Guvernul a adoptat, astăzi, o hotărâre privind stabilirea criteriilor de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul naţional de construcții de interes public sau social, derulate în anul 2025 de către Compania Națională de Investiții „CNI”- S.A.
Proiectele de investiții derulate prin Programul național de construcții de interes public și social de către Compania Națională de Investiții CNI S.A vor fi finanțate în cursul acestui an în funcție de două criterii: domeniul în care sunt încadrate și stadiul de realizare.
„Prin aceste acte normative s-au stabilit criterii transparente și echitabile pentru prioritizarea obiectivelor de investiții pe parcursul anului 2025. Ne dorim să accelerăm implementarea proiectelor aflate în stadii avansate de execuție, 50% din fonduri vor merge către proiectele cu stadiul fizic de peste 80%, 30% pentru proiectele cu stadiul de implementare cuprins între 40% și 80%, iar 20% pentru cele între 0% și 40%”, a precizat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Astfel, în cazul proiectelor finanțate prin Programul Anghel Saligny, plata facturilor deja depuse pentru investițiile în rețelele de apă și canalizare va fi prioritară, iar ministerul va aloca cu celeritate bani pentru aceste plăți. Vor urma investițiile în sistemele de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, iar, ulterior, cele pentru drumurile publice județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale.
“Obiectivul nostru principal este să achităm facturile pentru lucrările deja efectuate, pentru a asigura continuarea investițiilor prin transparență și predictibilitate pentru autoritățile locale, cetățeni și antreprenori. Trebuie să finalizăm mai întâi investițiile în rețelele de apă, canalizare și gaze, înainte de asfaltarea drumurilor”, a declarat Cseke Attila.
În ceea ce privește investițiile derulate de CNI, 25% din creditele bugetare vor fi repartizate pentru investiții semnificative, CNI având în derulare 29 de astfel de proiecte. 15% din bugetul alocat pentru acest an vor fi direcționați către domeniul educație, în cadrul căruia sunt în derulare peste 190 de obiective. Pentru infrastructura edilitară se vor aloca 15% din creditele bugetare, în contextul în care, la nivelul CNI, sunt în derulare peste 190 de proiecte de investiții care vizează înființarea sau extinderea unor rețele de alimentare cu apă și canalizare, precum și reabilitarea infrastructurii rutiere. Proiectelor din sănătate li se vor aloca 15% din fonduri, domeniu în care CNI are în derulare peste 115 proiecte de investiții. 10% vor primi cele peste 550 de proiecte aflate în derulare în domeniul sport și 5% se vor aloca investițiilor din domeniul cultură, în cadrul căruia sunt în derulare peste 260 proiecte – a precizat ministrul Cseke Attila.
Astfel, vor avea prioritate la finanțare investițiile cu stadiu fizic avansat de implementare, încadrate în domeniile investiții semnificative, educație, sănătate, lucrări de primă urgență, drumuri de interes local și județean, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, obiective de interes public și social.
Din categoria investițiilor semnificative fac parte 29 de proiecte de investiții derulate de CNI între care: construirea spitalului orășenesc Sinaia, a unui cămin studențesc la Universitatea de Vest Timișoara, stadioanele Gheorghe Hagi din Constanța și Nicolae Dobrin din Pitești.
Alte 190 de proiecte de investiții – reabilitare și/sau restaurare, dotare școli, licee și universități, construire cămine studențești, sunt în domeniul educației.
Alte 115 proiecte sunt în domeniul sănătății – construirea unor noi corpuri de clădire precum la Călărași, Alexandria, Miercurea Ciuc, reabilitarea, consolidarea și extinderea unor unități sanitare precum cele de la Mangalia, Vâlcea, Galați.
În portofoliul Companiei Naționale de Investiții sunt și alte 190 de proiecte de interes public și social consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța.
Prioritizarea finanțării investițiilor se va face, potrivit actului normativ, pe criterii clare, transparente și echitabile, arată Guvernul.