Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Cum a devenit Murfatlar un ”hub smart city” și un loc vibrant, într-un film cu efecte de Hollywood

Published

on

Primăria Murfatlar aplică zicala ”cum să faci din țânțar armăsar”. Cu ocazia centenarului Marii Uniri, primarul localității, Valentin Saghiu, s-a gândit să iasă din anonimatul în care zăcea de ani buni, lansând un film de prezentare cu imagini demne de Hollywood: efecte speciale, filmări din dronă, travlinguri din macara, calitate lacrimă, ultra high definition, subtitrare în limba engleză.  Dacă ar fi mut, filmul despre Murfatlar ar putea fi considerat o capodoperă. Însă din film se aud voci. Iar vocile descriu o situație contrafăcută și exagerată, stricând cu totul capodopera de imagine.

”Un oraș provocat de o expansiune rapidă, care împletește armonios istoria, tradiția și inovația, un oraș care se străduiește să țină pasul cu noile tendințe urbane și tehnologia pentru a crea un mediu nou, atractiv și competitiv. Bun venit la Murfatlar, vedeta podgoriilor din Dobrogea” – ne întâmpină vocile din film.

Ascultăm și ne șocăm aflând că orașul Murfatlar este așezat pe principalele artere de circulație rutieră, cale ferată, navală și aeriană. ”Orașul leagă întreaga țară de stațiunile de la Marea Neagră și de Portul Constanța”- spun vocile din film. Cu alte cuvinte, fără Murfatlar – care nu are un aeroport, dar are văzduh cât cuprinde – întreaga țară ar fi cam dezlegată de stațiunile de pe litoral.

Vocile din film ne mai spun că ”istoria a ajutat mult ca localitatea să devină orașul vibrant de astăzi”. Însă demonstrația acestei aserțiuni se bazează pe un context istoric falsificat la modul grotesc, în care se acordă localității un rol central, pe care nu l-a avut nicicând. ”La 4 octombrie 1860, la Murfatlar este inaugurată prima linie de cale ferată din întregul Imperiu Otoman”, ne spun vocile. Însă, în realitate, prima atestare documentară a existenței localității datează din 1864. Inaugurarea căii ferate britanice a avut loc la Kustenge și Tchernawoda, iar nu în cătunul Murfatlar, care nici nu exista pe atunci.

Advertisement
usr

Mai aflăm că, în prezent, Murfatlarul este un loc vibrant, care ”evoluează de la micul oraș de provincie la un hub smart city care își respectă cetățenii și are grijă ca generațiile următoare să crească sănătoase, educate, conectate la tot ce este nou și modern, fără să-și uite valorile și tradiția”. Până și Decebal Făgădău, primarul din Constanța exersat în astfel de exprimări cu limbă de lemn, ar fi invidios pe realizările… verbale din celălalt hub. În realitate, atât de vibrant este orașul Murfatlar și atât de conectat la noile tehnologii, încât nu are nici măcar rețea de gaze naturale.

Trebuie să mai spunem că filmul de prezentare care face din țânțar armăsar a fost realizat de SC Image Refection SRL Constanța și a costat 7.500 de lei.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions