Conecteaza-te cu noi

Politica

Cum își momesc alegătorii primarii din Constanța, Năvodari și Cernavodă?

Published

on

Aleșii locali au dat iama în bugetele locale, pentru a organiza tot felul de programe sociale și culturale, având un singur scop: cumpărarea electoratului. Constanța, Năvodari și Cernavodă sunt doar trei dintre localitățile locale, unde sunt aleșii locali încearcă să atingă coarda sensibilă a electoratului prin tot felul de facilități. De departe, campioană la „atenții“ este administrația PSD din Constanța, unde de la celebrele tichete valorice și până la acrodarea de rechizite pentru elevi, primarul Decebal Făgădău încearcă să cuprind un spectru cât mai larg din electorat. Nici la Năvodari și Cernavodă lucrurile nu stau diferit. Dacă la Năvodari Chelaru premiază pensionarii care merg în excursii pe bani publici, la Cernavodă tinerii trimiși de Primărie în tabere. Costurile sunt decontate, evident electoral, de părinți! Coincidență sau nu, până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an, iar aceste „atenții“ ating partea sensibilă a alegătorului.

În cei 30 de ani care s-au scurs de la Revoluție, cea mai la îndemână și răspândită metodă de cumpărare a electoratului a fost oferirea de „atenții“. La început a fost punga cu merinde, pui, ulei, zahăr, făină, cam ce se găsea prin „cămara partidelor“. Treptat, odată cu evoluția democrației în România, și politicienii noștrii s-au adaptat vremurilor și au transformat mita electorală din ulei și făină direct în bani. Politicienii s-au gândit, probabil, că nu trebuie să se complice cu tot felul de pungi și pungulițe, ci e mai ușor să dai bani, cu care electoratul poate să își ia când vrea făina și uleiul. Metoda asta a ținut până în prezent și încă mai merge în sitații de forță majoră, adică atunci când politicienii au un interes major. Cum legile care guvernează activitatea electorală s-au înăsprit, politicienii noștri s-au „rebraduit“ și au găsit noi metode, culmea, legale, de a cupăra electoratul. Mascați în spatele unei funcții publice, în special cea de primar, politicienii oferă de la bani, sub forma unor ajutoare, până la excursii pe la diferite obiective. De departe, cei care sunt mai ușor de atras în această plasă electorală sunt pensionarii, care de cele mai multe ori nu spun nu unei oferte gratis din partea autorităților locale.

Constanța, campioană la „ademenit electoratul“

În județul Constanța, primarii de orașe sunt cei care se întrec în oferirea de atenții electoratului. De departe, campioană este administrația PSD din Constanța. Introduse de fostul primar Radu Mazăre și continuate de actualul edil, Decebal Făgădău, fosta mână dreaptă a lui Mazăre, „atențiile electorale“ au prins mai mereu la public, în special la pensionari și cei cu venituri mici. Profitând de nivelul de trai scăzut al multora dintre constănțeni, Mazăre și Făgădău au reușit să se folosească din plin de aceste ajutoare, pentru a câștiga încerederea alegătorilor. De departe, administrația constănțeană este cunoscută pentru celebrul pui, alături de alte produse, pe care le acorda nevoiașilor în prag de sărbători. Pentru a prelungi prosteala electoratului, în momentul în care Făgădău i-a luat locul lui Mazăre la Primărie, actualul primar a renunţat la sistemul de acordare a pachetelor sociale cu alimente cu tichete valorice. Făgădău a spus, la vremea respectivă, că a luat această măsură pentru a-i scuti pe nevoiași, în special pe pensionari, de statul la „cozile umilinţei“. Intitulat „Programul Respect“, acesta constă în acordarea de tichete valorice în opt tranşe, în cursul anului 2019. Pentru fiecare tranşă vor fi acordate câte patru tichete valorice a câte zece lei fiecare.

După cum spuneam mai spus, Mazăre și Făgădău și-au concentrat atenția în special pe alegătorii de vârsta a treia, cărora au încercat să le ofere diverse facilități. În această idee, „în semn de prețuire pentru contribuția pe care au avut-o la dezvoltarea orașului, Primăria Constanța acordă, de mai mulți ani, premii în bani persoanelor care împlinesc 80 de ani, 90 de ani, 100 de ani, precum și cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie. Sumele care se acordă sunt 300 de lei – pentru împlinirea vârstei de 80 de ani și pentru cuplurile care aniversează 50 de ani de căsătorie; 500 de lei – pentru împlinirea vârstei de 90 de ani; 1.000 de lei – pentru împlinirea vârstei de 100 de ani. Tot pentru pensionari, Primăria Constanța le-a acordat și gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale RATC.

Rechizite pentru elevi și saci de bani pentru sport!

Nu doar pensionarii sunt în atenția administrației PSD de la Constanța, ci și tinerii. În acest sens, autoritatea locală, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a anunțat că va distruibui peste 32.000 de pachete ce conțin ghiozdane de cea mai bună calitate, penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat, diferențiate în funcție de vârstă: grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII. Pentru a părea preocupat de bunăstarea elevilor, Făgădău le-a transmis părinților, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în acest an, școala poate începe fără griji pentru școlarii și preșcolarii din municipiul Constanța. În fapt, asta s-ar traduce prin: „dragi părinți, vedeți, eu vă asigur rechizite și ghiozdane copiilor voștri, iar voi, poate, îmi asigurați încă un mandat de primar“. Tot o formă mascată de cumpărare a electoratului este și finanțarea activității sportive din oraș. În această idee, recent, la propunerea primarului Decebal Făgădău, consilierii PSD au votat acordarea a numai puțin de 21 de milioane de lei pentru mai multe cluburi sportive din oraș. De departe, cea mai mare sumă de bani a primit-o Asociația Fotbal Farul Constanța, condusă de fostul fotbalist Ciprian Marica, căreia Făgădău i-a dat 4.000.000 de lei. Partea interesantă din această afacere este că cele mai multe dintre cluburile și asociațiile care au primit bani de la Primărie sunt entități private. În concluzie, prin alocarea acestei sume imense de bani cluburilor sportive, Făgădău pare să fi câștigat încrederea celor care activează sau susțin mișcarea sportivă din oraș. Asta înseamnă noi voturi la alegerile locale din 2020 și, implicit, posibilitatea câștigării unui nou mandat de primar. La toate acestea, mai putem numeroasele evenimente culturale, artistice și gastronomice organizate de Primărie în această vară și care pot genera, la rându-le, noi voturi pentru actualul primar.

Chelaru de la Năvodari premiază pensionarii care merg în excursii pe bani publici

Un alt edil social-democrat care conduce o comunitate importantă este cel din Năvodari, Florin Chelaru. La fel ca la Constanța, Chelaru și-a concentrat atenția pe elevi și bătrâni. Elevilor le acordă rechizite și ghiozdane, iar pe pensionari îi plimbă prin județ. Sub masca grijii pentru vârsta a treia, Chelaru duce pensionarii ba pe la mănăstiri, ba pe la obiectivele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, ba la Herghelia de la Mangalia, unde „seniorii sunt motivați“ să participe la aceste activități de recreere și timp liber cu numeroase premii, cele mai multe fiind echipamente sportive! Pentru a găsi scuza potrivită, Chelaru și pesediștii săi au intitulat aceste excursii „Sportul dă viață zilelor noastre“. Acțiunea este organizată de Primăria Năvodari și are ca scop promovarea mersului pe jos, a activităților de recreere și timp liber, în rândul vârstnicilor. De asemenea, tot sub falsa gijă pentru locuitorii de vârsta a treia, Primăria Năvodari a organizat, pe bani publici, tot felul de chermeze. În acest sens, sute de pensionarii din Năvodari, au petrecut, preț de câteva ore, la Serata Dansantă „Trecut-au anii! Dans și voie bună”.

Tinerii din Cernavodă, trimiși de Primărie în tabere. Costurile, decontate electoral de părinți!

Dar nu numai primarii social democrați din județ motivează electoratul cu tot felul de „programe“. Un alt edil mișcat de grija pentru semeni este cel de la Cernavodă, liberalul Liviu Negoiță. Nu de puține ori, Ordinea.ro a atras atenția că „Primăria rupe bugetul cu spectacole, acțiuni culturale și, mai nou, cu ”sesiuni de creație și recreere”, care sunt de fapt tabere și excursii oferite cu maximă generozitate unor cercuri culturale și artistice din oraș, precum și unor elevi cu rezultate bune“. Coincidență sau nu, nota Ordinea.ro, că până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an, iar aceste „atenții“ ating partea sensibilă a alegătorului. Astfel, Primăria Cernavodă s-a axat pe trimiterea în tabere școlare a copiilor din oraș ori tabere de creație pentru diverse ansambluri care activează în cadrul Casei de Cultură din oraș, pentru care autoritatea locală a cheltuit zeci de mii de lei.

În concluzie, indiferent de culoarea politică, primarii ajung, într-un fel sau altul, la coarda sensibilă a electoratului, care se lasă prostit ba de o excursie, ba de un ghiozdan cu rechizite, ba de o atenție în bani. Așadar, până la urmă, se pare că „punga cu merinde“ nu va muri prea curând în politica românească, ea va fi mai mereu adaptată de aleși.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions