Conecteaza-te cu noi

Societate

Daniel Citirigă, decan al FISP: ”Istoria trebuie studiată în fiecare an de liceu, indiferent de filieră și profil”

Published

on

daniel citiriga

Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța a luat act de propunerile Ministerului Educației și Cercetării referitoare la modificări în planurile cadru ale învățământului liceal.

”Înțelegem și susținem o schimbare structurală a procesului de educație. De asemenea, susținem posibilitatea opțiunii pentru anumite discipline, acolo unde elevul să decidă cel mai bun și mai apropiat parcurs educațional pe care îl dorește.
În același timp, însă, Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța susține o reprezentare cât mai adecvată a orelor de istorie în programa educațională, astfel încât fiecare elev să devină la maturitate un cetățean responsabil, corect informat și cu posibilitatea de a opta electoral, civic, economic sau social în deplină cunoștință de cauză. În acest sens, considerăm introducerea cursurilor de „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România” extrem de benefice.”, a precizat Daniel Citirigă, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul  Universității Ovidius.

Cunoașterea celor mai importante evenimente și fenomene din istoria României și din cea universală poate feri societatea de derapaje politice, poate întări instituțiile, are menirea de a atrage atenția asupra unor atrocități și crime care nu ar mai trebui repetate și în niciun caz revalorizate în sens pozitiv, a completat conferențiarul universitar.

Evenimentele și procesele sociale din ultima perioadă au întemeiat convingerea că actorii instituționali și clasa politică nu au asimilat cunoștințele necesare de istorie pentru a dezbate și decide în folosul comunității. Patrimoniul național nu poate fi nici protejat, nici valorificat fără o cunoaștere corectă, la fel cum evoluția istorică a relațiilor românilor cu spațiile vecine ar trebui să constituie o temă pe care societatea și decidenții politici să o stăpânească în cel mai corect și complet mod cu putință.
Memoria istorică trebuie construită cu cunoștințe cât mai complete, cu gândire critică adecvată și cu o atitudine cât mai responsabilă față de evenimente, personaje, situații particulare sau internaționale. Este nevoie ca orele de istorie să facă parte adecvat, corect și motivant din programul de pregătire al unui cetățean în formare, așa cum sunt elevii din licee.

”Nu credem în oportunitatea unei scăderi a acestui număr de ore. Dimpotrivă, credem că este necesară o recunoaștere a importanței lor în curriculă și o așezare cât mai benefică a acestor ore în programele de formare școlară și extrașcolară. În acest context, al dezbaterii lansate de Ministerul Educației și Cercetării, ne exprimăm convingerea că Istoria trebuie studiată în fiecare an de liceu, indiferent de filieră și profil.”, a subliniat Daniel Citirigă.

Precizăm faptul că Istoria ar urma să fie scoasă din orarul elevilor din clasele a XI și a XII, profilurile Mate-Info, Pedagogic, specializarea Învățământ primar și profilul Tehnic. Cei de la Filologie și Științe Sociale vor învăța Istorie, dar mai puțin. În loc de trei ore, cum era până acum, elevii vor avea doar două ore.

Sursa foto: Facebook/Daniel Citirigă

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions