Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Cum a zădărnicit Felicia Ovanesian recuperarea unor terenuri din Dosarul Retrocedărilor

Published

on

Giurgiucanu si Ovanesian Hotel Minerva

Avocata Felicia Ovanesian, care a ocupat până în primăvara acestui an funcția de city-manager al Constanței, a fost implicată în operațiuni juridice prin care a fost zădărnicită recuperarea unor terenuri din Dosarul Retrocedărilor.

După cum este de largă notorietate, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a retrocedat abuziv un milion de metri pătrați din terenurile orașului. Parcuri, spații verzi, căi de acces, parcări, bucăți de plajă și faleză au ajuns, prin fraudă, pe mâna unor cumpărători de drepturi litigioase. În 2019, Mazăre și complicii săi au fost condamnați definitiv la ani grei de închisoare. De atunci, municipalitatea se chinuie să recupereze o parte din terenurile retrocedate abuziv.

Jumătate din parcarea de la Cazino-Mamaia, dată în plată printr-un act meșterit de Ovanesian

Înainte de a ajunge city-manager al Constanței, Ovanesian a avut două întâlniri cu terenurile retrocedate fraudulos de Mazăre.

În primul rând vorbim de un teren de 3.696 de metri pătrați, de pe bulevardul Mamaia nr. 355 A (parcare Cazino, stațiunea Mamaia), retrocedat de Mazăre prin Dispoziția 1344 din 31 mai 2004, la poziția 27. Dispoziția cuprindea 44 de terenuri intravilane, în suprafață totală de 8,2 hectare. Beneficiarii retrocedării au fost Georgică Giurgiucanu, Dragoș Săvulescu prin bunica sa, Cristi Borcea, Mihai Camboianu și firma Habitat și Ambient SA a lui Valentin-Gheorghe Ionescu, fost coleg de facultate și prieten cu Radu Mazăre. Prin acte ulterioare, beneficiarii și-au împărțit prada între ei. Iar fosta parcare de la Cazino a fost intabulată ca proprietate în indiviziune, jumi-juma, a lui Georgică Giurgiucanu și a firmei Habitat și Ambient SA.

Advertisement
usr

Urmărirea penală în Dosarul Retrocedărilor a fost începută în decembrie 2005.

În vara anului 2007, când aceste proceduri penale erau foarte avansate și de largă notorietate, avocata Felicia Ovanesian a redactat un contract de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, încheiat între ”vânzătoarea” Bio Agri SRL (o firmă din grupul italian Fincogero) și cumpărătorii Georgică și Oana Giurgiucanu, soți, plus firma Habitat și Ambient SA. Aceștia din urmă cumpărau ½ dintr-un viitor ansamblu rezidențial ce urma să fie construit pe terenul lor de către grupul Fincogero. Prețul vânzării a fost negociat la 12.650.000 de euro. Iar câteva rânduri mai jos, cumpărătorii bunului viitor își exprimau acordul să plătească 2,5 milioane de euro din ”creanță”, dar nu cu bani, ci prin darea în plată a cotei de ½ din terenul furat de la municipalitate.

Nicăieri în contract nu se arată modul în care terenul fusese dobândit de cei care îl dădeau în plată.

Contractul a fost autentificat în puterea nopții, pe 31 iulie 2007. Giovanni Romeo (reprezentantul Bio Agri/Fincogero), Felicia Ovanesian și soții Giurgiucanu și-au pus semnăturile pe act la ora 21. În urma lor a venit la notar și Valentin-Gheorghe Ionescu, amicul lui Mazăre, care a iscălit la 22,45.

Colaj contract Ovanesian parcarea de la Cazino Giurgiucanu Grizzly

Contractul redactat de Felicia Ovanesian, pe baza căruia parcarea de la Cazino a fost dată pe jumătate în plată către grupul Fincogero. Întregul contract poate fi citit în format pdf AICI.

Blocul Fincogero lipit de pasarela de la Cazino Mamaia

Construcția la roșu edificată de Grupul Fincogero

Ulterior, grupul italian și-a intabulat dreptul de proprietate asupra cotei de ½ din teren și, cu largul concurs al administrației Mazăre, a reușit să ridice, la roșu, un mastodont aproape lipit de pasarela de la Cazino (vezi foto). În februarie 2008, terenul a fost pus sub sechestru de DNA. Măsura a fost ridicată de pe cota de ½ a grupului Fincogero prin Decizia 32/2019 din Dosarul Retrocedărilor. Instanța supremă a apreciat că jumătate din fosta parcare de la Cazino nu mai poate reveni în patrimoniul municipalității. Pentru cealaltă jumătate, există un proces pe rol.

Ovanesian: dacă știam, nu făceam!

Advertisement
usr

I-am solicitat Feliciei Ovanesian un punct de vedere, iar aceasta a preferat să răspundă printr-o postare pe Facebook.

În linii mari, avocata spune că a lucrat 9 ani pentru grupul italian Fincogero, cu un onorariu de 5.000 de euro pe lună, în perioada de final. Ea spune că a denunțat colaborarea în 2009,  după ce s-ar fi prins că Fincogero s-ar fi înțeles între timp cu Mazăre și se pregătea fraudarea municipiului.

Cel mai probabil, avocata se referă aici la faptul că Fincogero a întocmit un dosar de executare silită împotriva Municipiului Constanța, pentru suma de 14 milioane de euro, prin BEJA Stoica-Constantin Adrian și Stoica-Constantin Gabriela-Simona. Datoria a fost eșalonată în rate anuale, până în 2027. Mai multe detalii despre acest subiect, AICI  și AICI.

În rest, avocata nu își amintește dacă a redactat actul, de ce a trebuit să-l semneze la notar, ba chiar spune că în 2007 nu avea nici cea mai palidă idee despre retrocedările ilicite, sugerând că mai nimeni nu știa.

Articol retrocedari

Despre retrocedările lui Radu Mazăre s-au publicat sute sau chiar mii de articole de presă, unele chiar înainte de a exista un dosar penal pe această temă. Captura de mai sus este un răspuns pentru Felicia Ovanesian, care, dorind să arate că era just să nu fi știut, ne întreabă ce am scris pe această temă înainte de 2007. Am scris, încă din 2005, dinainte să existe un dosar penal, iar articolele relevante pot fi consultate în arhiva cotidianului Ziua de Constanța, ca de pildă acestea de  AICI, AICI și AICI.

”Dacă la vremea respectivă aș fi cunoscut cine este Ionescu sau că Giurgiucanu este beneficiarul unor retrocedări ilicite, cu siguranță nu aș fi redactat un asemenea act. Nu pentru că actul ar fi ilicit sau imoral, ci pentru că eram convinsă de faptul că Fincogero este în război și nu în parteneriat cu Mazăre & Co.” – declară Ovanesian.

Terenul de la Mercur-Minerva, executat de sub sechestrul DNA la cererea Feliciei Ovanesian

Explicațiile Feliciei Ovanesian ne ajută în cele ce urmează. După ce avocata spune că s-a despărțit de italieni, în 2009, aceasta a început demersuri pentru recuperarea unui onorariu restant de 47.600 de euro, de la Nunzio Romeo, patronul Fincogero. Însă în loc să-l execute pe milionar, aceasta s-a îndreptat împotriva lui Georgică Giurgiucanu, ”vânând” în fapt un alt teren retrocedat în mod fraudulos.

Advertisement
usr

 

Nunzio Romeo Fincogero

Nunzio Romeo, în 2013, pe șantierul din Faleză Nord, la o acțiune de control din partea instituțiilor statului.

Giurgiucanu era dator datornicului ei. Acesta a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu Nunzio Romeo, pe 15 octombrie 2007, după cum se arată în Decizia 325/07.12.2018 a ÎCCJ. Italianul a plătit avans, iar după ce terenul în discuție a fost pus sub sechestru, întrucât provenea și el din retrocedări, cei doi au reziliat antecontractul, stabilind că Giurgiucanu trebuie să restituie avansul și penalități, fiind dator în total cu 910.000 de euro.

Mai departe, Felicia Ovanesian a învestit cu formulă executorie contractul de asistență juridică încheiat cu Nunzio Romeo. Iar o instanță locală a decis ca banii să-i fie achitați de terțul poprit Georgică Giurgiucanu.

Pe de altă parte, potrivit documentării noastre, tunarul de la retrocedări se mai angajase să-i vândă lui Nunzio Romeo jumătate din cota de 45% pe care o deținea asupra unui teren de 765 mp din Piața Ovidiu 14A, teren retrocedat fraudulos de Mazăre prin Dispoziția 796/19.03.2004, poziția 8. Italianul se angaja să achite 500.000 de euro pentru cota de 22,5% din această fărâmă de teren. Dacă nu se ajungea la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, Giurgiucanu se angaja să restituie 540.000 de euro. Lejeritatea cifrelor ridică suspiciuni asupra realității angajamentelor, în opinia noastră.

Antecontractul dintre cei doi, purtând încheierea de legalizare de semnătură 13.114/09.10.2007, a fost notat în cartea funciară a imobilului abia pe 7 ianuarie 2010. În carte figura deja, și încă din 2008, sechestrul instituit de DNA asupra întregului teren, în vederea confiscării speciale. Iar din acest motiv, Giurgiucanu nu a mai putut vinde.

În scenă intră executoarea Cătălina Rusu din Medgidia. Din 2013, o găsim pe aceasta activând și în societatea profesională Rusu & Stoica, alături de Gabriela Stoica, la rândul ei asociată în biroul care s-a ocupat de executările silite pornite de Fincogero împotriva Primăriei Constanța.

Advertisement
usr
Sechestre si somatii pe terenul din Piata Ovidiu A Constanta Doisarul Retrocedarilor

Sechestrul DNA, antecontractul italianului și somația executoarei Rusu, așa cum apar în extrasul de carte funciară al terenului din Piața Ovidiu 14A.

Mai departe, Cătălina Rusu a înscris somații în cărțile funciare ale unor imobile retrocedate de Giurgiucanu, dintre care am identificat terenul din Piața Ovidiu 14A, fosta parcare de la Cazino, dar și un teren de 2.219 mp retrocedat de Mazăre către gașca lui Giurgiucanu prin Dispoziția 1344/2004. Acest teren se află în zona complexului Mercur-Minerva, din inima stațiunii Mamaia, peste drum de hotelul Scandinavia. Giurgiucanu deținea nominal o cotă de 22,08% din acest bun.

AICI puteți consulta anunțul de vânzare pentru terenul din Piața Ovidiu, iar AICI, anunțul pentru terenul de la hotelul Mercur-Minerva.

Deși în mai multe rânduri, Rusu a fost notificată de DNA că nu are dreptul legal să execute un teren aflat sub sechestru în vederea confiscării speciale, aceasta a continuat procedura. În 2016, a reușit să vândă cota lui Giurgiucanu, de 22,08%, din terenul de la Mercur-Minerva, către Magdalena Mihăilă, cu 55.000 de euro.

DNA Constanța a anchetat-o pe executoarea din Medgidia, a pus-o sub acuzare și a trimis-o în judecată pentru abuz în serviciu. În cele din urmă, Cătălina Rusu a fost achitată (vezi AICI hotărârea definitivă).

În 2019, Dosarul Retrocedărilor a fost soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a nominalizat 80 de terenuri, în suprafață de 200.364 mp, pentru a reveni în patrimoniul public prin repunerea părților în situația anterioară săvârșirii infracțiunilor (vezi AICI întreaga listă). Terenul de la Mercur-Minerva este menționat la poziția 61. Terenul din Piața Ovidiu 14A, la poziția 66. Iar pentru fosta parcare de la Cazino, instanța a dispus ridicarea sechestrului de pe cota intrată în proprietatea grupului Fincogero, pe baza actului meșterit de Ovanesian, recuperarea bunului fiind zădărnicită.

Extras Decizia din Dosarul Retrocedarilor

Extras din Decizia 32/2019 cu privire la ridicarea sechestrului de pe terenul de la Cazino. Rosemberg Imobiliare SRL este numele pe care și l-a luat pe parcursul procesului Bio Agri SRL. Numărul actual de Carte Funciară este 208488.

Omisiunea

La finele lui 2020, Ovanesian a ajuns city-manager al Constanței. Iar cât a rămas în funcție, municipalitatea a omis să întreprindă demersuri pentru recuperarea terenului de la Mercur-Minerva, înscris la poziția 61 din Decizia 32/2019. Potrivit unei informări pe care ne-a transmis-o Primăria, în baza Legii 544/2001, în luna august 2023, din cele 80 de terenuri menționate în Decizia 32/2019, până acum au fost inventariate 24, iar alte 54 de terenuri fac obiectul unor procese civile. De altfel, investigația noastră a pornit de la această adresă.

Advertisement
usr

Cum 24 + 54 = 78, rezultă că lipsesc două terenuri. În răspunsul transmis redacției Ordinea.Ro, Primăria mai arată că, în luna august, a fost trimisă o notă de comandă spre casa de avocatură, pentru a iniția procese și în privința celor două suprafețe scăpate până acum din vedere. Potrivit documentării noastre, unul dintre acestea este chiar terenul executat silit la cererea Feliciei Ovanesian, în anul 2016.

Ovanesian: Giurgiucanu nu a contestat executarea

În precizările pe care le-a postat pe Facebook, Felicia Ovanesian se apără arătând că Giurgiucanu nu a constestat executarea silită. Păi nu a contestat, iar asta spune multe.

Mai arată avocata că ar fi legală executarea silită a terenurilor cu sechestru, în baza Deciziei 2/2018 pronunțată de ÎCCJ în RIL. Însă dispozitivul RIL-ului lămurește că sechestru penal nu suspendă executarea silită începută anterior instituirii acestuia de către un creditor ipotecar. Or Ovanesian nu a avut ipotecă pe terenul furat de Giurgiucanu, iar Giurgiucanu nici măcar nu era debitorul ei. În plus, executarea a început la niște ani după sechestru.

Mercur Minerva

Terenul de la Mercur Minerva, peste stradă de hotelul Scandinavia

Ovanesian lămurește și faptul că nu a încasat niciun ban de pe urma executării silite. Nici noi nu credem că banii au fost un mobil real. Era destul de deșteaptă avocata să știe că singura șansă de a se alege cu bani ar fi fost ca Georgică să fie găsit nevinovat. Mai multe șanse ar fi avut dacă l-ar fi executat pe milionarul italian, cum era și firesc, fiindu-i datornic direct.

În sfârșit, despre pasivitatea manifestată de Primăria Constanța în perioada în care Ovanesian a fost city-manager, aceasta declară că nu a avut în coordonare departamentul juridic, singurul competent să se ocupe cu demersurile pentru recuperarea terenurilor din retrocedări. Cu alte cuvine, n-a putut, că n-avea competențe. Într-adevăr, departamentul era condus de prietena și colega sa de birou, Liliana Adam, care nici măcar nu se supăra când Ovanesian mai declara pe la televiziuni, așa cum a făcut-o pe 7 aprilie 2022, la Dotto TV, că își face datoria pe parte juridică.

Advertisement
usr

Trebuie să mai spunem că, într-o emisiune din cele în care încearcă, la derută, să se reinventeze ca voce a opoziției, Ovanesian a bagatelizat relația sa cu Georgică Giurgiucanu. Însă dincolo de susținerile sale, rămân faptele prezentate de noi, unele în exclusivitate: că a fost cu Georgică la Notariat, ajutându-l să dea în plată un teren retrocedat, care astfel a fost sustras de la repunerea în situația anterioară; că a obținut executarea silită de sub sechestrul DNA a terenului de la Mercur-Minerva; că nu a mișcat niciun deget ca terenul mai sus pomenit să fie cerut îndărăt de Primărie, în baza Deciziei ÎCCJ. Să te reinventezi ca voce a opoziției când ai așa ceva în spate, chiar ni se pare de un tupeu extraordinar.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions