Exclusiv
Cum a pus mâna vărul lui Brăiloiu din Eforie pe afacerea câinilor din Mangalia
Published
8 ani agoon
Campania electorală din acest an a scos la iveală un fapt tulburător, anume că individul care se află în spatele firmei Canin Kingdom SRL, cea care adună câinii de pe străzile Mangaliei, este vărul primarului din Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Acest văr, pe numele său Iacob Ioniţă, zis Culi, este unul din marii proprietari din oraşul Eforie, fiind ajutat să pună mâna pe numeroase terenuri, dar şi pe biobaza acelui oraş, cu speranţa că nu se va afla legătura sa de rudenie cu primarul Brăiloiu, zis Vecinu`. Cum secretele nu pot fi păstrate la nesfârşit, internetul s-a umplut de comentarii care atestă că individul a devenit putred de bogat, pe seama rubedeniei sale. Însă vărul Vecinului Brăiloiu a acaparat şi biobaza din Mangalia, după ce municipiul din sudul litoralului a încăput pe mâna lui Cristian Radu, tipul care tunde iarba, adună câinii şi face proiectele europene cu gaşca de la Eforie.
Radu a concesionat un serviciu care nu exista, pentru că nu fusese înfiinţat
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/05/contract-de-concesiune.pdf”]
În anul 2013, Radu a început să lanseze semnale că în Mangalia nu se mai poate trăi de atâţia câini. „Cetăţenii ne taxează în fiecare zi, venind muşcaţi, sfâşiaţi – şi nu exagerez deloc, reţineţi: sfâşiaţi – la Primăria Mangalia.”, declara primarul Mangaliei, pe 2 iulie 2013. Şi tot atunci, acesta evalua din ochi o prezenţă de 2.000 de câini pe străzile oraşului. În lunile următoare, Primăria raporta deja 3.000 de câini, ca la începutul anului 2014, oficialii să facă vorbire de 4.000 de câini. Aşa creşteau efectivele canine, din mie în mie, că Primăria a recunoscut că nu mai face faţă şi s-a declarat obligată de împrejurări să concesioneze „serviciul public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj”. În mod paradoxal, la Mangalia nu exista un astfel de serviciu, căci nimeni nu se gândise să-l înfiinţeze. Însă Radu l-a concesionat aşa inexistent, după modelul primit de la Eforie. Hotărârea de concesionare a fost luată de Consiliul Local, pe 28 ianuarie 2014. Procedura de selecţie a fost declanşată pe 28 aprilie 2014, iar pe 20 mai 2014 a fost semnat un contract de concesiune între Serviciul Public de Asistenţă Socială al Municipiului Mangalia, care deţinea biobaza, şi firma Canin Kingdom SRL Constanţa. Durata contractului a fost stabilită la doi ani, iar valoarea prestaţiilor, la 11,4 miliarde de lei vechi.
Contractul de la Mangalia a fost semnat de vărul lui Brăiloiu
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/05/Documente-Canin-Kingdom-semnatura-Miu.pdf”]
În mod oficial, Canin Kingdom SRL este deţinută de bucureşteanul Alexandru Iulian Miu. Însă sediul ei social se află acasă la Iacob Ioniţă, vărul lui Brăiloiu. Mai mult, în contractul de concesiune încheiat cu Primăria Mangalia, la datele de contact ale Canin Kingdom SRL a fost trecută adresa de e-mail personală a lui Iacob, semn că anonimul din Bucureşti, despre care se spune că ar fi un om al străzii, nu răspunde în firma trecută formal pe numele lui, nici măcar de corespondenţa electronică. Dar Iacob Ioniţă este cel care a semnat contractul de concesiune, deşi nu avea nicio calitate în firmă, ascunzându-se în spatele lui Miu, ca să camufleze conflictul de interese al vărului său, care îi dăduse anterior pe mână şi biobaza din Eforie. La Mangalia, nefiind rudă cu nimeni, Iacob şi-a dat pe faţă calitatea reală de beneficiar al afacerii, semnând în mod direct şi fără procură actul solemn care-l făcea împărat peste vieţuitoarele străzilor.
Măcelul care ne-a făcut celebri
Încă din primele săptămâni de activitate, Canin Kingdom a făcut celebră Mangalia în toată Europa, după ce zeci de asociaţii de protecţie a animalelor au protestat faţă de măcelul canin. Au fost mitinguri în stradă, proteste pe internet, plângeri penale la toate parchetele, petiţii la preşedintele României, procese în instanţele de judecată. Asociaţiile reclamau că, la Mangalia, câinii au fost ucişi, deoarece au fost culeşi de pe străzi, dar nu au mai ajuns în adăpostul public. Deşi nimeni n-a văzut câinii morţi pe domeniul public, o dovadă a eutanasierii lor s-a produs chiar într-un document oficial al DSV Constanţa, transmis sub numărul 11.499 din 23.12.2014, Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului. Potrivit adresei citate, în perioada 20.05 – 31.11.2014 au fost capturaţi 994 de câini de pe străzile Mangaliei, 932 fiind eutanasiaţi. Dar, potrivit contractului, concesionarul selectat de administraţia Radu nu avea dreptul să eutanasieze decât câinii bolnavi incurabili (suferind de bolile înscrise în nomenclatorul aprobat de Colegiul Medicilor Veterinari din România). Presupunerea că aproape toţi câinii capturaţi sufereau de boli incurabile este total absurdă, de unde rezultă fie că au fost ucişi ilegal, fie că doar s-a raportat uciderea lor, ca să se deconteze, cu grabă, sumele prevăzute pentru aceste operaţiuni. De altfel, asociaţiile de protecţia animalelor şi câţiva jurnalişti implicaţi au publicat pe internet mai multe dovezi care atestau că animalele au fost cărate de la Mangalia la Eforie, deşi legea interzice în mod expres acest lucru.
Un funcţionar de la Eforie a lovit un jurnalist care venise să filmeze câinii
Într-o astfel de activitate de documentare la biobaza din Eforie, un jurnalist din Constanţa, pe numele său Codruţ Burdujan, a fost agresat de Iulian Brangă, pe atunci director al întreprinderii publice a oraşului Eforie, Edilserv (între timp băgată în faliment, pentru a se şterge urma unor posibile fraude care ar fi putut genera pasivul raportat, de 17 miliarde de lei vechi). Deranjat de prezenţa jurnalistului şi a unor activişti din zona protecţiei animalelor, care spuneau că acolo se ucid câinii transportaţi ilegal de la Mangalia, Brangă l-a luat la rost pe Codruţ Burdujan, pe motiv că filma din maşina sa. Jurnalistul a încercat să coboare din maşină, moment în care Brangă i-a trântit portiera peste picioare. Ulterior, funcţionarul cel huligan i-a distrus şi camera de luat vederi, lovind-o cu palma. Brangă apăra astfel, ca ultimul derbedeu, situaţia profund ilegală care domnea la biobaza din Eforie.
Ilegalităţile de la Biobaza Eforie
Bătăuşul fusese numit în funcţia de director general la Edilserv în anul 2009, la propunerea lui Brăiloiu, cu aprobarea consilierilor locali din acel oraş. În dreapta sa, la conducerea întreprinderii publice, se mai afla ca director economic Iacob Liliana, consoarta lui Iacob Ioniţă, vărul Vecinului Brăiloiu. Pe 1 martie 2010, soţii Iacob şi-au pus apartamentul lor din Constanţa la dispoziţia bucureşteanului Alexandru Miu, pentru a fi folosit ca sediu social al firmei în stare de înfiinţare, Canin Kingdom SRL. La scurt timp de la înfiinţare, societatea în cauză a preluat gestiunea efectivă a biobazei din Eforie Sud, fără a încheia un contract de concesiune cu Oraşul Eforie sau cu un serviciu public subordonat Consiliului Local şi fără a deschide un punct de lucru la Registrul Comerţului. Serviciul în sine era exploatat deja în gestiune delegată de Edilserv, care l-a subconcesionat firmei care funcţiona acasă la vărul primarului Brăiloiu. Legal, serviciul nu putea fi gestionat de o entitate străină de natura contractului de delegare. Şi tot legal, primarii în funcţie nu aveau dreptul să tolereze ca familionul lor să se cocoaţe pe banul public al localităţii, direct sau indirect, Codul Penal pedepsind aceste maniere fanariote cu puşcăria de la şase luni la cinci ani şi interdicţia dreptului de a mai ocupa o funcţie publică. Liliana Iacob este în momentul de faţă director general al Efopubliserv SA, întreprinderea publică recent înfiinţată de oraşul Eforie, pentru a prelua activitatea prestată tradiţional de Edilserv-ul băgat în faliment. În mod evident, modelele de proastă-practică de la Eforie au fost exportate şi la Mangalia.
Gaşca de la Eforie pune monopol pe Mangalia
Începând cu anul 2012, oraşul Eforie a început să exercite o influenţă ciudată asupra Municipiului Mangalia, care nu este decât de vreo patru ori mai mare. În ciuda acestui aspect, peştele cel mic a ajuns să înghită peştele mai mare. În anul menţionat, pe când Mangalia intrase pe mâna fostului şef al Gărzii Financiare din Constanţa, Cristian Radu, Primăria locală a atribuit lucrările pentru realizarea proiectului european Club Nautic Callatis către grupul de firme Opal Construct – Ro-Mat Construct, coordonat de Bogdan Nicolae Grădinaru. Afaceristula este cunoscut tocmai prin prisma faptului că deţine în administrare Portului Turistic din oraşul lui Brăiloiu, Eforie. În anii următori, cele două firme controlate de Grădinaru au mai adjudecat alte două proiecte gigantice începute pe fonduri europene: Callatis – istorie la malul mării (în parteneriat cu o firmă a fostului acţionar al clubului Dinamo Bucureşti, Vasile Turcu), precum şi Parcul Evergreen. Finanţările europene au fost pierdute la ambele proiecte. Istoria la malul mării a rămas la stadiul unei gropi dezolante, în ciuda plăţilor de 1,5 milioane de euro efectuate de Primărie. Parcul Evergreen înaintează ca execuţie şi sunt şanse reale să fie finalizat până la sfârşitul anului. Din nefericire, acesta a fost construit peste o placă de beton rămasă locului de pe vremea când aici se afla staţia de betoane COMCM. Placa îngropată împiedică scurgerea apei în pământ, ceea ce face ca parcul să se inunde zdravăn la fiecare ploaie.
În 2013, în oraş şi-a făcut intrarea firma Perfect Tree SRL Eforie, care a preluat toate lucrările de îngrijire a spaţiilor verzi de la Polaris M Holding, cu încasări care au crescut progresiv, până la 37 de miliarde de lei vechi pe an. Perfect Tree aparţine unui consilier local din Eforie, Vasile Balmuş, zis Fasole, care s-a aflat până în urmă cu două luni în anturajul personal al lui Ovidiu Brăiloiu. Firma lui Fasole a tăiat un număr impresionant de copaci la Mangalia, iar la un moment dat a îngropat gazonul cu un strat de pământ, pentru a avea motivul formal să planteze o altă iarbă-n loc.
În sfârşit, în anul 2014, gestiunea câinilor fără stăpân a ajuns la vărul lui Brăiloiu, Iacob Ioniţă, individul care a semnat contractul de concesiune cu Serviciul Social de la Mangalia, în numele Canin Kingdom SRL.
Radu are acum probleme cu pisicile
Trebuie să mai spunem că înţelegerea cu firma păpuşată de vărul lui Brăiloiu ar urma să se finalizeze în aceste zile. Cristian Radu a declarat recent că problema câinilor a fost rezolvată în proporţie de 90%, însă a subliniat că s-a înmulţit peste măsură numărul pisicilor din oraş. Urmează, desigur, o prelungire de contract… cu vecinii de la Eforie.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.