Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de marţi, va fi adoptat noul Cod Administrativ, spunând că este un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, care pune într-o formă coerentă şi simplificată reglementări care se regăsesc în prezent în 17 acte normative.
“Adoptăm astăzi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă, mai clară şi mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a menţionat că prin noile prevederi vor fi constituite mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local.
“Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă, vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantarea postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului. Pentru administraţia locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a afirmat premierul.
De asrmenea, premierul Dăncilă a precizat că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal este o prevedere care se regăseşte în noul Cod Administrativ.
“După cum ştiţi, am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea, aducem soluţii şi în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a mai declarat Viorica Dăncilă citată de jurnaliștii de la news.ro.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta