Statul român are la dispoziție puțin peste un an pentru a decide dacă Nuclearelectrica va merge mai departe pe cont propriu cu planul de creștere a capacității de producție a centralei nucleare de la Cernavodă, în condițiile în care negocierile cu China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția a două reactoare suplimentare stagnează și sunt departe de o decizie finală de investiție, spune, în exclusivitate pentru Profit.ro, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
“După aproape 5 ani de discuții, de la relansarea Strategiei guvernamentale de continuare a proiectului în anul 2014, negocierile cu partenerii chinezi au reprezentat un aspect constant în acest proiect, dar sunt departe de a ajunge la o decizie finală de investiție. Pe de o parte, acest lucru se datorează specificului nuclear, unde dezvoltarea unui acord și apoi a unei investiții durează foarte mult timp. Pe de altă parte, acest lucru poate semnala și o diferență de poziție din punct de vedere comercial”, a arătat CEO-ul Nuclearelectrica.
Potrivit lui Ghiță, Nuclearelectrica ar putea să construiască, cu resurse proprii și sprijin guvernamental adecvat, un al treilea reactor la Cernavodă, însă nu și un al patrulea, compania fiind prea mică pentru asta și neputând susține financiar construcția a două reactoare, în paralel cu proiectul retehnologizării unității 1.
“Cert este că există o nevoie majoră pentru acest proiect și evaluăm toate variantele, așa cum este firesc. Ne interesează să asigurăm necesarul intern de consum peste niște ani. Din câte înțelegem, strategia energetică a României prevede, în contextul decarbonizării, intrarea în sistem a unui reactor în anul 2030. Având în vedere durata lungă de construcție și pregătire a unei unități, o decizie referitoare la varianta în care se va înainta acest proiect va trebui luată de statul român în următoarele 16 luni”, a spus Cosmin Ghiță.
Legat de aceeași temă, el a explicat că demararea construcției de noi reactoare la Cernavodă ar însemna o imensă provocare pentru România, din mai multe puncte de vedere:
“E vorba de găsit forță de muncă, câteva mii de persoane. Practic, populația în Cernavodă și împrejurimi ar crește cu 50%. E vorba de măsura în care economia românească poate furniza materialele și echipamentele necesare. E vorba de infrastructura de transport necesară deplasării acestora. E vorba de terenurile necesare pentru organizarea de șantier”.
Detalii complete și video găsiți AICI
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta