Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Consum istoric de energie electrică! Ne paște o criză energetică!

Published

on

Din cauza gerului care a pus stăpânire pe țara noastră de aproape o săptămână, am consumat – fără să ne dăm seama – o cantitate uriașă de energie electrică. De fapt, este vorba despre un consum istoric. Potrivit unui comunicat de presă al Transelectrica, în data de 10.01.2017, pe fondul unor temperaturi foarte scăzute în toată țara, în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național s-au înregistrat valori ale consumului de energie electrică mai mari decât cele din 19.12.2016, fiind cele mai mari din anul 2001 până în prezent și o valoare medie zilnică a producției mai mare decât în 19.12.2016, după cum urmează: –  valoarea medie orară maximă a consumului brut: 9.730 MW, în intervalul 1800 – 1900, cu o valoare instantanee maximă de 9.931 MW, înregistrată la ora 1801; –  valoarea medie zilnică a consumului brut: 8.611 MW; –   valoarea medie orară maximă a producției brute: 11.017 MW, în intervalul 1800 – 1900, cu o valoare instantanee maximă de 11.241 MW, înregistrată la ora 1811; –  valoarea medie zilnică a producției brute: 9.595 MW. Dar asta spunea compania în data de 10 ianuarie. Astăzi suntem déjà în 13 ianuarie, iar situația s-a schimbat radical. În urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Toma Petcu, declara: ”Ne-am pregătit și am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producția zilnică și 16 milioane metri cubi pe care și le-au asumat furnizorii că le importă. La ora actuală avem necesarul estimat pentru a trece de acest vârf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să treacă pe păcură. Ieri (duminică n.r) și noaptea trecută s-a întâmplat. Elcen funcționează în prezent pe păcură”. Tot el a spus că au fost pornite grupuri suplimentare pentru majorarea producției de energie electrică, în contextul în care este estimat un maxim de 9.500 MW.

Cum stăm astăzi?

Astăzi am aflat că, încă de pe data de 11 ianuarie, compania a transmis Ministerului Energiei informări despre existența unei crize iminente în funcționarea sistemului energetic național. Asta, pe de-o parte, din cauza frigului puternic și, pe de altă parte, din cauza faptului că turbinele eoliene nu au funcționat. Pe de altă parte, este vorba și despre debitul foarte mic dar și de scăderea rezervelor de apă.  Dar cum nu ne încălzim doar cu curent electric, trebuie să ne gândim și la situația gazelor natural din România. Este evident că transportul cărbunelui a fost și el afectat de vremea foarte rea. Așa că, să ne rugăm ca vremea să nu fie chiar atât de aspră precum se preconizează! Și spunem asta deoarece se anunță, din nou, vremea foarte rea, în zilele următoare!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions