Clădire istorică și de patrimoniu, Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare ar fi putut deveni un monument de referință al Constanței și un pol de atracție în jurul căruia poate fi revitalizată o întreagă zonă aflată în moarte clinică. Din păcate, traseul acestei imobil de patrimoniul al orașului a luat o altă întorsătură. În loc să ajungă în proprietatea orașului, clădirea a fost vândută de foștii proprietari unui PSD-ist – Ion Constantin, fost prefect al Constanței, care a cumpărat imobilul cu 650.000 de euro.
În urmă cu ceva timp, primarul Chițac a declarat, ca să scape de răspundere, că el a trimis documentația prin care foștii proprietari întrebau autoritățile locale dacă vor să își exercite dreptul de preemțiune. Da, așa a făcut Chițac, spune viceprimarul Florin Cocargeanu, numai că primarul a trimis documentația pre analiză mult după ce a expirat termenul în care Primăria putea să își exercite dreptul de preemțiune.
„Recent, în cadrul unui interviu, domnul primar Vergil Chițac a făcut o serie de afirmații cu privire la traseul documentelor ce ar fi permis ca Primăria Constanța să-și exercite dreptul de preemțiune asupra clădirii istorice Hanul Balcan. Din declarațiile domnului primar Chițac reiese că a transmis la timp, spre rezoluție și analiză, documentul necesar și că viceprimarii se fac responsabili pentru demersul eșuat de achiziție a clădirii. În realitate, așa cum am declarat în repetate rânduri, documentul a fost ținut la sertar, urmând să vadă lumina zilei când deja era mult prea târziu. Dacă în mod intenționat sau nu, este un aspect ce ține de ancheta organelor abilitate ce au fost sesizate în acest sens prin depunerea unei plângeri penale. În continuare voi reda ordinea cronologică în care s-au desfășurat evenimentele cu privire la exercitarea dreptului de preempțiune asupra Hanului Balcan:
Pe data de 5 mai 2022, proprietarul a anunțat Ministerul Culturii și Primăria despre intenția de vânzare a Hanului. Domnul primar a transmis documentul către cabinetul viceprimarului Ionuț Rusu, care m-a înștiințat verbal despre această intenție de vânzare. Atât eu, cât și colegul meu, Dumitru Caragheorghe ne-am manifestat intenția clară ca Primăria Constanța să achiziționeze Hanul Balcan, urmând să așteptăm răspunsul din partea Ministerului Culturii.
Pe 17 mai 2022, la Primăria Constanța este înregistrat răspunsul Ministerului Culturii către Consiliul Local Constanța, prin care anunța că nu își exercită dreptul de preempțiune, acest drept fiind transferat către autoritățile locale, oferind astfel municipalității posibilitatea de a achiziționa clădirea. Nu știm din ce motiv, secretariatul general din cadrul Primăriei Constanța nu informează consilierii despre răspunsul venit din partea Ministerului Culturii.
În data de 2 iunie trec cele 15 zile legale în care Primăria ar fi putut să își exercite dreptul de preempțiune.
Pe 21 iunie, după aproape trei săptămâni de la expirarea termenului, primesc de la domnul primar răspunsul transmis de Ministerul Culturii – documentul înregistrat pe 17 mai – cu termen de răspuns, din partea mea, 27 iunie. Am formulat, în termenul precizat, un răspuns prin care ne-am declarat, încă o dată intenția fermă de a achiziționa clădirea, doar că, așa cum era să aflu mai târziu, aceasta fusese deja vândută în data de 17 iunie.“, spune viceprimarul USR, Florin Cocargeanu.
Cu alte cuvinte, afirmă edilul, momentul în care documentul emis de minister a ajuns pe biroul primarului, dreptul de preempțiune era deja expirat.
„Acestea fiind spuse, consider că domnul primar Vergil Chițac ar trebui să efectueze o amplă verificare în cadrul aparatului său administrativ, iar cei responsabili de proasta gestionare și exercitare a atribuțiilor de serviciu să fie trași la răspundere.“, a conchis Florin Cocargeanu.
Citește și:
(VIDEO) USR Constanța a depus plângere penală împotriva secretarului Primăriei Constanța Mirabela Călin. Este acuzată de abuz în serviciu