Constănțenii vor plăti mai mult de la anul pentru parcarea rezidențială. Consilierii locali ai PNL și PSD au votat majorarea taxei de parcare rezidențială de la 255 de lei/an la 500 de lei/an. Inițial, propunerea primarului Chițac era de a crește taxa la 600 de lei, dar consilierii locali ai PSD au venit cu un amendament, aprobat de aleșii locali, de crește taxa de la 255 de lei la 500 de lei.
În schimb, aleșii PSD și PNL au votat in corpore împotriva amendamentului USR de a crește taxa de parcare rezidențială doar cu rata inflației, adică de la 255 de lei la 282 de lei/an.
Totodată, a fost aprobat și punctul prin care este instituită o taxă nouă: taxa pentru ocupare curentă, datorată de persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Constanța, care au în proprietate autovehicule înregistrate fiscal în evidența Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța, în cuantum de 200 lei/an. Vor face excepție de la plata taxei persoanele fizice ce staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și care achită taxa de rezervare loc parcare, precum și persoanele ce staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța în parcările aflate în Zona 2, astfel cum sunt acestea reglementate de dispozițiile H.C.L. nr. 123/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, cu modificările ulterioare, și care achită abonamentul anual în cuantum de 199 lei.
De altfel, întregul proiect de majorare a taxelor și impozitelor pentru 255 de lei a fost aprobat cu 18 voturi „pentru“ (PNL și PSD) și 7 voturi „împotrivă“ (USR).
Printre modificări se numără:
- indexarea cu rata inflației de 10,4% a impozitelor și taxelor locale a căror valoare este exprimată în lei sau stabilită în baza unei anumite sume în lei, precum și a limitelor amenzilor prevăzute de Codul Fiscal, conform prevederilor art. 491 alin. 1 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
- instituirea aceluiași mecanism de impozitare pentru clădirile nerezidențiale, indiferent de statutul juridic al proprietarului, prin stabilirea unei cote adiționale unitare de 30,8% la impozitul pe clădiri cu destinația nerezidențială atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice;
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta