Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

Cumpăna – povestea malului îngropat în hotărâri și avize. Casele și locuitorii sunt în pericol de mai bine de doi ani și autoritățile încă fac calcule

Published

on

De mai bine de doi ani, locuitorii din comuna constănțeană Cumpăna trăiesc un coșmar. Casele lor, aflate mult prea aproape de Canalul Dunăre Marea Neagră, sunt în pericol să fie luate de un mal de pământ pe care autoritățile locale și cele centrale promit că îl consolidează. Tot de atunci, mii de tone de pământ au luat-o la vale. 30 de case sunt la doar câţiva metri de crăpături. Proprietarii sunt disperaţi, mai ales că terenurile le-au primit de la Primărie și tot de acolo autorizațiile de construire. 

Încă de pe vremea ministrului Răzvan Cuc de la PSD, primarul Mariana Gîju a primit promisiuni că lucrarea se va face. 

Iată declarațiile din… 5 august 2019.

Este OFICIAL! Încep lucrările de refacere a malului canalului din dreptul comunei Cumpăna

Advertisement
usr

Practic, în 2019 au demarat primele lucrări de reabilitare a taluzului afectat de calamitatea naturală – alunecarea de teren. Fiind vorba de lucrări de maximă urgență, contractul de lucrări a fost atribuit fără licitație publică unui consorțiou condus de firma constănțeană ABC Val SRL, deținută de omul de afaceri Vasile Costea. În trecut, ABC a mai prestat diverse intervenții pentru Canalele Navigabile și a putut proba astfel că îndeplinește condițiile să primească lucările de aproximativ 7 milioane de euro fără o procedură competitivă. 

Cert este că firma lui Costea a lucrat intens, realizând intervențiile de strictă urgență, în speță drenarea scurgerilor de ape (scurgeri de la fosele septice din zonă, de la irigații și ploi), canalizație de ape meteorice, lucrări de sprijinire a taluzului cu piloți, un pinten de bolovani, un zid de sprijin din prefabricate, diverse excavații și geometrizări ale terenului. Însă problema nu a fost nici pe departe rezolvată, după cum vom explica mai jos). 

În 2020, s-a schimbat prefectul. George Niculescu l-a înlocuit pe Dan Dumitru Jeacă și noi promisiuni și speranțe pentru locuitorii din Cumpăna s-au ivit la orizont. Pe 4 martie 2020, prefectul Niculescu anunța că malul de la Cumpăna va fi reabilitat cu fonduri de la Guvern.

“În cel mai scurt timp, sumele necesare reabilitării vor fi alocate, iar lucrările vor demara cât de curând posibil, pentru a elimina orice risc de accentuare a surpării survenite în zona localității Cumpăna”, spunea prefectul de atunci.

Iată declarațiile de atunci:

Advertisement
usr

Prefectul George Niculescu: „Malul surpat de la Cumpăna, reabilitat cu fonduri de la Guvern“

De data aceasta, s-a ținut o licitație publică, fiind vorba de lucrări ce urmau a fi executate pe un teren stabilizat prin primul contract. Așadar, s-a plecat de la premiza că alunecarea de teren e ținută în frâu. La licitație s-au înscris mai multe firme. În cele din urmă, noul contract, în valoare de 10,7 milioane de euro, a fost atribuit în august 2021 unui consorțiu condus de Betoane și Prefabricate SRL Agigea, o firmă deținută tot de Vasile Costea. 

Foarte interesant este faptul că, încă din iunie 2020, Canalele Navigabile au transmis notificări oficiale cu privire la deplasarea masivului de pământ față de luna decembrie 2019. La începutul anului 2021, după prăbușirea unor ploturi de loess, s-a constata dezafectarea căminelor rețelei de canalizare din cartierul de case învecinat canalului, rețele edificate cu fonduri norvegiene. Așadar, fenomenul alunecării de teren revenea în actualitate. În aceste condiții, Primăria Cumpăna a solicitat efectuarea unei expertize tehnice. După verificări realizate în luna februarie 2021 de către Inspectoratul de Stat în Construcții, în luna martie a fost încheiat un contract cu un expert tehnic, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul actual Silviu Coșa, a aprobat alocarea fondurilor necesare. 

Pe 21 mai 2021, același Comitet Județean condus de prefectul Coșa a adoptat un plan de măsuri. Însă situația nu a evoluat prea mult de atunci. Ultima activitate a Comitetului a avut loc astăzi, când s-au decis măsuri de evacuare a altor locuitori din zona taluzului prăbușit. 

Astăzi, 14 octombrie 2021, prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a supune la vot hotărârea nr. 146, care prevede aplicarea de măsuri suplimentare de protecție, de către Primăria Cumpăna, pentru prevenirea efectelor negative ale alunecării de teren de pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Mai precis, în hotărâre este prevăzut ca Primăria Cumpăna să convoace, de urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), prin care va dispune următoarele:
– Analizarea expertizei tehnice actualizate și dispunerea delimitării perimetrului de siguranță în condiții statice și dinamice pentru zona 1A;
– Analizarea și dispunerea de îndată de măsuri pentru relocarea locuitorilor din imobilele situate în perimetrul de siguranță din expertiza tehnică actualizată.

Advertisement
usr

De asemenea, C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. și Primăria comunei Cumpăna se vor asigura de completarea Planului de acțiuni întocmit conform Hotărârii CJSU nr. 79/21.05.2021, iar Inspectoratul Județean în Construcții Constanța va superviza implementarea conformă a măsurilor din expertiza tehnică actualizată, va transmite informări asupra stadiului îndeplinirii planului de acțiuni și va continua activitățile de control, spune prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa.

Spre buna informare, vă atașăm ultimul document, cel remis joi, 14 octombrie, de Instituția Prefectului către redacția “Ordinea.ro”:

Download (DOC, 50KB)

După cum spuneam, calvarul prin care trec locuitorii din Cumpăna este departe de a se sfârși, întrucât autoritățile și firmele implicate fac încă diverse calcule și reconfigurări. Cel mai probabil, toate aceste evoluții vor conduce la scumpirea proiectului. Reamintim că o firmă a lui Vasile Costea a încasat deja 7 milioane de euro, iar o altă firmă a aceluiași Vasile Costea va mai încasa 10,7 milioane de euro, plus eventuale ajustări, dacă va fi cazul. 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions