art. 2.

(9) Responsabilitatea încasării revine Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța.

….

Autorizația pentru rezervarea locului de parcare se reînnoiește automat pentru o perioadă de 5 ani, în situația în care solicitantul nu renunță expres la aceasta, până la data de 15 decembrie a anului în curs și are achitată taxa pentru anul curent.

(12) Sunt scutite de la plata taxei următoarele categorii de contribuabili:

  1. a) veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
  1. b) persoanele prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
  1. c) autovehiculele aparținând serviciilor de intervenție, cum ar fi poliție, pompieri, ambulanță, intervenții, gaze, precum și autovehiculele corpurilor diplomatice sau consulare în baza însemnelor distinctive de înmatriculare sau înscripționare;
  1. d) instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau Ministerul Tineretului și Sportului;
  1. e) fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural;
  1. f) organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.“, se arată în proiectul de hotărâre.

Întregul proiect poate fi consultat aici:

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/de-interes-public—legea-52-2003/transparen%C8%9B%C4%83-decizional%C4%83-ii/proiect-de-hot%C4%83r%C3%A2re-privind-stabilirea-impozitelor-%C8%99i-taxelor-la-nivelul-municipiului-constan%C8%9Ba-%C3%AEn-anul-2024.pdf?sfvrsn=2

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions