Sute de constănțeni au participat, vineri, la manifestările organizate la Constanța, de Ziua Națională a României. Cu mic, cu mare, constănțenii au venit în fața Palatului Administrativ pentru a participa la ceremonia organizată de Primăria municipiului Constanța în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța și Comandamentul Flotei. Ceremonial a cuprins defilarea trupelor pedestre și a mijloacelor de tehnică militară. Constănțenii au venit îmbrăcați în costumele noastre populare, cu steagul tricolor în mână și au arătat emoție față de haina militarilor români participanți la eveniment. Pentru datoria față de țară, militarii participanți la parada de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, de la Constanța, au fost răsplătiți cu flori.
“Astăzi, mai mult ca niciodată parcă, ar trebui ca mesajul Marii Uniri să-l luăm şi să-l transmitem fiecăruia dintre noi, de la cei mai bătrâni, care au trăit vremuri în care parcă eram mai uniţi, până către cei mai tineri care au nevoie de asemenea modele, de unitate, de încredere, de speranţă. Constanţa, Dobrogea sunt modele de unitate. Noi întotdeauna ne-am dorit să trăim în bună pace, în respect unii faţă de ceilalţi şi să învăţăm tot ce este mai bun unul de la celălalt pentru dezvoltarea comunităţii, judeţului şi a ţării noastre”, a spus primarul Constanței, Decebal Făgădău.
La final, oficialitățile au estimat ca au participat la evenimentul de la Constanta aproximativ 10.000 de oameni.
La evenimentul de la Constanța au participat prefectul județului, Ioan Albu, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, viceprimarii orașului, Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu, precum și subprefecții Constanței, Dan Jeacă și Levent Accoium. De asemenea, la parada de 1 Decembrie de la Constanța a participat și vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Iorga Palaz. Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, a participat la parada militară pregătită pentru 1 Decembrie la București, la Arcul de Triumf. În capitală, potrivit estimărilor, peste 35.000 de oameni au venit să participe la ceremonia de 1 Decembrie. De asemenea, la parada de la Arcul de Triumf au participat şi militari străini din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Detaşamentul a fost format, astfel, atât din militari români, cât şi din militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Potrivit MApN, acest comandament contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi poate asigura intervenţia în cazul unei operaţii de tip Articol 5, care prevede obligaţia ca fiecare stat al Alianţei să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac.
Tot MApN a informat și că, din 1996 până astăzi, 29 de militari români au murit în teatrele de război, iar 25 din cei aproximativ 180 de răniţi vor da onorul de Ziua Naţională a României. Şi în acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.
1 Decembrie 1918 este Ziua Naţională a României şi marchează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România. Ziua națională a României a fost, între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta