Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, a prezentat, vineri, 15 iunie, la sediul Prefecturii Constanța, proiectul privind reducerea eroziunii costiere – faza II.
Dacă în prima etapă au fost efectuate lucrări pentru reducerea eroziunii în partea de nord a litoralului românesc, respectiv la plajele din Năvodari, Mamaia, Tomis (faleza Cazinoului din Constanța), dar și la Agigea, Eforie și Costinești, în etapa a doua, în proiect vor intra plajele din Costinești (ce a mai rămas din etapa I), Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Cap Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.
Ce înseamnă asta în cifre? Ministrul Deneș a înșiruit lucrări de investiții în valoare de 752 de milioane de euro. Din acești bani vor fi efectuate lucrări după cum urmează: regularizarea văilor Agigea – Lazu – 480 m liniari – peste un milion de lei; lucrări de consolidare a falezei în zona localității Costinești – 80 m liniari – 490.000 lei; perdele forestiere pe A2 – Bărăganu, Cumpăna, Murfatlar, Valu – 18 ha și Medgidia, Ciocârlia, Murfatlar, 27 ha, aproape trei milioane lei; iar pe autostrada A4 urmează procedura de expropriere pentru peste 50 ha.
“Ministerul Apelor și Pădurilor derulează, printr-un împrumut de la Banca Mondială, o serie de platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. În Constanța, avem un proiect în acest sens la Saraiu – 1,843 milioane lei, la Nicolae Bălcescu și Dorobanțu – 3,045 milioane lei, la Târgușor – 1,843 milioane, la Mihai Viteazu – 1,9 milioane lei, la Independența – 1,890 milioane lei”, a explicat ministrul.
2021, termen de finalizare al proiectului privind reabilitarea plajelor
Eroziunea plajelor nu este o chestiune de noutate pentru autorități, acestea confruntându-se de ani buni cu această problemă.
Conform ANAR, eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, compromite ecosistemele mării și scade considerabil valoarea socio – economică a zonei afectată. În acest context, ANAR a demarat procedurile pentru licitația privind obiectivul de investiții ‘Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014 — 2020)’ — etapa I. Potrivit sursei citate, prima etapă a proiectului finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 5 — Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal, de inundații și eroziune costieră, a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
“Acest proiect de reducere a eroziunii costiere, de redare și răpire din Marea Neagră a aproximativ 2,5 milioane mp de plajă care va fi pusă la dispoziția turiștilor după finalizare, începe de la Periboina și se termină la 2 Mai. Sunt 11 loturi, cinci în prima etapă, șase în a doua. Prima este în valoare de 1,983 miliarde lei, aproximativ 223 milioane euro; etapa a doua – 2,394 miliarde lei, aproximativ 529 milioane euro. Total –752 milioane euro. În etapa întâi reabilităm două stăvilare, la Edighiol și Periboina; înnisipare la Mamaia, consolidare mal și partea de faleză la Cazinoul Constanța, la fel și la Agigea și lucrări la Eforie. În etapa a doua avem o singură consolidare și cinci înnisipări: Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus-Aurora, Mangalia – Saturn și la 2 Mai – consolidare faleză. (…) Răpim mării 2 milioane mp să îi redăm plajelor litoralului românesc, turiștilor și, sigur, zonei economice care se ocupă de turism. Perioada de garanție este de 50 de ani. După finalizarea acestui proiect vom avea 100 km de de autostradă de nisip pe litoralul românesc care va fi dată spre utilizare turiștilor care vor vizita litoralul nostru, cel pe care îl iubim toți și pe care îl dorim cât mai frumos. Termenul de finalizare al proiectului este 2020, dar dvs. știți că pe exercițiile astea de finanțare de la Uniunea Europeană noi preconizăm că etapa a doua va fi finalizată înspre partea a doua a anului 2021. Practic, din acel moment vom avea cei 25 de kilometri de plaje pentru că acesta este un lucru foarte important: 25 de km de noi plaje cu o lățime de 75 de metri și 100 de metri. În proiect sunt prevăzute diguri care au lungimi de 600 – 400 de metri, astfel încât aceste plaje să nu mai fie erodate așa cum sunt, din păcate, multe dintre plajele de la ora actuală”, a explicat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
La întâlnirea cu ministrul Deneș au participat subprefectul județeului Constanța, Dan Jeacă, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, și directorul ABADL, Hristu Uzun.
Șeful administrației județene a ținut să explice că Ministerul Apelor și Pădurilor beneficiază de tot sprijinul Consiliului Județean Constanța, precum și de cel al Primăriei municipiului Constanța.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta