Cursul regional privind coordonarea misiunilor de căutare și salvare de vieți omenești pe mare-SAR, pentru statele riverane Mării Negre a ajuns la final.
Ofițerii din cadrul Centrelor Maritime de Coordonare pentru Căutare și Salvare de Vieți Omenești pe Mare (MRCC) au primit, astăzi, din partea Organizației Maritime Internaționale certificatele ce atestă capacitatea de a coordona misiuni SAR, cât și posibilitatea de a susține programe de training cu viitorii colegi din cadrul MRCC-urilor din zona Mării Negre.
Directorul general al Autorității Navale Române, Cosmin-Laurențiu Dumitrache le-a mulțumit tuturor pentru prezență, pentru implicare pe durata celor 10 zile de curs, dar și pentru munca deosebită pe care o depun zi de zi în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă. Mulțumiți de întreaga desfășurare a cursurilor și de rezultate obținute s-au arătat și cei doi instructori desemnați de IMO pentru a susține Cursul Regional Privind Coordonarea Misiunilor SAR pentru Statele Riverane Mării Negre: Andrew Mallia – consultant independent SAR și Securitate Maritimă din Malta, un profesionist cu peste 25 de ani de experiență în domeniu și directorul Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autorității Navale Române, Adrian Alexe, consultant și auditor al IMO.
Cursul SAR a fost organizat de Organizația Maritimă Internațională (IMO) prin intermediul Departamentului Tehnic și a Programului de Cooperare Tehnică Integrată (Integrated Technical Cooperation Programme) și s-a desfășurat la Constanța în perioada 26 iunie-7 iulie.
”Principalul obiectiv al cursului a fost acela de a contribui la îmbunătățirea funcției de coordonator misiune SAR (SMC – SAR Mission Coordinator) în cadrul serviciilor naționale de căutare și salvare (SAR) prin furnizarea de consiliere tehnică pentru rezolvarea problemelor asociate cu coordonarea misiunilor SAR. Formarea a fost concepută pentru a consolida cooperarea regională în conformitate cu Convenția internațională privind căutarea și salvarea maritimă (Convenția SAR) și cu Acordul de cooperare privind serviciile de căutare și salvare pe mare între statele riverane Mării Negre, semnat la Ankara în 1998. Un coordonator misiune SAR (SMC) este oficialul desemnat temporar să coordoneze răspunsul la o situație de pericol reală sau aparentă de la un centru de coordonare a salvării maritime (MRCC) sau de la un centru comun de coordonare a salvării (JRCC).
Cursul ce a avut loc la Constanța a condus la impulsionarea cooperari regionale pe linie de cautare și salvare și la consolidarea capacității de răspuns în situații de pericol în regiunea Mării Negre.”, au precizat reprezentanții Autorității Navale Române.