Până la alegerile europarlamentare au rămas mai puțin de cinci zile. În 26 mai, toți cetățenii adulți cu drept de vot din România vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European.
„Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua de referință, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cetățenii români care au drept de vot și au împlinit, până în ziua de referință inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleși în Parlamentul European“, se arată în textul Legii nr. 33 din 16 ianuarie 2007, republicată, privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat modelele de buletine de vot atât cele pentru alegerea europarlamentarilor, cât și cele pentru referendum. Pe primul buletin pentru referendum, referitor la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, cetățenii vor fi întrebați: SUNTEȚI DE ACORD CU INTERZICEREA AMNISTIEI ȘI GRAȚIERII PENTRU INFRACȚIUNI DE CORUPȚIE? Pe al doilea buletin, cel privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe, alegătorii sunt întrebați: SUNTEȚI DE ACORD CU INTERZICEREA ADOPTĂRII DE CĂTRE GUVERN A ORDONANȚELOR DE URGENȚĂ ÎN DOMENIUL INFRACȚIUNILOR, PEDEPSELOR ȘI AL ORGANIZĂRII JUDICIARE ȘI CU EXTINDEREA DREPTULUI DE A ATACA ORDONANȚE DIRECT LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ?
În total, alegătorii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare, iar două pentru referendum. Operatorul cu tableta vă va întreba dacă doriți să votați la ambele scrutinuri și, în funcție de răspuns, vă validează la unul sau la ambele. Dacă nu vreți să votați la referendum imediat, dar vă răzgândiți, puteți reveni la secția de votare până la sfârșitul scrutinului și să vă exercitați dreptul de vot. În ceea ce privește ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în 17 aprilie, prin tragere la sorţi, ca PSD şi Alianţa electorală “Alianţa 2020 USR Plus” să fie pe primele poziţii.
Astfel, ordinea stabilită prin tragere la sorţi este următoarea:
Poziţia nr. 1 – Partidul Social Democrat
Poziţia nr. 2 – Alianţa electorală “Alianţa 2020 USR Plus”
Poziţia nr. 3 – Partidul PRO România
Poziţia nr. 4 – Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziţia nr. 5 – Partidul Naţional Liberal
Poziţia nr. 6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE
Poziţia nr. 7 – Partidul PRODEMO
Poziţia nr. 8 – Partidul Mişcarea Populară
Poziţia nr. 9 – Partidul Socialist Român
Poziţia nr. 10 – Partidul Social Democrat Independent
Poziţia nr. 11 – Partidul România Unită
Poziţia nr. 12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României
Poziţia nr. 13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN
Poziţia nr. 14 – Gregoriana-Carmen Tudoran
Poziţia nr. 15 – George-Nicolae Simion
Poziţia nr. 16 – Peter Costea
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe în 27 aprilie şi se încheie în 25 mai, la ora 7.00.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta