Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Cum a ciuruit Felicia Ovanesian bugetul local cu studii pentru exproprieri aiuritoare

Published

on

Ovanesian foto exproprieri

În perioada în care a fost city-manager în Primăria Constanța, Felicia Ovanesian a cheltuit sume imense pentru întocmirea de studii necesare exproprierii unor terenuri. Banii n-au fost aruncați pe fereastră, ci în conturile unor firme, iar două dintre acestea s-au aflat în relații demonstrabile cu cei mai apropiați colaboratori ai ei din Primărie, Răzvan Calotă și Daniel Vlăescu.

Maidanul ignorat din Tomis Plus

Felicia Ovanesian a fost numită city-manager al Constanței la finele anului 2020, având drept mandat să înființeze câte 3 hectare de spații verzi pe an. Din capul locului, existau câteva locuri ”goale”, maidane, pe care ar fi putut să le transforme în oaze de verdeață, fără niciun cost pentru obținerea terenurilor.

Un astfel de loc gol exista în cartierul Tomis Plus. Povestea acestuia începe în anul 2002, când terenurile din zona de nord a Constanței au fost retrocedate în procedura fondului funciar de comisiile locale din localitățile Lumina și Ovidiu. Deși nu aveau niciun drept legal să dispună de terenuri în alte localități, cele două comisii au atribuit ample suprafețe în Constanța unor moștenitori diferiți, care s-au pomenit astfel că se suprapuneau parțial pe o felie de 8.700 de metri pătrați. Persoanele fericite cu terenuri ale Constanței printr-o decizie a Comisiei Ovidiu au cerut anularea actelor întocmite de Comisia Lumina, într-un proces din anul 2006. Iar fericiții comisiei din urmă au fost reprezentați în fața instanței de casa de avocatură Ovanesian și Cibotaru SCA, cu sediul profesional acasă la Felicia Ovanesian. Nu intrăm în detaliile acestui litigiu complicat, cu dosare disjunse, în care s-au jucat de fapt mari interese ale unor dezvoltatori imobiliari. Cert este faptul că la final a rămas liber și numai bun de transformat în parc un maidan în inima cartierului Tomis Plus.

Proces Ovanesian teren Tomis PLus

Ovanesian ar fi putut să înceapă cu terenul disputat în procesul în care a fost implicată casa de avocatură în care era titulară și care avea sediul profesional chiar la ea acasă. În plus, ea deținea terenuri în partea de nord a Constanței, ca persoană fizică, astfel încât problemele zonei nu-i erau câtuși de puțin necunoscute. Cu toate acestea, nu și-a amintit de acest maidan și nu a mișcat un deget pentru a rezolva problema. O scuză ar fi aceea că era ocupată cu alte opere.

Advertisement
usr

Exproprieri cu dreaptă și prealabilă despăgubire

Într-un videoclip electoral recent (vezi AICI), Felicia Ovanesian s-a lăudat cu numeroasele lucruri pe care le-a făcut în Primărie, în perioada (decembrie 2020 – martie 2023) în care a ocupat funcția de administrator public. La punctul 18 din realizări, Ovanesian spune: ”Am inițiat foarte multe exproprieri pe terenuri ajunse în proprietate privată, unde în zone foarte aglomerate urmau să fie construite blocuri, care urmau fie să distrugă spațiile verzi, fie locurile de parcare. Mă refer cel puțin la zona Chiliei, la Cișmelei, unde este litigiu pe rol, la Parcul Tăbăcărie, la ITM, la taluz, pe strada Lupeni. Toate au fost blocate de primar (Vergil Chițac – n.r.) prin nealocare de fonduri, prin neinițierea proiectelor, să le ducă mai departe”.

Exproprierile se fac în baza legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire. În cazul terenurilor în litigiu, suma determinată pentru obținerea terenului se consemnează într-un cont separat, rămânând blocată până la finalizarea proceselor.

Exproprieri de la ”banda lui Mazăre”

Exproprierea Tăbăcărie se referă la un teren din parc retrocedat lui Georgică Giurgiucanu de către fostul primar Radu Mazăre – recent eliberat din închisoare, după ce a ispășit 5 ani din condamnarea de 9 ani. Mazăre n-a achitat nimic din prejudiciul de 114 milioane de euro cauzat Municipiului Constanța, după ce a retrocedat ilegal un milion de metri pătrați de parcuri, spații verzi, parcări, bucăți de plaje și faleze. La finalul dosarului retrocedărilor, Înalta Curte a dispus ca terenul din Tăbăcărie să se reîntoarcă în patrimoniul orașului. Deși au trecut 5 ani, Giurgiucanu – eliberat de mult din închisoare, figurează în continuare ca proprietar înscris în cartea funciară. Totodată, Municipiul Constanța revendică acest teren în instanță.

Exproprierea de la ITM se referă la spațiile verzi din fața acestei instituții aflate la intersecția străzilor Mircea cu Decebal. La momentul de față, o parte din suprafața de la ITM aparține firmei Sterani Lounge SRL, care este controlată de fiul Ramonei Dospinescu, fosta șefă de la Patrimoniu care a fost la rândul ei condamnată în dosarul retrocedărilor (sursa informației, AICI).

Studiile pentru regenerarea spațiilor verzi (vezi AICI contractul) care ar fi condus la exproprierea terenurilor din Tăbăcărie și ITM au fost întocmite de societatea Nomad Atelier de Arhitectură SRL, pentru fix 15.000 de euro. Un fleac! Pentru terenul lui Giurgiucanu a fost deja întocmit studiul de fezabilitate, care a și fost aprobat prin HCL 175/26.04.2024 (vezi AICI). În devizul general întocmit de Nomad, figurează o valoare de obținere a terenului de 22.501.842 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 4,5 milioane de euro. Cel mai probabil nu se va face nicio expropriere până la finalizarea litigiului.

Advertisement
usr

Filiera Ovanesian-Calotă-Nomad

Nomad Atetelier de Arhitectură SRL a obținut mai multe contracte de la Primăria Constanța, semnate de Felicia Ovanesian în numele primarului. Pentru încă 40.000 de euro, firma a primit comanda de a întocmi maculatura necesară modernizării unor stații de autobuz. ”Mai este nevoie și de alte stații de autobuz, dar primarul și consilierii au blocat pentru că se pare că cele care-s deja amplasate, proiectul a fost câștigat de cine nu trebuie” – spune Ovanesian în clipul la care ne-am referit, trădând astfel simpatia față de firma cu care a semnat diversele contracte.

Achizitii directe Nomad SRL studii statii autobuz

Achizițiile directe, cu contracte semnate de Ovanesian, prin care firma Nomad s-a ales cu aproape 40.000 de euro pentru ”maculatura” stațiilor de autobuz

Potrivit portalului Termene.Ro, Nomad Atelier de Arhitectură SRL este deținută de Otilia Pălimaru și are sediul în Constanța, pe bulevardul Tomis, la numărul 14. La aceeași adresă figurează cu sediul social și SC Arhi Plus Craft SRL, deținută de soțul acesteia. Societatea din urmă a derulat raporturi profesionale cu arhitectul Adrian-Răzvan Calotă, fost șef al urbanismului în Primăria Constanța pe vremea Feliciei Ovanesian și unul dintre colaboratorii apropiați ai acesteia. Calotă a supervizat un proiect de arhitectură al familiei Pălimaru. Iar după ce a fost adus în Primărie, familia Pălimaru a început să împuște contracte semnate de Ovanesian pentru exproprieri și stații de autobuz. Curată coincidență, nu?

Iarba lui Valentin Gheorghe Ionescu

Documentații similare au fost inițiate de Felicia Ovanesian și pentru terenurile de pe bulevardul Tomis, din zona Spitalului Județean, aflate în proprietatea tabulară a mai multor persoane, printre care Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg de facultate și de pușcărie, în dosarul retrocedărilor, cu Radu Mazăre. Un alt petic de pământ din această expropriere aparține medicului Șerban, un alt implicat în retrocedările lui Mazăre. Studiile au fost încredințate unei firme din București, pentru un fleac de preț, de 14.000 de euro. Contractul a fost semnat de Ovanesian, în numele primarului (vezi AICI).

Montaj Felicia Ovanesian Mazare si Grizzly

Despre legăturile profesionale ale Feliciei Ovanesian cu Valentin Gheorghe Ionescu am scris AICI și AICI.

Filiera Ovanesian-Vlăescu-Pârâianu

Pe strada Primăverii, Ovanesian a inițiat proceduri de expropriere (AICI contractul) de la o firmă controlată de Cristian Panait, omul care i-a construit un bloc senatorului PSD Felix Stroe pe strada Oborului din Constanța. Plănuind să construiască un bloc în Primăverii, firma lui Panait a deviat conductele de utilități de pe teren și a cheltuit pentru proiectul de arhitectură. Iar toți acești bani ar trebui să intre în valoarea despăgubirii. Terenul a fost considerat util de Ovanesian pentru a se construi câteva locuri de parcare și un spațiu verde. Având în vederea costurile mari de despăgubire, valoarea unui loc de parcare ar putea ajunge la câteva zeci de mii de euro. Deși era clar că exproprierea este o pură fantezie, Primăria Constanța a atribuit un contract pentru realizarea documentațiilor necesare, în valoare de 10.000 de euro. Întocmirea ”maculaturii” a fost încredințată firmei Art Colosseum SRL. Până în 2022, aceasta a fost administrată de Nicoleta Pârâianu, o rudă a lui Daniel Vlăescu, alt colaborator apropiat al Feliciei Ovanesian. În martie 2022, Pârâianu s-a retras din firmă, iar firma a prosperat cu studii pentru Confort Urban și Primărie.

Daniel Vlăescu este cel care a întocmit mai multe studii de prefezabilitate care au stat la baza inițiativelor de expropriere ale Feliciei Ovanesian. În demisia pe care și-a depus-o în martie 2023 din funcția de city-manager, Felicia Ovanesian sublinia că a avut parte de susținerea necondiționată doar din partea directorilor Calotă și Vlăescu.

Ovanesian extras demisie Calota si Vlaescu

Extras din demisia Feliciei Ovanesian. Sursa: Constanța.info

Alți bani pe studii care nu duc nicăieri

Exproprierea propusă de Ovanesian pentru terenul de pe strada Chiliei se referă la o felie din fosta curte a RATC, care a fost retrocedată urmașilor familiei Damadian, pe vremea lui Radu Mazăre, în ciuda faptului că nu Damadienii erau ultimii proprietari, un altul fiind înscris în decretul de naționalizare. Baza RATC a fost demolată, la inițiativa lui Mazăre, iar terenul predat moștenitorilor a fost vândut de către aceștia cu zeci de milioane de euro unei companii spaniole. Mai departe, spaniolii au revândut terenul cu bani și mai mulți. Sumele colosale au fost cunoscute publicului, întrucât s-a scris mult în presă despre acest caz. Cu toate acestea, Ovanesian nu s-a intimidat și nu i-a păsat cât va face exproprierea, comandând un studiu pentru Chiliei. Evident că ideea a fost abandonată, întrucât ar fi ruinat pur și simplu bugetul local.

Un alt proiect care presupunea exproprierea este cel al parcului din câmp. În clipul pe care l-a făcut, Felicia Ovanesia se laudă că a inițiat acest proiect unic și că a organizat ea însăși un concurs internațional de soluții, fără a menționa că această ideea năstrușnică a ușurat bugetul de o sumă colosală.

Advertisement
usr

”Eu cred că treaba mi-am făcut-o. Din păcate, toate lucrurile la care am lucrat, pe ele s-au cheltuit mulți bani și multe resurse umane. Trebuiau duse la bun sfârșit” – mai spune Ovanesian în clipul ei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions